<strong>ET GODT RESULTAT FOR BEGGE:</strong> &nbsp;Portugals 3-3-kamp mot Ungarn sendte begge lag videre til EM-sluttspillet. Foto: NTB Scanpix
ET GODT RESULTAT FOR BEGGE:  Portugals 3-3-kamp mot Ungarn sendte begge lag videre til EM-sluttspillet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hevder Portugals skjebnekamp var fikset: - Vi er sinte. Kampen var avtalt

Da Cristiano Ronaldo ordnet 3-3 mot Ungarn, var begge lag fornøyde. Den albanske forsvarsspilleren Mergim Mavraj (30) kommer nå med sterke anklager mot skjebnekampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Albansk fotball har et dårlig rykte på seg vedrørende kampfiksing. Blant annet ble 3-0-seieren mot Armenia i den forrige EM-kvalifiseringen satt under etterforskning i fjor høst og kunne ha gitt Danmark EM-plassen deres i stedet.

Presidenten i det armenske fotballforbundet, Ruben Hayrapetyan, sa ifølge Armenia Now at han var sikker på at den avgjørende gruppespillskampen mellom Albania og Armenia i Jerevan var fikset.

Albania gikk imidlertid fri og kom til EM i Frankrike. Etter at de slo Romania i siste gruppespillskamp, hadde de et sterkt håp om å gå videre til sluttspillet som en av de beste treerne. Det skjedde ikke.

I stedet gikk blant annet Portugal videre som en av treerne etter 3-3-kampen mot Ungarn, som også sendte ungarerne videre som gruppevinnere. Resultatet var fordelaktig for begge.

<strong>STERKE ANKLAGER:</strong> Mergim Mavraj (t.v.) anklager Portugals skjebnekamp mot Ungarn for å være fikset. Foto: NTB Scanpix
STERKE ANKLAGER: Mergim Mavraj (t.v.) anklager Portugals skjebnekamp mot Ungarn for å være fikset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi er sinte. Kampen var avtalt

Spesielt Portugal angrep offensivt også etter 3-3-scoringen, men i sluttminuttene ble begge lagene mer avventende. Det er ikke unaturlig når resultatet er til å leve med for begge. Likevel har det skapt stor mistanke i den albanske leiren.

- Vi er sinte. Alle visste hva de behøvde å gjøre for å ta seg videre. Kampen var avtalt på forhånd, påstår Albania-forsvarer og Bundesliga-proff Mergim Mavraj overfor den portugisiske avisa Ojogo.

Han er født i Tyskland, har to U21-landskamper for tyskerne og har spilt i tysk fotball hele sin karriere, for Darmstad 98, Bochum, Greuther Fürth og nå Ståle Solbakken og Bård Finnes gamleklubb FC Köln.

Nå er han forbannet over at måten Albania røk ut av EM på.

- Er det seriøst lov til å gjøre en sånn avtale i et mesterskap? spør 30-åringen.

Også da Sverige og Danmark spilte 2-2 i den siste EM-gruppespillskampen i 2004 og sendte Italia ut av mesterskapet, kom konspirasjonsteoriene fra italienerne. Det ble imidlertid med anklagene.

Historisk mistanke mot Albania

<strong>MISTENKT:</strong> Stabæks 4-0-seier over albanske Tirana er en av flere kamper hvor albanske lag har blitt mistenkt for kampfiksing. Nå er det albanerne som kommer med anklager. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
MISTENKT: Stabæks 4-0-seier over albanske Tirana er en av flere kamper hvor albanske lag har blitt mistenkt for kampfiksing. Nå er det albanerne som kommer med anklager. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Da Stabæk slo albanske Tirana 4-0 i Champions League-kvalifiseringen i 2009, ble kampen dratt inn i kampfiksingsskandalen og satt under etterforskning. Daværende Stabæk-keeper Jon Knudsen mente albanerne skjulte det godt om det var kampfiksing inne i bildet.

- Var det kanskje et par litt enkle mål vi fikk i starten der? Jeg husker dem ikke så godt. Men det er ikke noe som har slått meg. Om de tapte med vilje, skjulte de det godt, sa han til Dagbladet.

Satt under etterforskning ble også AaFKs 5-0-seier over Tirana i Europa League-kvalifiseringen i 2011. Da det sto 2-0 til Kjetil Rekdals daværende elever, satte svært mange spillere penger på at sluttresultatet ville bli 5-0. Det førte til at de som kontrollerer livespillene i Norsk Tipping reagerte og at spillet ble stoppet.

Det ble imidlertid aldri påvist at kampfiksing fant sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer