Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Pyeongchang

Hevder Sør-Korea vil invitere fienden til OL-samarbeid: - Ikke umulig, sier Heiberg

Sør-Korea åpner opp for samarbeid med Nord-Korea under OL. De håper det kan bli et steg mot forsoning i det turbulente forholdet mellom landene.

SAMARBEID? Sør-Korea åpner for samarbeid med Nord-Korea under vinterlekene i Pyeongchang i februar. Foto: AFP PHOTO / Ed JONES
SAMARBEID? Sør-Korea åpner for samarbeid med Nord-Korea under vinterlekene i Pyeongchang i februar. Foto: AFP PHOTO / Ed JONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske The Guardian rapporterer tirsdag at Sør-Korea foreslår at Nord-Korea skal få holde noen av øvelsene når OL i Pyeongchang går av stabelen i februar.

Sør-Koreas nye president, Moon Jae-in, vil nemlig prøve å forbedre forholdet mellom de to landene, som lenge har vært turbulent. Forslaget kan utføres rent praktisk, da provinsen Pyeonchang ligger i - Gangwon - også går inn i deler av Nord-Korea.

Ifølge sørkoreanske Chosun Ilbo vil Sør-Korea foreslå at enkelte skiøvelser kan holdes på den nordkoreanske siden av grensa.

Ingenting er umulig

IOC-medlem Gerhard Heiberg stiller seg tvilende til forslaget, men sier det ikke er umulig.

- Jeg tviler på det, men ingenting er umulig. Den nye presidenten vil gjerne ha en dialog mellom landene, sier Heiberg til Dagbladet.

Han har selv ikke hørt om forslaget, som ifølge Chosun Ilbo skal tas opp i et møte med IOC-president Thomas Bach i slutten av måneden.

TVILER: Men IOC-medlem Gerhard Heiberg tror ikke det er umulig. Her fra OL i Rio. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
TVILER: Men IOC-medlem Gerhard Heiberg tror ikke det er umulig. Her fra OL i Rio. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

- Vi har vært gjennom lignende saker før, blant annet da Nord- og Sør-Korea har marsjert sammen i OL i både Sidney og Athen. Sånn forsoningsmessig, så er det et positivt utspill. Men jeg vet ikke om det kommer til å skje. Vi får vente og se, sier Heiberg til Dagbladet.

Ingen kvalifiserte

Tidligere denne måneden kom også president Moon Jae-in med et forslag om at Nord- og Sør-Korea i samarbeid med flere asiatiske land skulle legge inn søknad om å holde VM i fotball i 2030.

POSITIV: Sør-Koreas president, Moon Jae-in, vil prøve å bedre forholdet mellom de to landene. Foto: AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je
POSITIV: Sør-Koreas president, Moon Jae-in, vil prøve å bedre forholdet mellom de to landene. Foto: AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je Vis mer

Det relativt lukkede landet Nord-Korea har tradisjonelt sett ikke gjort det kjempeskarpt i vinterlekene, der de etter å ha deltatt åtte ganger sitter med en sølv- og en bronsemedalje.

Landet har ikke klart å få noen utøvere med til mesterskapet i Pyeongchang neste år, men Sør-Korea åpner også opp for et felles kvinne-ishockeylag.

- Forhåpentligvis kan vi gjøre noe med det anspente forholdet hvis vi får til et samarbeid med Nord-Korea, sier Sør-Koreas kulturminister Do Jong-hwan ifølge Korea Herald.

Sør-Koreas sportsminister, Do Jong-hwan, håper nemlig at OL kan bli et langt steg mot forsoning mellom de to landene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!