Hevder Mieto innrømte doping i badstu

Finsk OL-vinner hardt ut i dokumentarfilm.

STÅR PÅ AT HAN VAR REIN: En finsk vektløfter forteller at Juha Mieto fortalte hvor store doser med steroider han satte på 70-tallet. Skiløperen nekter for at denne samtalen fant sted. Foto: NTB / EPU / SCANPIX
STÅR PÅ AT HAN VAR REIN: En finsk vektløfter forteller at Juha Mieto fortalte hvor store doser med steroider han satte på 70-tallet. Skiløperen nekter for at denne samtalen fant sted. Foto: NTB / EPU / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Juha Mieto er mest kjent som skiløperen som tapte OL-gullet med ett hundredel til Thomas Wassberg i OL i Lace Placid i 1980.

Nå rammes den svære 62-åringen av dopingmistanker framsatt i den finske dokumentarfilmen «Sinivalkoinen valhe» (Blå og hvit løgn). Dokumentaren ble vist for pressen i Finland i dag, skriver den finske TV-statskanalen YLE. Det er Kaarlo Kangasniemi, finsk OL-mester i vektløfting, som sier han har hørt langrennslegenden innrømme doping. Det skal ha skjedd i 1975, i en en badstu i Saarijärvi.

Kangasniemi forteller i dokumentaren at Mieto ba om råd om bruk av anabole steroider, hvor på vektløfteren spurte skiløperen om hvor mye han brukte.

Ikke bevis - Han sa fem milligram dianabol, sier Kangasniemi.

Vektløfteren påstår at han rådet Mieto, fordi han drev med utholdenhetsidrett, til å ikke oversige 10-15 milligram av det anabole steroidet per dag. Rådene skal ha blitt tatt i mot med takk.

Mieto reagerer med bestyrtelse når YLE konfronterer han med Kangasniemis historie.

- Det finnes ikke bevis, det er helt sikkert. Jeg nekter på alt, sier Mieto.Til Helsingin Sanomat sier Mieto at han aldri møtte Kangasniemi i denne badstuen, og at vektløfteren blander han med en annen finske utøver.- Jeg møtte ham bare en gang, i 1972.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer