Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hevder russerne stimulerer epo-produksjon ved å inhalere edelgass

Har pågått i mange år, ifølge tysk tv-kanal.

NY METODE: Den tyske tv-kanalen WDR hevder russiske idrettsutøvere - også noen av dem som deltok i OL på hjemmebane i Sotsji, inhalerer edelgassen xenon for å stimulere epo-produksjonen i kroppen.Foto: Charlie Riedel, AP / NTB Scanpix
NY METODE: Den tyske tv-kanalen WDR hevder russiske idrettsutøvere - også noen av dem som deltok i OL på hjemmebane i Sotsji, inhalerer edelgassen xenon for å stimulere epo-produksjonen i kroppen.Foto: Charlie Riedel, AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske idrettsfolk har ifølge den tyske tv-kanalen WDR i flere år skaffet seg bedre utholdenhet ved å inhalere edelgassen xenon.

I WDR-programmet «sport inside» ble det mandag hevdet at denne metoden er brukt i flere år, også av utøverne som gjorde Russland til mestvinnende nasjon i Sotsji-OL på hjemmebane.

Ledere i verdens antidopingbyrå (Wada) sier til kanalen at de etter disse opplysningene vil sette xenoninhalering på sakslisten allerede ved sitt neste møte.

- Kommisjonen som overvåker forbudslista vil ta fatt i dette. Allerede på neste møte vil saken stå på dagsorden, sier Wada-president Craig Reedie.

Stimulerer epo-produksjon Ifølge anerkjente internasjonale studier bidrar inhalering av xenon til å stimulere produksjonen av erytropoietin (epo) i kroppen. Kunstig tilførsel av epo er blant de mest effektive former for doping i utholdenhetsidretter og er strengt forbudt. Antidopingreglementet forbyr alle farmasøytiske måter å øke oksygenopptaket.

For dopingjegerne er inhalering av xenon et nytt og til nå ukjent fenomen, men WDR hevder at det i flere år har hatt stor utbredelse blant russiske landslagsutøvere.

Kanalen viser til dokumenter der Russlands idrettsminister anbefaler bruk av metoden i prestasjonsfremmende øyemed, blant annet fordi «Wada ikke følger med på dette».

Kan ikke påvises Dopinganalytiker Mario Thevis ved analyselaboratoriet i Köln sier til WDR at metoden ikke kan påvises i tester i dag.

- Det er gjort dyreforsøk med xenon. I løpet av ett døgn var epo-produksjonen økt med en faktor på 1,6. Det er en betydelig effekt, sier Thevis. Han mener det er sannsynlig at effekten vil være den samme hos mennesker.

Tidligere Wada-president Richard Pound mener noe må gjøres raskt.

- Denne metoden er utviklet utelukkende for å være prestasjonsfremmende, og i mine øyne er det doping. Det kan ikke hevdes at reglene ikke er klare, sier han til WDR.

(NTB)

VIL BLI BEHANDLET: Wada-president Craig Reedie sier kommisjonen som overvåker dopinglista vil ta opp metoden den tyske tv-kanalen beskylder russisk idrett for å benytte seg av. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VIL BLI BEHANDLET: Wada-president Craig Reedie sier kommisjonen som overvåker dopinglista vil ta opp metoden den tyske tv-kanalen beskylder russisk idrett for å benytte seg av. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart