Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norske unggutter på internasjonal radar

Hevder Solskjær jakter fire nordmenn

Fire norske landslagsspillere kobles til Manchester United. Samtidig kommer den norske landslagsledelsen med en viktig påminnelse til de norske ungguttene.

MÅ HANDLE: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær trenger resultater og jakter samtidig nye spillere når overgangsvinduet åpner i januar. Foto: NTB Scanpix
MÅ HANDLE: Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær trenger resultater og jakter samtidig nye spillere når overgangsvinduet åpner i januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter en passiv overgangssommer for Ole Gunnar Solskjær og Manchester United, ispedd en svak sesongstart, forventer majoriteten at gigantklubben vil vise handlekraft i overgangsvinduet i januar.

De engelske stortalentene James Maddison, Jadon Sancho og Declan Rice har alle blitt koblet sterkt til Manchester United, i pakt med den nye profilen til Manchester United om å jake unge lovende spillere.

Overgangsrykter florerer det mange av i engelsk fotball. Det spesielle nå er at Solskjær og Manchester United angivelig skal speide på og være interessert i flere norske spillere, ifølge nettstedet 90min.com.

ETTERTRAKTET: Erling Braut Haaland. Foto: Reuters/Jason Cairnduff
ETTERTRAKTET: Erling Braut Haaland. Foto: Reuters/Jason Cairnduff Vis mer

Den norske trioen Erling Braut Haaland, Sander Berge og Kristoffer Ajer skal være på blokka til gigantklubben med tilholdssted på Old Trafford, ifølge nettstedet.

I tillegg erfarer Goal.com at Mathias Normann, som har gjort det skarpt i Rostov i Russland og vært et friskt pust på det norske landslaget i høst, også skal være på Solskjærs radar.

Dessuten er Martin Ødegaard enda en nordmann som mange Manchester United-supportere ønsker til Old Trafford, men det anses som usannsynlig så lenge 20-åringen eies av Real Madrid og i 2019 har vist at han kan ha en stor framtid på Santiago Bernabéu.

Om Solskjær skulle ende opp med å hente flere norske spillere til klubben, vil forhistorien hans i Cardiff trekkes fram, da nordmøringen hentet Mats Møller Dæhli, Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget til Premier League, med svært variabel suksess.

ETTERTRAKTET: 
Sander Berge.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTERTRAKTET: Sander Berge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Landslagsledelsens råd

Samtidig sier disse overgangsryktene en hel del om hvor norsk fotball er på vei når kvartetten Haaland, Ødegaard, Berge og Ajer stadig kobles til europeiske storklubber.

Til Dagbladet sier Per Joar «Perry» Hansen, assistenttrener på det norske A-landslaget, at attraktiviteten til unge norske spillere er et nytt godt tegn på utviklingen til norsk toppfotball og for framtida til norsk landslagsfotball.

- Spillere som linkes her og der hører vi ofte, men hva sier de stadige ryktene om unge norske spillere til europeiske gigantklubber om deres status internasjonalt?

ETTERTRAKTET: Kristoffer Ajer. Foto REUTERS/Stephane Mahe
ETTERTRAKTET: Kristoffer Ajer. Foto REUTERS/Stephane Mahe Vis mer

- Det viser viktigheten av å spille i Norge noen år, og å være en av de beste på laget, før du reiser ut. Så gjelder det å velge rett klubb, der treneren har sett deg før han henter deg, slik at du får spille. Så gjelder å spille så godt i klubben din at du får spille på landslaget, forteller Per Joar Hansen til Dagbladet.

- Etter hvert, for å bli aktuell for større klubber, er det lurt å spille meget godt på landslaget over en lengre periode. Alle disse spillerne er et bevis på det, men det er viktig å huske på at de fortsatt har mye å gå på og videreutvikle før de er i mål.

- Har dere noen påvirkning på når det er rett timing for disse landslagsspillerne å ta et nytt steg til en enda større klubb?

- Vi står til disposisjon 24 timer i døgnet for råd og innspill, hvis spilleren selv ønsker det, forteller «Perry».

Internasjonal oppmerksomhet

Sander Berge lanseres som en erstatter til Nemanja Matic, som trolig forlater Old Trafford i januar, mens Erling Braut Haaland linkes til de aller fleste storklubber etter scoringsrekordene han har satt i høst.

FINTET RAMOS: Martin Ødegaard skal la Real Madrid-stjerna Sergio Ramos få høre om driblingen. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Real Madrid, Manchester City og Barcelona har alle blitt koblet til Braut Haaland. Samtidig skal Lionel Messi angivelig - ifølge mindre anerkjente spanske medier - ha indikert at han er usikker på om den norske targetspissen passer inn i Barcelonas spillesystem, uten at dette er bekreftet gjennom åpne kilder.

Michael Yokhin, som er en av de ansvarlige for å utarbeide The Guardians årlige liste over verdens 50 største talent, sier til Dagbladet at disse fire store norske talentene alle utmerker seg og legges merke til også internasjonalt.

Han har aller mest tro på Ødegaard og Haaland av de norske stortalentene.

- De er alle store talenter. Haaland kan bli en virkelig verdensklassespiss. Ødegaard kjenner de fleste av ulike årsaker og begynner å blomstre for fullt nå. Norge har mye å glede seg til, sier Yokhin til Dagbladet.

Braut Haaland (19), Ødegaard (20), Berge (21) og Ajer (21) er den unge talentkvartetten som danner konturene av en ny, rekordung stamme på det norske A-landslaget.

Der talentene fra kunstgressgenerasjonen ga Norge forfriskende tekniske ferdigheter under U21-EM i Israel i 2013, har Norge nå også fått tilbake spillertyper med fysikk og duellkraft, som Norge hadde mye av under Egil «Drillo» Olsens suksessfulle ledelse på 90-tallet.

Ajer er 196 centimeter høy, Berge 195 centimeter, mens Haaland rager 191 centimeter over bakken, mens Ødegaard står for kreativiteten, løpskraften og de tekniske ferdighetene som allerede er på høyt internasjonalt nivå.

- Veldig, veldig spesielt

At fire så store talenter vokser fram i samme alder og allerede nå setter sitt tydelige preg på det norske A-landslaget, er sjelden vare i internasjonal målestokk.

- Haaland, Martin, Sander og Ajer er fire som alle holder U21-alder. Det er ganske spektakulært og spesielt med så mange unge spillere som allerede nå er viktige spillere for oss. Det er veldig, veldig spesielt. Vi er glad på vegne av norsk fotball. Det ser veldig lovende ut, sa Per Joar Hansen nylig til Dagbladet.

- Statistisk har de fleste landslag som når et sluttspill spillere med 40 A-landskamper i snitt. Da er man ofte 26-27-28 år. Det er veldig spesielt at flere av disse unggutta ligger på rundt 20 A-landskamper allerede, mener «Perry».

- Unikt

England har i likhet med Norge et av Europas yngste A-landslag for tiden.

Jadon Sancho (19), Trent Alexander Arnold (20) og Declan Rice (20) er i samme aldersgruppe som Norges kvartett som faste innslag på seniorlandslaget. I tillegg er Marcus Rashford (21), og Mason Mount (20) stadig nærmere elleveren.

Nederland har også et av de yngste landslagene og en ny gyllen generasjon på gang. Vidunderbarnet Matthijs de Ligt (20) og Barcelonas Frenkie de Jong (22) er de som spiller fast for Nederland av dem som er i samme alder som Norges unge faste kvartett. I tillegg banker Steven Bergwijn (21) og Donyell Malen (20) på døra til elleveren.

At Norge har et av de mest spennende landslagene på lang, lang tid, underbygges av den massive interessen for de norske unggutta i europeiske toppklubber.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media