Hevder skistjerna testet positivt på dopingprøver - men ble aldri straffet

Kristina Smigun.

SNYTT?: Kristina Smigun (i midten) vant  gull på damenes 10 km klassisk under OL i Torino. Her er hun med bronsevinner Hilde Gjermundshaug Pedersen (tv)  og Marit Bjørgen som tok sølv. Men var Smigun ren?
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SNYTT?: Kristina Smigun (i midten) vant gull på damenes 10 km klassisk under OL i Torino. Her er hun med bronsevinner Hilde Gjermundshaug Pedersen (tv) og Marit Bjørgen som tok sølv. Men var Smigun ren? Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): TV 2 hevder i kveld at begge dopingprøvene (A og B) til Kristina Smigun-Vähi fra Torino-OL i 2006 var positive, men at hun aldri er blitt straffet.

Smigun representerte Estland og var regnet som en av verden beste skiløpere. Hun tok to gull i Torino - og snøt dermed Marit Bjørgen, Hilde G. Pedersen og Kristin Størmer Steira for bedre plasseringer.

I fjor ble det kjent at nye analyser av dopingprøvene fra Torino-OL i 2006 har resultert i fire positive prøver, hevdet radiokanalen Deutschlandfunk. Minst en av prøvene skal tilhøre langrennsløperen Smigun.

- Komplisert TV 2 skriver i kveld at dopingsaken til Smigun har havnet i Idrettens voldgiftsrett (CAS) - og at CAS nekter for at saken eksisterer.

- Jeg har gått saken etter i sømmene, og jeg fant ut hvor saken står. Da blir jo ditt neste spørsmål: «hva fant du ut?». Da må jeg dessverre svare at her er det en mistanke mot en person. Det er det ingen tvil om. Saken er veldig komplisert, og for å beskytte enkeltutøvere så kan vi dessverre ikke gå ut med navn på vedkommende utøver eller hvor saken står, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg til TV 2.

Heiberg forklarer videre til kanalen:

- Jeg kan ikke bekrefte hvor saken har havnet, men det har kommet en rekke advokater inn i bildet for å forsvare vedkommende. Dette fører til at vi må holde en lav profil. Her er det så mange komplikasjoner fra en rekke advokaters side, at vi har bestemt at vi må vente med å offentliggjøre saken, sier Heiberg.

Snytt? Heiberg forteller videre at han håper resultatet av saken kan bli offentliggjort om tre til seks måneder.

Smigun vant 10 km klassisk og 15 km skibytte i Torino-OL.

På 10 km klassisk vant hun foran Marit Bjørgen, Hilde G. Pedersen og Kristin Størmer Steira.

På 15 km skibytte ble Steira beste norske på fjerdeplass.

Smigun har ifølge TV 2 ikke ønsket å kommentere saken.