Hevder Mieto innrømte doping i badstu

Finsk OL-vinner hardt ut i dokumentarfilm.

STÅR PÅ AT HAN VAR REIN: En finsk vektløfter forteller at Juha Mieto fortalte hvor store doser med steroider han satte på 70-tallet. Skiløperen nekter for at denne samtalen fant sted. Foto: NTB / EPU / SCANPIX
STÅR PÅ AT HAN VAR REIN: En finsk vektløfter forteller at Juha Mieto fortalte hvor store doser med steroider han satte på 70-tallet. Skiløperen nekter for at denne samtalen fant sted. Foto: NTB / EPU / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Juha Mieto er mest kjent som skiløperen som tapte OL-gullet med ett hundredel til Thomas Wassberg i OL i Lace Placid i 1980.

Nå rammes den svære 62-åringen av dopingmistanker framsatt i den finske dokumentarfilmen «Sinivalkoinen valhe» (Blå og hvit løgn). Dokumentaren ble vist for pressen i Finland i dag, skriver den finske TV-statskanalen YLE.
 
Det er Kaarlo Kangasniemi, finsk OL-mester i vektløfting, som sier han har hørt langrennslegenden innrømme doping. Det skal ha skjedd i 1975, i en en badstu i Saarijärvi.

Kangasniemi forteller i dokumentaren at Mieto ba om råd om bruk av anabole steroider, hvor på vektløfteren spurte skiløperen om hvor mye han brukte.

Ikke bevis - Han sa fem milligram dianabol, sier Kangasniemi.

Vektløfteren påstår at han rådet Mieto, fordi han drev med utholdenhetsidrett, til å ikke oversige 10-15 milligram av det anabole steroidet per dag. Rådene skal ha blitt tatt i mot med takk.

Mieto reagerer med bestyrtelse når YLE konfronterer han med Kangasniemis historie.

- Det finnes ikke bevis, det er helt sikkert. Jeg nekter på alt, sier Mieto.

Til Helsingin Sanomat sier Mieto at han aldri møtte Kangasniemi i denne badstuen, og at vektløfteren blander han med en annen finske utøver.

- Jeg møtte ham bare en gang, i 1972.

Dokumentarfilmen nøyer seg ikke med dopingbeskyldninger mot Mieto. En tidligere italiensk skiløper, Giuseppe Pulié, forteller at utøvere ble nektet plass på Italias landslag på 80-tallet dersom de motsatte seg doping.

Den finske treneren Jarmo Punkkinen, Italia-sjef mellom 1984 og 1990, pekes ut som ansvarlig for systematisk bloddoping hos løperne i Italia.

Mer testing Punkkinen benekter alle anklager på det sterkeste.

- Jeg synes det er synd at dopingtestingen ikke var like velutviklet på 1980-tallet som i dag. Min linje har alltid vært klar: Jo mer testing, jo bedre, sier treneren.

En italiensk kvinnelig løper navngis som dopet på EPO i dokumentaren som settes opp på finske kinoer fra 5. oktober.

I SKIMILJØET: Den gamle skikjempen Juha Mieto var på plass i Holmenkollen-VM i 2011. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
I SKIMILJØET: Den gamle skikjempen Juha Mieto var på plass i Holmenkollen-VM i 2011. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer