Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hevder overraskende Discovery-krav gjorde at TV 2 aldri fikk forhandlet om Tippeligaen

Discovery og Rune Hauge tilbakeviser påstandene.

SIKRET SEG TV-RETTIGHETENE: Discovery-sjef Harald Strømme fikk hjelp fra London til å lande den historiske tv-avtalen. Foto: Scanpix
SIKRET SEG TV-RETTIGHETENE: Discovery-sjef Harald Strømme fikk hjelp fra London til å lande den historiske tv-avtalen. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Et døgn etter at Discovery Networks kjøpte tv-rettighetene for norsk toppfotball fra 2017 til 2022 for 2,4 milliarder kroner, får Dagbladet opplyst at TV 2 skal ha blitt overrasket over forhandlingene.

Allerede sist fredag, etter at fristen for å komme med bud hadde gått ut, skal TV 2-ledelsen ha opplevd at de var satt på sidelinjen i kampen om de prestisjefylte rettighetene.

Kontakten med Rune Hauge, som Fotball Media har omtalt som deres rådgiver, men som andre kilder forteller til Dagbladet ledet forhandlingene, hevdes å ha blitt brutt.

- Ble holdt utenfor Kilder sier til Dagbladet at det fikk TV 2 til å få panikk. Ledelsen skal ha opplevd at de var i ferd med å tape kampen mot Discovery. Frykten for å miste rettighetene skal raskt ha begynt å bre seg. Dagbladet blir fortalt at det derfor ble igangsatt undersøkelser for å finne ut hva som foregikk, hvorfor de ikke lenger skal ha fått svar fra verken fotballtoppene eller Hauge.

UTPEKT SOM HOVEDFORHANDLER: Ifølge kilder Dagbladet har pratet med, var det Rune Hauge som ledet forhandlingene på vegne av norsk fotball. Foto: Scanpix
UTPEKT SOM HOVEDFORHANDLER: Ifølge kilder Dagbladet har pratet med, var det Rune Hauge som ledet forhandlingene på vegne av norsk fotball. Foto: Scanpix Vis mer

Etter hvert skal det ha blitt klart hva som hadde skjedd:

Discovery skal ha forlangt eksklusive forhandlinger. Dagbladets kilder påstår at det innebar at verken Hauge eller de fire medlemmene av fotballens forhandlingsutvalg, Kjetil Siem, Leif Øverland, Hans Olav Karde og Knut Kristvang, kunne møte TV 2.

Samtidig skal frustrasjonen ha begynt å bre seg i TV 2. De skal ha opplevd at de satt med store pengesummer i lommeboka, uten at de fikk mulighet til å bruke dem. Parallelt var flere av det globale mediehuset Discoverys fremste aktører på rettigheter fløyet inn fra London til Oslo for å lande avtalen sammen med den norske sjefen Harald Strømme.

- Fikk aldri forhandlet Gjennom helga førte utviklingen til hektisk møtevirksomhet blant topplederne i TV 2. Dagbladet kjenner til at konsernsjef Olav T. Sandnes, sportssjef Vegard Jansen Hagen, rettighetsansvarlig Bjørn Taalesen og tre andre i personer i bedriften diskuterte hyppig i dagene som gikk.

FORNØYDE: Strømme (til venstre) vant kampen om tv-rettighetene til Tippeligaen og Obos-ligaen. Her tar han NFFs generalsekretær Kjetil Siem i hånda i forbindelse med gårsdagens nyhet. Til høyre står direktør i Norsk Toppfotball Leif Øverland. Både han og Siem var medlemmer av forhandlingsutvalget. Foto: Scanpix
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FORNØYDE: Strømme (til venstre) vant kampen om tv-rettighetene til Tippeligaen og Obos-ligaen. Her tar han NFFs generalsekretær Kjetil Siem i hånda i forbindelse med gårsdagens nyhet. Til høyre står direktør i Norsk Toppfotball Leif Øverland. Både han og Siem var medlemmer av forhandlingsutvalget. Foto: Scanpix Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Sammen kom de fram til at de skulle høyne sitt opprinnelige bud.

Frykten for å miste rettighetene gjorde også at summen TV 2 la på bordet var høyere enn de hadde sett for seg på forhånd, noe som skal ha vært en direkte konsekvens av den angivelige eksklusivitetsklausulen Discovery hadde lagt inn. For selv om det hevdes at det medførte at Fotball Media ikke kunne forhandle med andre, skal det ikke ha forhindret TV 2 eller andre fra å legge inn nye bud.

- Aldri skjedd før Ifølge Dagbladets kilder skal situasjonen ha vært ny for det norske mediehuset. I forhandlingene om Premier League-rettighetene, som TV 2 kjøpte for en drøy måned siden, skal til sammenligning ikke anbudsdokumentet ha åpnet opp for dette angivelige kravet.

I går formiddag hadde TV 2 likevel ikke gitt opp å vinne kampen mot Discovery, etter det Dagbladet kjenner til. Klokka 10.45 ble Sandnes, Jansen Hagen og Taalesen ha blitt innkalt til et orienteringsmøte av Fotball Media, det felleseide selskapet til Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball. Sammen møtte trioen opp i god tro på at de hadde vunnet den intense duellen.

Én time i forveien skal det imidlertid ha blitt avholdt et styremøte på Ullevaal stadion hvor det ble bestemt å takke ja til Discoverys bud.

Beskjeden TV 2-gjengen fikk var derfor av den vonde sorten. Rettighetskampen var tapt. Discovery gjorde likevel ikke noe galt. Ifølge Dagbladets opplysninger var prosessen ærlig også fra fotballens side.

Etter det Dagbladet får opplyst, skal heller ikke TV 2 ha hatt ønske om å matche de 2,4 milliardene Discovery endte opp med å betale. Derfor skal heller ikke det angivelige eksklusivitetskravet ha blitt direkte avgjørende for utfallet av prosessen.

GLADE: Strømme og Discovery vil samarbeide med VG og redaktør Torry Pedersen om den nye avtalen. Her i dialog med fotballpresident Yngve Hallén. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
GLADE: Strømme og Discovery vil samarbeide med VG og redaktør Torry Pedersen om den nye avtalen. Her i dialog med fotballpresident Yngve Hallén. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Discovery-sjef Harald Strømme og forhandlingsleder Rune Hauge tilbakeviser imidlertid i denne saken at Discovery kom med et eksklusivitetskrav.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media