Hevder KGB sto bak en av Sovjetunionens verste smeller

Nye detaljer 25 år etter «Mirakelet på isen».

MIRAKELET PÅ ISEN: Amerikanske hockeyspillere tolv dager før de skrev hockeyhistorie. Fra venstre; Michael Eruzione, Phil Verchota, John Harrington and Bob Suter. USA slo Seinere Finland i OL-finalen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
MIRAKELET PÅ ISEN: Amerikanske hockeyspillere tolv dager før de skrev hockeyhistorie. Fra venstre; Michael Eruzione, Phil Verchota, John Harrington and Bob Suter. USA slo Seinere Finland i OL-finalen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mange har gjennom spurt seg hvordan gullfavorittene Sovjetunionen kunne tape mot USA i semifinalen under OL i 1980 - kampen som omtales som «Mirakelet på isen».

Svaret kan være KGB.

Sovjetunionen ble sett på som uovervinnelige, men da kampen var over den 22. februar 1980, viste resultattavla at USA hadde vunnet 4-3.

Amerikanerne stilte med et lag bestående av collegespillere og amatører, mens Sovjetunionen stilte med sitt beste mannskap - under ledelsen av trenerlegenden Viktor Tikhonov.

Sovjetunionen hadde vunnet de fire foregående OL-gullene, og sto med 27 seire og ett tap på de siste 29 kampene i mesterskapet.

Flere av de sovjetiske spillerne var en del av landets militærtjeneste. De spilte i en liga hvor det sportslige nivået var høyt, og treningsanleggene var i verdensklasse.

- KGB involvert Nå forteller en av de gamle sovjetiske heltene om hva han mener egentlig foregikk i kulissene denne februardagen. Og fokuset er på hva som skjedde etter den første av tre perioder.

Slava Fetisov mener det var helt avgjørende da trener Tikhonov byttet ut verdens beste keeper, Vladislav Tretjak, etter den første perioden. Var det på grunn av den store tabben, eller ligger det noe annet bak den sjokkerende avgjørelsen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.