Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hevder sjakk-mysteriet Ivanov ble avslørt av en stor kul på ryggen

Stilte til sjakkturnering i frakk og skjerf.

NY SKANDALE: Borislav Ivanov fra Bulgaria trakk seg fra turnering etter nye mistanker om juks. Men ingen har klart å bevise at han jukser. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: Blitz
NY SKANDALE: Borislav Ivanov fra Bulgaria trakk seg fra turnering etter nye mistanker om juks. Men ingen har klart å bevise at han jukser. Foto: NTB Scanpix. Faksimile: Blitz Vis mer

(Dagbladet): Borislav Ivanov (25) er trolig sjakkens mest kontroversielle person og nylig ble han kastet ut av turneringen Navalmoral de la Mata i Spania.

Ivanov er beryktet i sjakkmiljøet og dette var ikke første gang at han blir mistenkt for juks.

Problemet er bare at ingen klarer å bevise at han jukser.

I forbindelse med den kontroversielle exiten i turneringen i Spania, sendte arrangøren ut en pressemelding i går for å forklare situasjonen. Men noen ordentlige bevis har de ikke.

- Det er litt merkelig at det ikke er noe mer konkret. Det er det jo stort sett i sånne situasjoner. Men samtidig er ikke dette et utbredt problem. Folk flest oppfører seg ordentlig, men det er pengepremier og noen bukker under for fristelsen, sa Carlsen-manager og sjakkspiller Espen Agdestein til Dagbladet nylig.

Kul på ryggen Den spanske arrangøren skriver at de allerede før turneringen fikk klager på Ivanovs deltagelse fra flere stormestere. Arrangøren oppfordret å komme med en skriflig klage, noe som ingen gjorde.

Da turneringen endelig var i gang, ble mistanken så stor at arrangøren måtte ta Ivanov inn til et eget hotellrom for å undersøke skoene hans. Dette skjedde etter runde fire.

Skoene ble grundig gjennomsøkt, uten mistenkelige funn. Arrangøren hevder også at de undersøkte Ivanov videre med en mobil-app som fungerte som metaldetektor, uten å spesifisere mer rundt denne spesielle appen.

I runde fem, etter den grundige undersøkelsen, hevdet arrangøren at det var en kul på ryggen til Ivanov. Den bulgarske sjakkspilleren satt nemlig kledd i frakk og skjerf inne i lokalet. Arrangøren spurte om Ivanov skjulte noe under frakken - men uten å få et skikkelig svar. Ivanov nektet å svare på anklagene og forlot stedet uten at noen fant ut om det virkelig var noen form for juks.

Men dette var ikke over ennå.

Trakk seg Til den sjette spilledagen møtte Ivanov opp igjen. Denne gangen var det motstanderen Namig Guliyev som krevde en sjekk av bulgareren.

Ivanov aksepterte å bli undersøkt og det var politibetjenten Bermejo som ble værende alene i rommet med sjakkspilleren.

Arrangøren hevder at politibetjenten fikk øye på en slags ledning innenfor skjorta. Ivanov hevdet på sin side at det ikke var noe på innsiden av klærne.

Ivanov protesterte, men ble enig med turneringsledelsen om å forlate turneringen.

Dermed endte en ny turnering med en skandale for Ivanov. Men fortsatt har ingen klart å bevise sine anklager om juks.

Sjakkspiller og journalist, Tarjei J. Svensen fortalte nylig til Dagbladet at Ivanov er kjent som en dyktig dataprogrammerer.

- Det gjør det hele enda mer interessant. Han har så absolutt kompetansen, og ha økt ratingen betydelig på ett år. Han har slått stormestere på høyt nivå. Da skal du være ganske god, men det er åpenbart at han ikke har rent mel i posen, sa Svensen til Dagbladet.

I høst annonserte Ivanov at han sluttet som sjakkspiller, men han klarte ikke å holde seg unna sjakkbrettet.

VERDENS BESTE: Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller og langt over nivået der Ivanov konkurrerer. Manager Espen Agdestein mener det er rart det ikke finne noen konkrete beviser mot Ivanov.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VERDENS BESTE: Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller og langt over nivået der Ivanov konkurrerer. Manager Espen Agdestein mener det er rart det ikke finne noen konkrete beviser mot Ivanov. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer