Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Russland kvitter seg med løshunder før VM

Hevder russerne bedriver brutal opprydning:
- En sakte og smertefull død

Men russiske myndigheter avviser alle påstander om at de behandler løshunder ondskapsfullt.

RYDDER OPP: Russland rydder opp i løshundbestanden før VM.
RYDDER OPP: Russland rydder opp i løshundbestanden før VM. Vis mer

Om ei lita uke starter VM i fotball. Årets vertsnasjon er Russland.

De siste dagene har den britiske storavisa The Guardian tatt opp problemstillingen med løshunder. Ifølge avisa finnes det nemlig omtrent to millioner løshunder i de elleve vertsbyene for mesterskapet.

Før VM ønsker byene å fremstå som innbydende, og løsningen de har kommet fram til, er å renske opp i bestanden.

Daily Telegraph skrev allerede i midten av mai at det brukes blant annet giftpiler og giftig mat til hundene for å rydde opp.

- Det gir hundene en sakte, og smertefull død, ofte med brekninger som gjør at de kveles i sitt eget spy før de kollapser, skriver .

Deja vu

Før OL i Sotsji for fire år siden, skal det ha blitt drept tusenvis av hunder for å rydde opp i gatene. Nå ser det ut til at noe av det samme skjer før fotball-VM.

Russiske myndigheter har imidlertid gjentatte ganger avvist påstandene om at de har bedt om at løshunder avlives.

I en uttalelse til Moscow Times i april, sier FIFA og Russlands organisasjonskomité at de «ikke på noen måte behandler løshunder ondskapsfullt». De uttalte også at de var i kontakt med vertsbyene og forventet at de behandlet dyrene bra.

Påstandene om en masseutrydning av løshunder beskrives også som «sludder» av Jekaterina Ublinskaja, nestleder av dyrevelferdsgruppa Right of Life i Kaliningrad.

- Det stemmer at det har vært tilfeller der gift har blitt brukt, men dette er gjort av privatpersoner - og det pågår ingen masseforgiftning, hevder Ublinskaja overfor The Guardian.

- Smertefullt

Sportsminister Vitalij Mutko, som også var VM-sjef før han ble avsatt etter rapportene om omfattende og statlig støttet doping i Russland, har ifølge Washington Post beordret at det blir satt opp midlertidige kenneler. Men siden byene selv styrer budsjettene for slike anliggender, var dyreaktivister likevel redd for at hundene ble drept.

Vladimir Burmatov, lederen av det russiske parlamentets miljøkomité, har imidlertid uttrykt vantro over det han så da han besøkte en kennel i Jekaterinburg tidligere i år.

- Det jeg så var veldig smertefullt. Underernærte hunder som levde under forhold man ikke kan kalle tilfredsstillende, skrev Burmatov etter besøket, ifølge The Guardian.

Han skrev også at et stort antall hunder ble avlivet mot en betaling på i overkant av ti kroner per hund, noe flere mener indikerer at metodene som ble brukt var langt fra humane.

- Hjerteskjærende

Dyrevernalliansen er rystet over situasjonen:

- Dette er hjerteskjærende og helt forferdelig. Det kaster et dystert lys over hele arrangementet, sier pressekontakt Kaja Efskin til Dagbladet.

Hun fortetller at mange land har problemer med løshundbestanden.

- Men å løse det med massehenrettelser, er en lite effektiv måte som utsetter dyrene for store lidelser. Dette viser seg jo å være et gjentagende problem ved store arrangementer. Arrangøren av slike arrangementer må ta dette på alvor og fastsette etiske retningslinjer. Vi mener det vil være en naturlig del av samfunnsansvaret arrangøren har, sier Efskin.

Det finnes andre - og effektive - løsninger å rydde opp på.

- Det er mye mer effektivt å sterilisere og behandle de som allerede er hjemløse, sier Efskin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media