Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hevder KGB sto bak en av Sovjetunionens verste smeller

Nye detaljer 25 år etter «Mirakelet på isen».

MIRAKELET PÅ ISEN: Amerikanske hockeyspillere tolv dager før de skrev hockeyhistorie. Fra venstre; Michael Eruzione, Phil Verchota, John Harrington and Bob Suter. USA slo Seinere Finland i OL-finalen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
MIRAKELET PÅ ISEN: Amerikanske hockeyspillere tolv dager før de skrev hockeyhistorie. Fra venstre; Michael Eruzione, Phil Verchota, John Harrington and Bob Suter. USA slo Seinere Finland i OL-finalen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mange har gjennom spurt seg hvordan gullfavorittene Sovjetunionen kunne tape mot USA i semifinalen under OL i 1980 - kampen som omtales som «Mirakelet på isen».

Svaret kan være KGB.

Sovjetunionen ble sett på som uovervinnelige, men da kampen var over den 22. februar 1980, viste resultattavla at USA hadde vunnet 4-3.

Amerikanerne stilte med et lag bestående av collegespillere og amatører, mens Sovjetunionen stilte med sitt beste mannskap - under ledelsen av trenerlegenden Viktor Tikhonov.

Sovjetunionen hadde vunnet de fire foregående OL-gullene, og sto med 27 seire og ett tap på de siste 29 kampene i mesterskapet.

Flere av de sovjetiske spillerne var en del av landets militærtjeneste. De spilte i en liga hvor det sportslige nivået var høyt, og treningsanleggene var i verdensklasse.

- KGB involvert Nå forteller en av de gamle sovjetiske heltene om hva han mener egentlig foregikk i kulissene denne februardagen. Og fokuset er på hva som skjedde etter den første av tre perioder.

Slava Fetisov mener det var helt avgjørende da trener Tikhonov byttet ut verdens beste keeper, Vladislav Tretjak, etter den første perioden. Var det på grunn av den store tabben, eller ligger det noe annet bak den sjokkerende avgjørelsen?

Trener Tikhonov har seinere uttalt at byttet var hans «største tabbe i karrieren.»

Slava Fetisov hevder på sin side at det var et bytte som ikke handlet om den sportslige, men politikk. Han mener byttet ble beordret av KGB (etterretningstjenesten og sikkerhetspolitiet i Sovjetunionen).

For inn mellom stolpene kom reservekeeper Vladimir Mysjkin, som spilte for Moskva Dynamo - en klubb med tette bånd til KGB. Vladislav Tretjak og Slava Fetisov spilte begge for CSKA Moskva - den Røde armés klubb.

- Tre av fire mål kom da det var Dynamo-spillere som var i forsvar og det var et KGB-lag. Jeg sto ikke for et eneste av de innslupne målene den kampen, forteller Fetisov til USA Today.

At trenerlegenden Viktor Tikhonov, som gikk bort i november, favoriserte Dynamo-spillerne, mener Fetisov det ikke var noen tvil om.

- Tikhonov ønsket den Røde armé til livs. Om Tikhonov hadde vunnet OL-gull kan jeg love at det ikke hadde eksistert noen jævla «De fem» (fem russiske hockeylegender, red.anm.). Da ville heller Dynamo dominert troppen etterpå. Så tapet i 1980 hjalp meg til å bli den jeg er i dag, forteller Fetisov.

Rivaler Lagene var på det tidspunktet naturlige rivaler på grunn av den kalde krigen. Samtidig foregikk det et politisk spill hvor President Jimmy Carter vurderte å boikotte sommer-OL som skulle bli avholdt i russiske Moskva - for å demonstrere mot Russlands invasjon av Afghanistan i 1979.

I dag har USA 211 spillere i NHL (24 prosent), mens Canada representerer over 50 prosent. På 70-tallet var nesten alle de beste spillerne i NHL fra Canada, til tross for at USA hadde rekruttert et økende antall spillere fra eget land.

Like før OL spilte det amerikanske laget hele 61 kamper i løpet av fem måneder mot lag fra Europa og Amerika. I løpet av disse kampene innførte hovedtrener Herb Brooks en mer europeisk spillestil, med mer kroppskontakt.

Han mente dette var den eneste muligheten USA hadde til å kjempe på lik linje med Sovjetunionen. I siste kamp mot Sovjet før OL tapte likevel USA hele 10-3.

Null tro Det var ikke mange som hadde tro på at et USA-lag som ble knust like før OL plutselig skulle vinne semifinalen mot samme lag. Dave Anderson i New York Times skrev følgende i et innlegg dagen før den historiske semifinalen:

LEGENDE: Slava Fetisov er en russiske hockeylegende, som ga seg med hockey så sent som i 1998. Foto: LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho / NTB Scanpix
LEGENDE: Slava Fetisov er en russiske hockeylegende, som ga seg med hockey så sent som i 1998. Foto: LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho / NTB Scanpix Vis mer

- Men mindre isen smelter, eller USA leverer et mirakel - som den amerikanske troppen gjorde i 1960 - er det ventet at Russland enkelt vil vinne gullmedaljen for sjette gang på de siste sju turneringene.

Med en kapasitet på 8500 mennesker var stadion helt full. Kampen gikk live i Canada, men ble sendt med en forsinkelse i USA (fordi ABC ville sende kampen i beste sendetid), og folk tror fortsatt den dag i dag at de så kampen direkte.

Kalddusj Og USA fikk den startet mange fryktet. De havnet bakpå tidlig i kampen da Vladimir Krutov styrte inn et innlegg fra lagkamerat Alexei Kasatonov før det var spilt ti minutter.

Men fem minutter seinere slo USA tilbake da Buzz Schneider utliknet til 1-1, bare for å se Sovjet gå opp i 2-1 ved Sergei Makarov snaue to minutter seinere.

Så kom kanskje det viktigste vendepunktet i hele kampen. Dave Christian fyrte av gårde et optimistisk skudd fra nærmere 30 meter, som den russiske keeperen ga en unødvendig retur på. Pucken spratt ut i banen, og Mark Johnson lot seg ikke be to ganger da han plukket opp pucken og hamret den i mål bak en liggende Vladislav Tretjak.

Scoringen kom sekundet før hvilen, og dommerne hadde en viktig avgjørelse å ta. Dersom scoringen kom på overtid, ville den ikke telle. Dommerne offentliggjorde ikke avgjørelsen før de sovjetiske spillerne var på vei tilbake til garderoben.

Ny giv Keeperbyttet skal ha sjokkert både spillerne på USA og spillerne på Sovjetunionen, og USA fikk fornyet tro på at de kunne slå sin normalt overlegne motstander.

USA tok ledelsen for første gang i kampen da det gjensto ti minutter av tredje og siste periode. Sovjets Sergei Starikov har innrømmet at han og lagkameratene fikk panikk, og startet å angripe som villmenn for en utlikning.

Med elleve sekunder igjen begynte selv kommentatoren i ABC å få troen på seier, og det var da den kjente uttalelsen kom via tv-skjermen:

- 11 sekunder, dere har 10 sekunder, klokka begynner å tikke nå! Morrow, opp til Silk. Fem sekunder igjen av kampen. Tror du på mirakler?! Ja!!!!

Spillerne kunne juble som besatte, og trener Herb Brooks løp inn i garderoben og begynte å gråte.

Mirakelet var et faktum.

HISTORISK: De amerikanske spillerne slipper jubelen løs etter den smått overraskende seieren over Sovjetunionen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
HISTORISK: De amerikanske spillerne slipper jubelen løs etter den smått overraskende seieren over Sovjetunionen. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer