BESTEMT: Terje Hauge forsvarer den omdiskuterte retningslinjen som Jesper Mathisen slakter. Mathisen tror Hauge blir beordret til å mene det han gjør.
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
BESTEMT: Terje Hauge forsvarer den omdiskuterte retningslinjen som Jesper Mathisen slakter. Mathisen tror Hauge blir beordret til å mene det han gjør. Foto: Alf Ove Hansen / ScanpixVis mer

Hevder Terje Hauge overstyres: - Nekter å tro at han mener det han sier

Jesper Mathisen tror ikke Terje Hauge står for sine egne meninger. - Totalt skivebom. Alle med litt fotballintelligens skjønner det, mener sørlendingen.

(Dagbladet): Forrige uke formidlet Dagbladet den heftige debatten som verserer rundt den omstridte norske «scoringsregelen», som lyder slik:

«Kun forsvarende lag skal kunne hente ballen og bringe ballen til midten for avspark. Da unngår vi problemer i målområdet, og det er bare dommer som likevel kan gi klarsignal til avspark.» 

Dommerne kan dermed dele ut kort til spillere som henter ballen etter en scoring for å sette i gang spillet raskt, slik alle lag gjør hvis de ligger under.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er - i likhet med Dagbladets kommentator Morten Pedersen - blant de mange som har slaktet retningslinjen. De krever å få den fjernet, men dommersjef Terje Hauge forsvarer den omdiskuterte retningslinjen.

- Jeg tror det vil gagne fotballen på sikt. Så lenge spillerne følger retningslinjene, vil det fungere veldig bra, sier Hauge til Dagbladet.

- Totalt skivebom Mathisen nekter å tro at dommersjefen oppriktig mener det.

- NFF gjør ufattelig mye bra, men dette er totalt skivebom. Alle med litt fotballintelligens skjønner det. Jeg tror ingenting på at Terje Hauge mener det. Han var en veldig dyktig dommer og har fotballforståelse. Hvis han sier det, må det være noen over han som styrer ham.

- Mener du det? Hvem da?

- Ja, det tror jeg, men jeg vil ikke si noe mer enn det. Jeg nekter å tro at han mener det oppriktig. Regelen er håpløs, svarer Mathisen.

Konfrontert med Mathisens påstand, svarer Hauge følgende:

- Det er jeg som er ansvarlig sammen med Rune Pedersen, forankret i dommerkomiteen. Jeg er usikker på hva Jesper sikter til, svarer dommersjefen.

Den tidligere FIFA-dommeren, som dømte Champions League-finalen mellom Barcelona og Arsenal i 2006, forteller at det ikke er aktuelt å fjerne retningslinjen med det første.

- Vi må gi den en sjanse, så får vi evaluere etter sesongslutt om det har vært en suksess, sier Hauge.

Gir seg ikke Det nekter Mathisen å godta.

- Hauge kan si det, men jeg vil ikke gi meg før regelen er vekk. Regelen skal vekk så raskt som mulig, helst i dag, sier 29-åringen.

- Det er en del av fotballens spill når Robert Lewandowski scorer, henter ballen og gir signal om at «vi er klar». Det er sånn det skal være. Jeg har aldri sett noen slåsskamper om ballen etter en scoring. Det er så feil fokus. Det har aldri vært et problem, men med denne regelen har det blitt et problem, mener sørlendingen.

Hauge legger skylden på spillerne for at retningslinjen hittil ikke har vært en stor suksess.

- Jeg må si at jeg undres litt over spillernes holdninger hvis de spekulerer i regelverket og forsøker å tøye det og framprovosere konflikter. Det burde ikke være sånn. Følg retningslinjene og spill sportslig, sier bergenseren.

- Jeg håper virkelig at spillerne er sportslige og profesjonelle og ikke spekulerer i regelverket og forsøker å utnytte det. Jeg lurer på hva spillerne tenker. Det er på tide at de reflekterer litt over seg selv og sine holdninger. Hvis de tenker sånn, bør de gå seg i seg selv, mener Hauge.

Mathisen synes det bare er tull.

- Selvfølgelig spekulerer spillerne i regelen. Som fotballspiller er bordet dekket for å utnytte den. Det er helt naturlig for en idrettsutøver. Det er ikke spillerne som er problemet. Det er regelen, mener han.

Denne «regelen» er for øvrig ingen regel, men en retningslinje, ifølge Hauge, som en del denne sesongens fokus på å forebygge usportslig oppførsel.

Les også Morten Pedersens kommentar: Regelen er meningsløs, Terje Hauge - vær en god dommer og innrøm feilen.