AMERIKANSKE MOTSTANDERE OM NOEN ÅR?: Landslagets trener, Christian Berge, håper USA kan utvikle håndball. Forhåpentligvis vil vi få se en kamp mellom Norge og USA i framtida. Her spiller Norge treningskamp mot Island tidligere i år. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
AMERIKANSKE MOTSTANDERE OM NOEN ÅR?: Landslagets trener, Christian Berge, håper USA kan utvikle håndball. Forhåpentligvis vil vi få se en kamp mellom Norge og USA i framtida. Her spiller Norge treningskamp mot Island tidligere i år. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Hevder LeBron James kunne blitt verdens beste håndballspiller på seks måneder. Landslagssjefen: - Ikke gjort i en sving

Amerikansk journalist har fått øynene opp for håndball.

(Dagbladet): Idrettsstormakten USA er blant de landene som tar flest medaljer i sommer-OL. I 2012 var nasjonen totalt overlegne, da de tok 104 medaljer foran Kina som samlet 88 medaljer.

Det er ingen tvil om at USA har blant de aller beste utøverne i flere idretter. I 2012 tok de gull i svømming, sykling, stuping, bryting, turn, friidrett, skyting, judo, boksing, tennis, volleyball, roing, fotball, vannpolo og ikke minst basketball. Totalt 46 gull.

Norge? De tok fire medaljer. To gull, én sølvmedalje og én bronsemedalje. Den ene gullmedaljen var ikke overraskende håndballjentenes bragd, da de slo Montenegro i OL-finalen.

- Hvor bra ville ikke USA vært i denne sporten?

Og det er akkurat denne sporten, håndball, som er en av de få idrettene amerikanerne ikke har klart å hevde seg i. De siste fire olympiske lekene har de ikke klart å kvalifisere seg med håndballandslaget (herrer, rangert som nummer 38 i verden, journ.anm.).

I OL i 1996 hadde de med landslaget i lekene, som da var kvalifisert fordi USA var vertsnasjon (OL i Atlanta).

Ifølge Team USA Team Handballs nettside, er det kun 20 av 50 stater som har registrerte håndballag. Men så kan man spørre seg, hvorfor er det slik? Hvorfor er ikke sporten større i et land som har flere millioner innbyggere, og som har utøvere som allerede oppfyller de viktigste kravene i håndball; raske, hopper høyt og kaster baller på et mål og til hverandre

Og det er akkurat dette den amerikanske sportsjournalisten Adam Kilgore i Washington Post spør. Han er i Rio om dagen, og var nylig i Future Arena hvor håndballkampene spilles.

- Hvor bra ville ikke USA vært i denne sporten, spurte Kilgore seg selv.

LeBron James - verdens beste håndballspiller?

Og så spurte han en av verdens beste, mannlige håndballspillere, dansken Mikkel Hansen. Kunne LeBron James hevde seg mot verdens beste håndballspillere, for eksempel?

HÅNDBALLSPILLER?: Washington Post-journalisten Adam Kilgore, ønsker at USA satser på håndball. Og da kanskje at LeBron James (bildet) bytter idrett. Foto: Ronald Martinez/Getty Images/AFP
HÅNDBALLSPILLER?: Washington Post-journalisten Adam Kilgore, ønsker at USA satser på håndball. Og da kanskje at LeBron James (bildet) bytter idrett. Foto: Ronald Martinez/Getty Images/AFP Vis mer

- Det er vanskelig å svare om det. Jeg ser opp til LeBron James, og er en stor basketball-fan. Måten han ser på banen, øyet hans for spillet, det er veldig imponerende. Der ville han hatt en god start. Og fysisk er han utrolig. Men du må også kunne kaste ballen. Så ja, kanskje, svarte Hansen.

Det amerikanske herrelandslagets trener, spanjolen Javier Garcia-Cuesta, tror LeBron James hadde brukt rundt seks måneder på å bli en av verdens beste håndballspillere.

- Det er bare hypotetisk. Han har alt. Når de ser ham spille, måper du. Håndball er perfekt for den type utøvere og den kulturen vi har i landet. Problemet er at folk ikke kjenner spillet, og du får ikke de beste utøverne, sier Garcia-Cuesta.

Danskenes bakspiller, Morten Olsen, sier til Kilgore at de har snakket om at amerikanerne kunne blitt gode i håndball dersom de virkelig ville.

- De har så mange gode, store og sterke utøvere. De ville vært et problem. Å spille mot LeBron James ville vært tøft, sier Olsen.

Evig runddans

Og Kilgore fortsetter å spørre seg selv, hvorfor nasjonen ikke satser.

Han skriver at sporten så å si er usynlig i USA, og det at håndball er så godt som ukjent er den største og beste grunnen.

Han påpeker at det er lettere å se på tv enn det hockey er - som i 2014/2015-sesongen samlet drøyt 349 000 amerikanske tv-seere i snitt. Stanley Cup-finalen er det flere som følger med på, og i 2015 så i snitt 5,551 millioner amerikanere den store finalen mellom Chicago Blackhawks og Tampa Bay Lightning.

Men hvorfor vil ikke flere se på håndball da? Det blir dessverre en evig runddans for amerikansk håndball. De får ikke med seg landets beste idrettsutøvere på laget fordi sporten er så liten, og kan da ikke konkurrere mot de beste lagene internasjonalt, som da igjen gjør at de ikke øker populariteten for sporten.

Der igjen klarer de da ikke å få store sponsorer, som gjør at de ikke klarer å få tak i nok penger til å spille i europeiske turneringer. Så utvikler det seg til at de ikke får erfaring mot de beste lagene, og ikke får opp amerikanske øyne for sporten for å tiltrekke seg landets beste utøvere.

- Kunne blitt spennende

Christian Berge, det norske herrelandslagets trener, sier det hadde vært fantastisk om USA hadde klart å utvikle sporten der.

- De kan jo å dyrke idrettshelter, og hadde de fått en håndballkultur hadde det vært fantastisk moro. Det kunne jo blitt spennende å se, sier Berge.

- HADDE VÆRT MORO: Herrelandslagets trener, Christian Berge, tror det kunne vært moro om USA fikk seg et håndballandslag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
- HADDE VÆRT MORO: Herrelandslagets trener, Christian Berge, tror det kunne vært moro om USA fikk seg et håndballandslag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Han trekker fram at det er mulig å skape et lag som kan gjøre det godt i mesterskap, som for eksempel Brasil.

- De slo vi jo med mange mål før i tida, men se nå, nå er de i verdenstoppen.

Berge har aldri vært i USA for å fronte idretten, men sier til Dagbladet at det har vært snakk om nettopp det.

- Men det skjedde aldri. Det har vært snakk om at de (USA) ville hente over spillere også, men jeg vet ikke om de gjorde det.

Kan ikke gjøre om basketspillere over natta

Når det gjelder dagens basketballspillere, som LeBron James, tror ikke Berge det «er gjort over natta» å gjøre disse om til håndballspillere.

- Det er jo ikke gjort i en sving. Det vil ta tid, men det hadde vært gøy. En del av basket et jo overførbart, men vi kaster for eksempel ikke med to hender. Basket er jo en kontaktsport, men det er ikke samme kontakten som i håndball. Den taktiske og tekniske biten tar tid, men igjen, det kunne vært fantastisk moro.

Nå håper Berge USA legger ned mer ressurser, og utvikler håndballen.

- Hadde de lagt ned ressurser, så kanskje det hadde gått. De må jo også være villige. Det handler heller ikke bare om pengene, de må også ha kunnskap, for det kan være vanskelig uten det.