I TRØBBEL: Magnus Carlsen tapte gårsdagens parti, og mistet dermed ledelsen sammenlagt i VM-kvalifiseringen i London. Nå florerer konspirasjonsteoriene. Foto: Morten Rakke / NTB Scanpix
I TRØBBEL: Magnus Carlsen tapte gårsdagens parti, og mistet dermed ledelsen sammenlagt i VM-kvalifiseringen i London. Nå florerer konspirasjonsteoriene. Foto: Morten Rakke / NTB ScanpixVis mer

Hevder Magnus Carlsen er utsatt for et komplott

Rykteflom rundt VM-kvaliken i sjakk

(Dagbladet): Gårsdagen endte med en gedigen nedtur for Magnus Carlsen (22) i VM-kvalifiseringen i London.

Nordmannen så lenge ut til å redde remis (uavgjort) mot ukrainske Vassili Ivantsjuk, men røk isteden på et tap. Samtidig vant erkerival Vladimir Kramnik mot armenske Levon Aronian.

Det betydde at Carlsen mistet turneringsledelsen til nettopp Kramnik to partier før slutt. Carlsen har nå 7,5 poeng av tolv mulige, mens Kramnik har åtte. Aronian ligger halvannet poeng bak, og er nå hektet av i kampen om turneringseieren.

Vinneren i «Candidates tournament», som er det offisielle navnet på turneringen, får sjansen til å spille om VM-tittelen mot regjerende verdensmester Viswanathan Anand til høsten.

Gårsdagens tap var åpenbart en gedigen skuffelse for Carlsen, som nå risikerer å gå glipp av drømmeduellen med Anand.

Konspirasjonsteorier
I kulissene florerer nå konspirasjonsteoriene.

I ulike sjakkfora på nettet, blant annet hos Chess Bomb, spekuleres det i at Levon Aronian gjorde en kjempetabbe mot Kramnik med vilje i går, slik at russeren skulle få en fordel mot Carlsen i sammendraget.

Brukeren «rupss» skriver for eksempel «I just find Kramnik's win against Grischuk suspicious, also Aronian clearly played win or lose tactics. But probably the truth is always more dirty than what the eye see».

Da Sovjet fortsatt eksisterte var det ikke uvanlig at sjakkspillere fra kommunistunionen, mildt sagt, samarbeidet for å knekke all motstand.

Det spekuleres i at flere av de andre spillerne, som alle har bakgrunn fra tidligere Sovjet-stater, ikke ønsker at Carlsen, som representerer vesten, skal få muligheten til å bli verdensmester.

Lahlum tror ikke på teoriene
Forfatter, historiker og SV-politiker Hans Olav Lahlum er skeptisk til konspirasjonsteoriene. 39-åringen, som også er en av Norges beste sjakkspillere, erkjenner imidlertid at sjakksporten har hatt et problem tidligere.

- Historisk sett har nok sjakk hatt et problem av denne typen. I Sovjet-tida var det en del grums som delvis har kommet fram seinere. Sjakk har aldri hatt dopingproblemet som en del andre idretter sliter med, men det har vært mange partier som er blitt avtalt, sier Hans Olav Lahlum.

Han tror imidlertid ikke på konspirasjonsteoriene som florerer rundt VM-kvaliken.

- Dette har også vært en diskusjon i nyere tid, men nå er det et størst problem på et litt lavere internasjonalt nivå, der det er mindre kritisk mediefokus. Jeg har fulgt turneringen underveis, og tror absolutt ikke Kramnik har benyttet seg av dette, sier han.

Arrangøren har gardert seg
Lahlum regner med at de russiske spillerne diskuterer taktikk og forberedelser, og at de kan spille for remis hvis det er gunstig for en russisk turneringsseier, men han mener det er helt innenfor rammen av det lovlige og moralsk akseptable.

- Det er selvsagt ikke akseptabelt å tape med vilje, og arrangørene har forsøkt å gardere seg mot faren for det ved at russerne ikke møter hverandre i de siste rundene. Dette hadde vært et mer følsomt tema hvis Kramnik måtte slå en lagkamerat i siste runde for å ta turneringsseieren, sier Lahlum.

Han tror ikke på en slags Sovjet-konspirasjon. Snarere tvert imot.

TROR PÅ RENT SPILL: Forfatter og sjakkspiller Hans Olav Lahlum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TROR PÅ RENT SPILL: Forfatter og sjakkspiller Hans Olav Lahlum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- For de som husker Sovjet-tida er det forståelig å tenke slik, men det fungerer ikke på samme måte nå. Ivantsjuk er ukrainer, og er en av flere som har et rivaliserende forhold til Russland. At Aronian, som er armener, skulle tapte mot en russisk rival med vilje i en situasjon hvor ham selv kjempet for å få spille VM-match, er utenkelig. I tillegg er alle disse spillerne opptatt av både premiepenger og verdensranking, sier han, og fortsetter:

- Nivået i denne turneringen er så høyt at du taper med ett dårlig trekk, og det var akkurat det Aronian gjorde mot Kramnik. Jeg tror absolutt ikke han tapte med vilje. Han var avhengig av å vinne for å ha en mulighet på sammenlagtseieren, og det var det som presset ham til å gjøre feil, sier han.

Forsvarte Kramnik
Lahlum peker samtidig på at Magnus Carlsen tidligere har forsvart Kramnik, da russeren ble beskyldt for juks.

- Magnus har tidligere forsvart Kramnik i en VM-match. Kramnik ble beskyldt for computerjuks, men det kom aldri noe ut av det. Magnus uttrykte da klar tillit til Kramnik og tok avstand fra de uberettigede anklagene mot ham, sier Lahlum.

Lahlum mener konspirasjonsteoriene først og fremst viser hvor stor spenningen er i VM-kvaliken akkurat nå.

- Vi er i en kritisk situasjon av turneringen, og en mer spennende avslutning kan man ikke få. Når det er sagt, tror jeg ikke Magnus tenker på disse teoriene. Jeg tror han fokuserer helt på de partiene han skal spille selv, sier han.

- Veldig kjedelig
Espen Agdestein, Carlsens manager, sa følgende til Dagbladet etter det sure tapet i går:

- Dette var veldig kjedelig. Ekstra surt at Aronian taper et sluttspill han burde holde enkelt.

- I og med at antall seire er avgjørende om de kommer likt kan ting fortsatt snu seg i Magnus favør, men vi er avhengig av at Kramnik ikke vinner de to siste. Noe som heller ikke er veldig sannsynlig.

- Magnus er skuffet nå, men i angrepsposisjon på søndag.

• Magnus Carlsen møter Radjabov Teimour i morgen og russiske Peter Svidler mandag. Vladimir Kramnik møter Boris Gelfand og Vassili Ivantsjuk.