Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hevder universitetet har skapt en voldtekts­kultur på sine idrettslag, og forsvarer overgriperne

Universitetet i Tennessee for retten.

UKULTUR: Seks kvinner har fremmet et føderalt søksmål mot Universitetet i Tennessee og seks menn som skal ha stått bak voldtekter og seksuelle overgrep. Her Neyland Stadium i Knoxville der universitetets lag spiller sine kamper i blant annet amerikansk fotball. Foto: AP Photo/University of Tennessee/NTB Scanpix
UKULTUR: Seks kvinner har fremmet et føderalt søksmål mot Universitetet i Tennessee og seks menn som skal ha stått bak voldtekter og seksuelle overgrep. Her Neyland Stadium i Knoxville der universitetets lag spiller sine kamper i blant annet amerikansk fotball. Foto: AP Photo/University of Tennessee/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Seks kvinner har fremmet et føderalt søksmål mot Universitetet i Tennessee og seks menn som skal ha stått bak voldtekter og seksuelle overgrep.

I rettsdokumentene står det ifølge The Tennessean at ansatte ved utdanningsinstitusjonen valgte å se en annen vei mens flere av atletene på skolens idrettslag voldtok kvinner og angrep de som forsøkte å hjelpe dem:

«Universitetet har skapt et langvarig og fiendtlig seksuelt miljø der mannlige atleter har voldtatt kvinner. Dette problemet har ikke blitt adressert av ledelsen ved skolen.»

Søksmålet hevder også at skolen har bistått de anklagede med å finne advokater etter at de fornærmede sto fram.

«Grov forskjellsbehandling» Fire tidligere og to nåværende idrettsutøvere har blitt anklaget for voldtekt. Samtidig blir flere studenter anklaget for angrep på en medelev. Dette fordi han kjørte et av voldtektsofrene til sykehuset og oppfordret henne om å gå til sak.

Saken mot selve universitetet baseres på det som omtales som «grov forskjellsbehandling» av overgriperne og ofrene.

For det første skal skolen ha bistått de anklagede med å rekvirere advokathjelp fra øverste hylle. Mange valgte til slutt å benytte seg av den samme advokaten.

For det andre ble de mistenkte oppfordret til å be om en administrativ høringsprosess. I en slik prosedyre må både offer og overgriper møte i en form for krysseksaminering. Vedkommende som styrer og overser denne høringen utpekes av skolen. Denne ordningen er eksklusiv for universitetene i Tennessee.

Avviser anklagen Kathy Redmond Brown er grunnlegger av Den nasjonale koalisjonen mot voldelige idrettsutøvere, og sier til Huffington Post at hun ble kalt inn av universitetsledelsen for å forelese om tematikken. Hun sier at hun «ikke ble overrasket» over å høre om anklagene denne uka.

- Det er tydelig at det er problemer som må løses her. På skolelag over hele landet er det ett prinsipp som gjelder, og det er å beskytte sine egne, sier hun.

Hun setter også spørsmålstegn ved hvorvidt ordningen som tillater krysseksaminering med både anklager og anklaget til stede er tillatt i henhold til grunnloven.

Bill Ramsey, fra advokatfirmaet Neal & Harwell, representerer universitetet. I en uttalelse sier han at skolen har jobbet hardt for å skape det best tenkelige miljøet for sine studenter.

- Enhver anklage om at vi ikke tar voldtekter og seksuelle overgrep på alvor, er rett og slett løgn, sier han, og avviser også at administrasjonen ved skolen har tillatt en slik voldtektskultur å eksistere.

«Et ulvehyl» Dette er heller ikke et unikt problem. Huffington Post skriver at hele 162 universiteter er involvert i over 200 pågående etterforskninger.

Dagbladet skrev om en annen slik hendelse i oktober 2014 da en skandale rystet fotballaget til Sayreville High School i New Jersey. Seks lagmedlemmer - alle under 18 år - ble tatt i politiets varetekt etter anklager om seksuelle overgrep mot fire personer. Dette førte til at hele laget trakk seg fra seriespillet.

Alle de pågrepne var mellom 15 og 17 år og skandalen ble knyttet til ritualer i garderoben. Det ble også det holdt en pressekonferanse, der detaljer ble kjent for presse og pårørende.

En person beskrev overgrepene slik:

«Det startet med et ulvehyl og lysene ble slått av. Så ble offeret holdt mot gulvet og armer og bein ble holdt fast av eldre spillere. Deretter ble en finger ført inn i rektum - og noen ganger inn i munnen etterpå».

Senator Joseph Vitale var sjokkert da han fikk høre beretningene.

- Dette er verre enn mobbing. Dette er seksuelle overgrep og bør behandles som det. Hvis dette skjedde mot jenter, ville mange kanskje hatt en annerledes holdning. Vi må bli voksne og behandle guttene som om det var jenter som ble overfalt, sa han.