GIFT I 19 ÅR: Michael Schumacher skal ha kommunisert med kona Corinna før han ble overført til Lausanne. Sykehuset ligger bare noen mil unna familiehjemmet ved Lake Geneva. Foto: AP /Alberto Pellaschiar)
GIFT I 19 ÅR: Michael Schumacher skal ha kommunisert med kona Corinna før han ble overført til Lausanne. Sykehuset ligger bare noen mil unna familiehjemmet ved Lake Geneva. Foto: AP /Alberto Pellaschiar)Vis mer

Hevder Schumacher «snakker» med øynene

Reagerer mest på kona Corinna.

(Dagbladet): I går kom meldingen om at Michael Schumacher (45) er ute av koma, seks måneder etter skiulykken.

Gleden ble i går kveld dempet av Formel 1-lege og Schumi-venn Gary Hartstein, som forsto det slik at Schumacher fortsatt er i en minimal bevisst tilstand.

Bruker øynene Men ifølge dagens Bild er Schumacher i stand til å kommunisere. Det er i så fall et stort steg framover.

Den tyske storavisa skriver at den sjudoble verdensmesteren kan bruke øynene til å «snakke» - og personen han reagerer sterkest på er kona Corinna. De to har vært gift i 19 år og har to barn sammen.

Han kan ikke bruke stemmen og han puster fortsatt ved hjelp av respirator  - selv om han har klart enkelte åndedrett uten maskinell hjep, skriver Bild.

Månedene i sykesenga har rammet idrettshelten hardt, Schumacher har gått ned 20 kilo til magre 55 kilo.

Beveget kroppen Mens han har vært sengeliggende har legene sørget sørget for fysioterapi på Schumachers kropp, slik at kroppen holdt seg fleksibel og musklene aktive.

NYTT HJEM: Her på universitetssykehuset i Lausanne skal Schumacher forhåpentligvis kvikne til. Foto: AFP  / RICHARD JUILLIART / NTB SCANPIX
NYTT HJEM: Her på universitetssykehuset i Lausanne skal Schumacher forhåpentligvis kvikne til. Foto: AFP / RICHARD JUILLIART / NTB SCANPIX Vis mer

Veien framover er usikker. I går forlot han sykehuset i Grenoble, og ble flyttet til en rehabiliteringsinstitusjon i Lausanne i Sveits.

- Michaels oppvåkning kan ta veldig lang tid, sa manager Sabina Kehm for to måneder siden.

Formel 1-vennen Hartstein var langt mer skeptisk i går, fordi det allerede i april var kjent at Schumacher hadde vist øyeblikk av bevissthet.

En av ti - Det gir meg en dårlig smak i munnen. Og et stort tomrom og en tristhet for Michaels familie, og for dere - fansen.

Medisinske eksperter i Frankrike sier til The Independent at det er et godt tegn at Schumacher kunne flyttes fra Frankrike til Sveits. Men legene advarer mot for stor optimisme: Bare én av ti som tilbringer så lang tid i koma blir 100 prosent restituert fysisk og fysisk.

Noe av det samme framholdt professor på prestisjeuniversitet Cambridge, Peter Hutchinson, i mai.

- Han vil ikke være Schumacher. Han må finne en måte å takle ting på, og lære seg grunnleggende ferdigheter som å spise, snakke og gå. Ingenting vil være så enkelt som det var.

SKIUHELL: Michael Schumacher er en ivrig alpinist, men i desember gikk det galt da han kolliderte med en stein i Meribel. Foto: EPA/ERCOLE COLOMBO
SKIUHELL: Michael Schumacher er en ivrig alpinist, men i desember gikk det galt da han kolliderte med en stein i Meribel. Foto: EPA/ERCOLE COLOMBO Vis mer