Hevder kun formaliteter gjenstår før VM-kamp i Russland er spikret

Carlsen ikke imponert over skandaleforfulgt president.

IKKE IMPONERT: Magnus Carlsen er ikke begeistret over FIDE-president Kirsan Iljumzjinov (til høyre). At russeren ble gjenvalgt medfører sannynligvis at Carlsen må til Sotsji for å spille det prestisjefylte returoppgjøret mot Vishy Anand. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
IKKE IMPONERT: Magnus Carlsen er ikke begeistret over FIDE-president Kirsan Iljumzjinov (til høyre). At russeren ble gjenvalgt medfører sannynligvis at Carlsen må til Sotsji for å spille det prestisjefylte returoppgjøret mot Vishy Anand. Foto: Joachim Baardsen / DagbladetVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Kirsan Iljumzjinov (52) mot Garry Kasparov (51). Det var Vladimir Putins venn mot Russland-presidentens fiende. Det var øst mot vest. Gammelt mot nytt.

Under sjakkvalget på Universitetet i Tromsø i går, tok auditorium 1 fullstendig fyr - flere ganger. Anklagene haglet fra begge parter:

Bestikkelser, tukling med forhåndsstemmer og generell skittkasting var kun noe av det surrealistiske innholdet i seansen hvor Iljumzjinov til slutt sto triumferende igjen.

Misfornøyd Carlsen Selv om seieren var med overlegen margin, sitter majoriteten av det vestlige sjakkmiljøet misfornøyde igjen. Det inkluderer sportens desidert største stjerne.

- Jeg synes Iljumzjinov har sittet litt for lenge, sier Magnus Carlsen til Dagbladet.

Kasparov-sympatisørenes rop om endring har vært både mange og høylytte. De viste seg likevel å være forgjeves. Den tidligere verdensmesteren gikk på et ydmykende tap, etter at han like før hadde lovet ti millioner ferske dollar til sjakksporten om han ble valgt.

Kanskje var en av grunnene at Iljumzjinov like godt gikk opp på talerstolen like etter og garanterte 20.

- Hvorfor ikke? Jeg har penger. Det er ikke et problem, sier Iljumzjinov til Dagbladet.

VM i Sotsji Det sjokkerende, populistiske utspillet kom ikke som et resultat av en godt gjennomtenkt plan. Iljumzjinov bekreftet selv at det var et impulsivt svar på Kasparovs siste sjarmoffensiv overfor de 174 stemmeberretigede delegatene. Om Iljumzjinov faktisk vil holde det oppsiktsvekkende løftet, er flere i miljøet tvilende til.

Det som derimot virker mer og mer sikkert, er at VM-kampen mellom Carlsen og indiske Vishy Anand vil bli spilt i russiske Sotsji november førstkommende.

- Vi har allerede sendt kontraktene til Carlsen og Anand. De har sjekket dem og vil nå sende deres representanter til Sotsji for å velge hotell. Det er tekniske detaljer som gjenstår, sier Iljumzjinov til Dagbladet.

Lunken Carlsen Like bastant i uttalelsene er imidlertid ikke den norske leiren,

- Jeg forholder meg til at det ikke er noen ting i det hele tatt som er signert enda, sier Carlsen og legger til at han må ta en vurdering etter det pågående OL-et.

- Vi venter med å gjøre det siste kontraktsarbeidet til OL er over, forteller Espen Agdestein til Dagbladet.

Manageren til verdens soleklare sjakkener er samtidig ikke særlig imponert over mannen de snart skal gå i forhandlinger med.

Ikke at det ser ut til plage Iljumzjinov nevneverdig. På direkte spørsmål om han har gjort noe ulovlig i sin 19 år lange regjeringstid som FIDE-president, svarer han følgende:

- Nei. Det er en av mine prestasjoner. Det ikke har vært et eneste tilfelle av korrupsjon i løpet av disse 19 årene, sier Iljumzjinov, uten at det er mange som later til å tro han av den grunn.

For gårsdagens resultat etterlater seg en splittet sjakkverden. Det er fremdeles øst mot vest. I alle fall i fire nye år.