Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hevder Qatar leide CIA-agenter og brukte sabotasje for å få VM

Engelsk avis med sjokkpåstander mot landet som skal arrangere fotball-VM i 2022.

ANKLAGES FOR SABOTASJE: Qatar anklages nå for å ha brukt sabotasje for å få fotball-VM til landet. Her et bilde fra byggingen Khalifa internasjonale stadium i Doha, hovedstaden i Qatar. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ANKLAGES FOR SABOTASJE: Qatar anklages nå for å ha brukt sabotasje for å få fotball-VM til landet. Her et bilde fra byggingen Khalifa internasjonale stadium i Doha, hovedstaden i Qatar. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Qatar i 2010 fikk tildelt verdensmesterskapet i fotball i 2022, ble en hel fotballverden sjokkert.

Det tok ikke lang tid før anklager om korrupsjon florerte i internasjonale medier. Noen år seinere ble tildelingen gjenstand for en sveitsisk etterforskning.

Nå hevder den britiske avisa Sunday Times at Qatar brøt Fifas interne regler under arbeidet med å få VM til landet.

Dokumenter fra varsler

Avisa har fått tilgang på en rekke dokumenter som hevder at Qatar gjennomførte en rekke hemmelige sabotasjeoperasjoner for å sverte sine rivaler, og for å påvirke Fifa-ledere.

Dokumentene skal stamme fra en varsler som jobbet med Qatars søknad om å få tildelt VM, skriver avisa.

Disse dokumentene skal angivelig vise at Qatar leide PR-firmaer og tidligere CIA-agenter for å produsere og distribuere «falsk propaganda om sine hovedrivaler» USA og Australia, skriver Sunday Times.

Et av kriteriene for å få VM, er at søknaden har sterk støtte i landets egen befolkning. Derfor skal sabotasjekampanjen ha betalt personer i USA og Australia de anså som innflytelsesrike for å sverte sine egne lands VM-søknader.

Dette er i så fall et brudd på Fifas egne regler som sier at VM-søkere ikke skal komme med «noen former for skriftlige eller muntlige uttalelser, enten med vilje eller ei, om andre medlemslands kandidaturer eller søknader», skriver avisa.

Skal ha betalt akademiker

De lekkede dokumentene skal først og fremst bestå av e-poster. I en av disse, sendt fra nestsjefen for Qatars VM-søknad, skal det framgå at landet var klar over planen for å spre «gift» om sine motstandere.

Videre skal e-postene vise at mellommenn ble brukt for å ta kontakt med blant andre akademikere under dekke av å være skattebetalere i henholdsvis USA og Australia, som var bekymret for den offentlige pengebruken til landenes VM-søknadene.

Sunday Times hevder at mellommenn skal ha betalt en professor 9000 dollar - i overkant av 73 000 norske kroner - for å skrive en kritisk rapport om kostnadene ved et amerikansk VM, og deretter presse på for å få internasjonale medier til å omtale rapporten.

Qatar skal også, ifølge dokumentene, ha rekruttert journalister, bloggere og andre til å spionere på rivaler, gi negative historier mer omtale og skape grasrot-demonstrasjoner.

Varsleren som har gitt Sunday Times dokumentene, skal ha i juni ha forklart seg om saken til en komité i det britiske Underhuset, Storbritannias lovgivende forsamling.

Lederen av denne komiteen, Damien Collins, ber nå Fifa undersøke saken.

- Den ultimate sanksjonen for å bryte reglene, vil være at de mister retten til å arrangere turneringen, sier Collins til avisa.

Verken personene som var ansvarlig for Qatars VM-søknad eller PR-firmaet de leide, har ønsket å kommentere saken overfor Sunday Times.

Anklages for slavearbeid

I tillegg til anklager om korrupsjon, har Qatar også blitt anklaget for slavearbeid.

Som Dagbladet har belyst og dokumentert i serien «Fotballskandalen», behandles gjestearbeiderne som bygger fotballstadionene i det oljerike landet omtrent som slaver.

- Det er veldig hardt arbeid og ikke noe fri. I Qatar jobbet jeg tolv timer i døgnet, tretti dager i måneden. Jeg hadde ikke en eneste fridag, uttalte en gjestearbeider som Dagbladet snakket med.

Det har vært en rekke kritiske røster mot mesterskapet.

- Qatar må miste hele VM om forholdene, som for eksempel Dagbladet har avdekket, ikke blir bedre. Lovgivning må strammes inn og vi må få tilgang på flere rapporter og holdningene må endres, uttalte daværende fotballpresident Yngve Hallén til Dagbladet.

Som følge av arbeidsforholdene har mange av gjestearbeiderne også omkommet. I 2015 kom den internasjonale fagforeninga ITUC med en rapport som estimerte at rundt 7000 arbeidere vil dø på jobb, før mesterskapet i det hele tatt sparkes i gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!