Ståle Solbakken og NFF:

Hevder Solbakken er tapt for Norge. Her er tre mulige utfall

Dansk avis: «Sannheten om Solbakken og landslagsjobben.»

ETTERTRAKTET:  Ståle Solbakken og FCK kjemper om avansement i Champions League og møter Porto i kveld. Samtidig er Solbakken ønsket av NFF: Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
ETTERTRAKTET:  Ståle Solbakken og FCK kjemper om avansement i Champions League og møter Porto i kveld. Samtidig er Solbakken ønsket av NFF: Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRANDVis mer

(Dagbladet): FC København og Ståle Solbakken spiller skjebnekamp mot Porto i Champions League i kveld - og danskene bør vinne for å ha håp om avansement til sluttspillet.

Solbakken er også - etter det Dagbladet erfarer - det klare førstevalget til Norges Fotballforbund (NFF) i jakten på ny landslagssjef. En utfordring er derimot at Solbakken har kontrakt med FCK til sommeren 2018 - og landslaget bør helst ha en ny sjef på plass veldig snart.

Her er noen mulige utfall i «Solbakken-gate».

Alternativ 1: NFF og Solbakken blir enige nå:

En løsninger er at både NFF og Solbakken selv er positive til en avtale. Da kan NFF eventuelt kjøpe Grue-mannen ut av kontrakten med danskene.

Personer tett på FCK forteller:

- Hvis det overhodet lar seg gjøre, så vil jeg tro det koster NFF mellom én-to millioner euro (9-18 mill. kroner), sier Allan Olsen, sportsredaktør i Ekstra Bladet, til Dagbladet.

- Det vil koste mye og er et hypotetisk spørsmål. Jeg tror det er umulig for NFF, sier tidligere FCK-formann Flemming «Don Ø» Østergaard til Dagbladet.

Andre kilder tett på FCK og Solbakken anslår til Dagbladet også at det vil koste NFF over 12 millioner kroner å kjøpe manageren fri fra kontrakten på 1,5 år.

Alternativ 2: Solbakken tar over landslaget nå og trener samtidig FCK ut kontrakten til 2018:

Dette alternativet har ingen danske fotballkjennere tro på:

- Dette tror jeg FCK sier nei til, med mindre Ståle Solbakken selv stiller et ultimatum. Solbakken er jo ikke bare trener, men manager i FCK. Han har en trenerrolle og er sportsdirektør, noe som krever fullt fokus. Kanskje ikke NFF heller ønsker en deltidstrener. Det vil i alle fall gjøre dem sårbare i tilfelle en ny fiasko, sier Allan Olsen til Dagbladet.

- Akkurat nå bør Norge (NFF) holde seg unna og finne en annen landslagssjef, sier Flemming Østergaard til Dagbladet.

Også kilder tett på klubben forteller til Dagbladet at en dobbeltrolle neppe er mulig ettersom Solbakken fungerer som trener, manager og sportsdirektør i FCK.

Alternativ 3: Det blir ingen avtale mellom NFF og Solbakken.

Ifølge den danske avisa BT blir det ingen avtale mellom NFF og Ståle Solbakken og danskene presenterer opplysningene under tittelen: «sannheten om Ståle Solbakken og landslagsjobben».

Avisa skriver at Solbakken rett og slett ikke ønsker å bli Norges neste landslagssjef.

«Solbakken har store ambisjoner om på sikt å hevne oppholdene i FC Köln og Wolves», skriver BT, og hevder å vite at Solbakken ikke ser på Norge-jobben som det neste, riktige steget i karrieren.

Avisa hevder også at NFF er klar over at Solbakken ikke ønsker jobben nå, men at forbundet i et slags pliktløp må henvende seg til mannen som er øverst på ønskelista.

- NFF bruker Ståle Solbakken som en moral-løfter internt og eksternt. Nordmennene føler seg forpliktet til å spørre diskotekets «smukkeste pike» om hun vil danse, før de spør noen andre. Selv om de vet at den «smukke pike» gir et høflig nei, takk, skriver BT.

NFF sier følgende om opplysningene i Danmark.

- Dette har NFF ingen kommentar til, skriver NFFs kommunikasjonssjef Yngve Haavik i en sms til Dagbladet.

Per-Mathias Høgmo annonserte som kjent sin avgang som landslagssjef i forrige uke.

Fokus på FCK

For Solbakken selv er tankene trolig et helt annet sted enn på den norske landslagsjobben i ettermiddag og kveld. FC København tar imot Porto i Parken uten sitt faste spisspar, men Ståle Solbakken stoler på sin serbiske reserve.

Andreas Cornelius og Federico Santander har begge pådratt seg skader før kveldens hjemmekamp. Spissen Solbakken setter sin lit til er den 23 år gamle serberen, Andrija Pavlovic.

- Det er jo ikke sånn at Cornelius og Santander var tidenes toppscorere i Champions League. De har helt nøyaktig scoret ett mål hver, sier Solbakken, gjengitt av NTB.

- Mirakler kan skje, og Pavlovic var en av spillerne som sendte oss til Champions League med en scoring mot Apoel, sier Solbakken.

Pavlovic ble matchvinner da FC København slo Apoel 1-0 hjemme i København i den siste kvalifiseringsrunden før gruppespillet.

Etter de fire første kampene i gruppespillet topper Leicester gruppen med ti poeng foran Porto som har sju. FC København står med fem, mens poengløse Brugge ligger sist.

Gruppespillet avsluttes 7. desember. Da reiser Solbakken og hans mannskap til Brugge, mens Porto får besøk av Leicester.

GÅR AV: Se hele pressekonferansen til Per-Mathias Høgmo og NFF. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer