STERKE BESKYLDNINGER: Sandro Rosell (til høyre) beskyldes for å ha kjøpt en lever til Eric Abidal (til venstre). Foto: Quique Garcia / AFP Photo / NTB Scanpix
STERKE BESKYLDNINGER: Sandro Rosell (til høyre) beskyldes for å ha kjøpt en lever til Eric Abidal (til venstre). Foto: Quique Garcia / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Eric Abidals levertransplantasjon

Hevder tidligere Barca-president kjøpte en lever til fransk stjerne

Den spanske avisa El Confidencial hevder at den tidligere Barcelona-presidenten Sandro Rosell kjøpte en lever til Eric Abidal i 2012.

I 2011 annonserte Barcelona at Eric Abidal hadde blitt diagnostisert for en svulst i levra. I 2012 måtte franskmannen gjennomgå en levertransplantasjon på grunn av problemer med den forrige operasjonen.

Fetteren til Abidal, Gérard, ble omtalt som organdonoren, men den spanske avisa El Confidencial hevder nå at dette er en dekkhistorie.

Ifølge avisa skal spansk politi ha avlyttet minst fire telefonsamtaler der den tidligere Barcelona-presidenten Sandro Rosell indirekte innrømmer å ha «kjøpt en ulovlig lever» til den tidligere Barca-spilleren.

TIDLIGERE BARCA-PRESIDENT: Sandro Rosell. Foto: Pierre-Philippe Marcou / AFP PHOTO / NTB Scanpix
TIDLIGERE BARCA-PRESIDENT: Sandro Rosell. Foto: Pierre-Philippe Marcou / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

Telefonsamtaler

Rosell, som har sittet i varetekt siden mai 2017, ble forrige uke tiltalt for hvitvasking i forbindelse med salg av TV-rettighetene til Brasils landslag i fotball.

Det spanske politiet skal ha avhørt Rosell i april 2017 i forbindelse med etterforskningen, og skal da ha kommet over det påståtte kjøpet av levra.

I en samtale med en person som omtales som «ukjent», forløper følgende telefonsamtale, datert 20. april 2017:

Sandro Rosell: «Ja, ja».

Ukjent: « … Og i dette øyeblikk dukker Barto (Josep Maria Bartomeu, nåværende Barcelona-president jou.anm.) opp».

Sandro Rosell: «Mmm».

Ukjent: « … Og jeg sier: «Steike, her er du!» Og jeg sier: «Hør her, har du et øyeblikk?» Og jeg viser ham, og Barto vrir seg i ergrelse. Jeg må si det».

Sandro Rosell: «Mmm».

Ukjent: «Og han sier til meg: «Horesønn! Horebukk! Juanjo!» Jeg sier: «Nei, nei …» Vi må se på en sak, men nei … Sandro … dette går mot oss, og til denne fyren kjøper vi en ulovlig lever».

Sandro Rosell: «Mmm».

Ukjent: «Og vi selger det som om den var fra fetteren! At den var fra fetteren! Vi betaler ham to års kontrakt, det som gjensto».

Sandro Rosell: «Ja, ja, ja».

Risikabelt

Bjørn Hofmann, professor innen medisinsk filosofi og etikk ved Universitetet i Oslo, kjenner ikke til saken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

- Hvor stort problem er organhandel i Europa?

- Vi vet ikke så mye om organhandel i Europa. Noe organsalg er kjent fra Øst-Europa, og det er kjent at europeere kjøper organer utenfor Europa. Det er grunner til å tro at mørketallene er store, sier Hofmann til Dagbladet.

- Hvorfor velger personer å kjøpe organer i stedet for å gå gjennom lovlige kanaler?

- De er desperate. Det kan være en lang venteliste. Alle er ikke så heldige som det vi er i Norge. Vi er få mennesker, også har vi et samarbeid i hele Norden. Dukker det opp en ledig nyre i Norge, så kan en svenske få den – og motsatt.

- Hvor stor forskjell er det mellom en nyre- og levertransplantasjon?

- Levra er mye mer sårbar og tilgangen er mindre. Du kan få en fra en død person, men også leverlappen til en levende person. Det er mye større risiko i det enn å ta ut en nyre. Da snakker vi ikke bare om infeksjoner, smerte og lengre tid borte fra jobben. Det kan medføre alvorlig sykdom og død, sier Hofmann, og legger til:

- Det gjør også at man er mer forsiktig med å operere ut lever hos friske mennesker. Selv om mennesker ønsker å donere lever til nære slektninger, kan helsepersonell si nei, hvis de ser at risikoen er for stor eller at sjansen for å lykkes er for liten.

Barcelona reagerer

Eric Abidal ble i 2012 operert på Barnaclínic, den private avdelingen til Universitetssykehuset i Barcelona.

Han forlot klubben året etter, men ble i juni ansatt som sportsdirektør i klubben.

Advokatene til Sandro Rosell sier i en presseuttalelse at de ikke vet noe om påstandene, og at de ikke vet om de er sanne.

De legger til følgende:

- Det er rart å tenke at du kan kjøpe en ulovlig lever og transplantere den på et offentlig sykehus som Universitetssykehuset. Vi vil komme med mer informasjon på morgenen.

FC Barcelona benekter El Confidencials påstander i en pressemelding på vegne av klubben og Abidal.

- Historiene utelater et viktig faktum, det at saken ble avsluttet i en rettsinstans i Barcelona 18. mai. Denne utelatelsen har forårsaket skade på omdømme til Eric Abidal, alle organisasjoner involvert i transplantasjonsprosessen, FC Barcelona og tidligere klubbpresident Sandro Rosell, skriver klubben.