LØSNING: Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun (bak) møtte mediene etter forliket med Rosenborg i går. Det er ukjent hva forliket går ut på. Men det er liten tvil om at de to har fått en solid økonomisk kompensasjon etter at de fikk sparken i fjor. Foto: Hans Arne Vedlog
LØSNING: Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun (bak) møtte mediene etter forliket med Rosenborg i går. Det er ukjent hva forliket går ut på. Men det er liten tvil om at de to har fått en solid økonomisk kompensasjon etter at de fikk sparken i fjor. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

RBK-rettssaken

- Hevdet Bratseth-forslag var galskap

RBK-legenden skal ha vært pådriver da Ingebrigtsen ble sparket. Ønsket flere spillere som Marek Sapara. Ifølge Ingebrigtsen hevdet administrasjonen dette var galskap.

TRONDHEIM (Dagbladet): Kåre Ingebrigtsen (53) er lettet og glad etter forliket med Rosenborg som ble inngått onsdag. Men det er ikke alle personer han vil prate like godt med i framtida, erkjenner han.

Etter to dager i Sør-Trøndelag tingrett er det vanskelig å komme utenom Rune Bratseths rolle da Ingebrigtsen fikk sparken i fjor sommer.

Rosenborg-legenden er i dag styremedlem i klubben. Det var han og styreleder Ivar Koteng som ventet på kontoret da Ingebrigtsen ble innkalt til møte 19. juli 2018. Den daværende Rosenborg-treneren ante ikke hva som ventet ham. Så tok Koteng ordet og sa:

- Vi ønsker å avslutte arbeidsforholdet med deg.

Besøkte Eggen

I retten fortalte Ingebrigtsen at han først ikke skjønte hvorfor Bratseth var til stede på møtet. I retten kom det fram at Koteng og Bratseth hadde besøkt Nils Arne Eggen tre-fire dager i forkant. Konklusjonen til de tre Rosenborg-størrelsene var klar:

- Laget spiller ikke god nok fotball. Ingebrigtsen er ikke den rette pedagogen til å ta klubben videre.

STYREMEDLEM I ROSENBORG: Rune Bratseth. Foto: Hans Arne Vedlog
STYREMEDLEM I ROSENBORG: Rune Bratseth. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Ingebrigtsen og hans tidligere assistent, Erik Hoftun, gikk til sak for ugyldige oppsigelser og krevde millioner i kompensasjon av Rosenborg.

Under rettssaken har det kommet fram at Bratseths rolle i saken har vært mye mer sentral enn det som har vært kjent. Han er - uten tvil - den største fotballfaglige tungvekteren i Rosenborg-styret. Også de tidligere spillerne Vegard Heggem og Fredrik Winsnes sitter i styret, sistnevnte som varamedlem.

57-årige Bratseth var kritisk i forbindelse med en sportslig presentasjon på et styremøte 29. mai 2018.

I retten sa Ingebrigtsen:

- Vi fikk en kommentar fra Bratseth. Han sa vi måtte huske å jobbe med samhandlingen. Han sa også: «Dere kjøper for mye masse og for lite klasse. Vi må ha flere med Marek Sapara-klasse.» Jeg spurte hva han trodde dette kostet. «Vi må ha tre sånne», svarte han. Rune var opptatt av at vi skulle kjøpe dyrere og bedre spillere enn vi hadde gjort.

Sapara spilte for ordens skyld i Rosenborg fra 2006 til 2010 og var en Lerkendal-yndling. I retten fortsatte Ingebrigtsen:

- I etterkant av styremøtet spurte jeg Tove (Moe Dyrhaug, daglig leder), Trond (Alstad, organisasjonssjef) og Roar (Munkvold, økonomisjef) om vi hadde råd til flere «Sapara-er». De sa at det var galskap, og at vi da måtte ha brukt penger vi ikke har.

STYREMØTET: Kåre Ingebrigtsen forteller at det er status å sitte i RBK-styret, men han opplever at det ikke er mange som stiller spørsmål rundt det sportslige. Vis mer Vis mer

På pressekonferansen onsdag - etter forliket med ukjent innhold - var det tydelig at forholdet til Bratseth ikke var favorittspørsmålet til ekstrenerne.

- Jeg har ikke noe spesielt behov for å utdype dette, svarte Hoftun.

- Ikke jeg heller, sa Ingebrigtsen, men tilføyde:

- Jeg treffer Rune Bratseth tre ganger i året. Og jeg kommer fortsatt til å prate med ham. Jeg har ingen problemer med det.

Til Dagbladet sier den tidligere Rosenborg- og landslagskapteinen at han ikke vil bidra til å holde liv i bråket som har vært de siste seks månedene.

- Men, fortsetter han:

- Det er greit at saken er ferdig. Den skulle aldri havnet der den gjorde. For øvrig har jeg ingen kommentar.

Enstemmig styre

Offisielt var det et enstemmig Rosenborg-styre som ikke ville ha med Ingebrigtsen videre. Men i retten kom det fram at fotballfag ikke er den sterkeste sida til Koteng. Her lener han seg på kapasitetene i styret. Og ingen troner over Bratseth.

Det faktum at Koteng foreslo å starte lagets treninger klokka 07.00 - og ha en forsvarsmur med hull i på frispark - blir møtt med hoderisting av ekspertene.

I retten kom det fram at Ingebrigtsen savnet større tilstedeværelse fra styremedlemmene på treningene. Han påsto at han så Bratseth på fire treninger i året.

Bratseth skulle opprinnelig stille som et av Rosenborgs vitner. Men da saken ble stoppet i Sør-Trøndelag tingrett i går, ble det ikke sånn. Til Dagbladet sier han:

- Jeg kunne sagt mye, men vi lar det ligge. Jeg vil ikke bidra til en føljetong i avisene.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen påpeker at det er helt naturlig at Bratseth har en sterk stemme i Rosenborg-styret. Da han og Koteng også fikk støtte av Eggen til å sparke trenerduoen, var alle svar avgitt.

- Det er bare å se på hva Bratseth har gjort som spiller og leder. Han er garantert involvert i mange diskusjoner. Samtidig skjønner jeg at Ingebrigtsen og Hoftun ikke er fornøyde med at enkelte styremedlemmer som ikke er godt nok informert, skal sitte og ta avgjørelser. Generelt er det en del styrer med manglende fotballkompetanse.

Ingen detaljer

Ingen av partene ville gå i detaljer om forliket onsdag. Men det er ingen tvil om at Ingebrigtsen og Hoftun har fått en økonomisk kompensasjon de kan slå i bordet med.

Trenerduoen mente Rosenborg ikke fulgte arbeidsmiljøloven. Ingebrigtsen krevde 10,75 millioner kroner for tapt lønn og bonus fram til kontraktens utløp i 2020. I Hoftuns tilfelle var beløpet 2,75 millioner.

SPARKEN: Kåre Ingebrigtsen trodde han ble kalt inn til møte om spillerovergang. I retten fortalte han at oppsigelsen kom som et sjokk. Vis mer Vis mer Vis mer

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har kommet til en løsning med Rosenborg og kan skilles som venner, sier Ingebrigtsen.

- Det vil sikkert være enkeltpersoner som ikke er like fornøyde med oss. Og så er ikke vi like fornøyde med dem.

Duoen gjør det klart at de vil tilbake til fotballen. Men Rosenborg er neppe stedet med det første.

- Hvis jeg skal bli i Trondheim, må jeg vel vente på at Svein Maalen får sparken i Ranheim. Men det håper jeg ikke skjer. Så mest sannsynlig flytter jeg fra Trondheim, sier Ingebrigtsen.