Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tror Didrik Tønseth blir årets store mann

Hevn-detaljen som hjelper Tønseth til å bli best i verden: 
- Han overrasker, sier Northug

Det svenske flagget på hanskene til Didrik Tønseth (25) manifesterer hans sterke drivkraft om å få revansje på Johan Olsson.

SVENSK FLAGG: Didrik Tønseth vil gå med svenske flagg på hanskene fram til han får revansje på Johan Olsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVENSK FLAGG: Didrik Tønseth vil gå med svenske flagg på hanskene fram til han får revansje på Johan Olsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Vi skrur tiden tilbake til 27. februar 2015. Norge slår Sverige i VM-stafetten. Petter Northug gjør jobben på ankeretappen i duellen mot Calle Halfvarsson. Men én av de fire norske gullvinnerne er ikke fornøyd. Han heter Didrik Tønseth. Årsaken er at han ble slått med 15 sekunder av Johan Olsson på den andre klassisketappen.

631 dager senere har Tønseth og Olsson vunnet hver sin nasjonale åpning, henholdsvis den norske og svenske. Niklas Dyrhaug og Petter Northug tror Tønseth, som har vunnet begge helgas renn, kan bli denne store sesongens store langrennsløper.

Endelig, etter mye skadeplager, ser det ut til å løsne for motbakkespesialisten, som har forbedret overkroppsstyrken så mye at han like godt staket raskest av alle på blanke ski i går.

Derfor går han med svenskeflagg

I PRAKTSLAG: Didrik Tønseth har vunnet to av to renn hittil i sesongen. Niklas Dyrhaug og Petter Northug tror det er mer i vente. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I PRAKTSLAG: Didrik Tønseth har vunnet to av to renn hittil i sesongen. Niklas Dyrhaug og Petter Northug tror det er mer i vente. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men for 25-åringen fra Trondheim er ikke det viktigste å vinne. Og nei, det viktigste er heller ikke å delta, men derimot å slå Johan Olsson. Helt til Tønseth har fått sin revansje, vil han gå med svenske flagg til ære for den svenske kapasitetsløperen.

- Jeg går med svenskeflagg på hanskene til jeg får revansje på Johan Olsson. Han ydmyket meg på stafettetappen i Falun, så jeg jakter revansje. Vi vant riktignok gull, men det var ikke på grunn av meg, forteller Tønseth til Dagbladet.

Revansjen kom ikke i fjor da Olsson i stedet satset langløp, men endte opp med ingenting grunnet sykdom. I dag vant svensken den nasjonale åpningen i Bruksvallarna.

- Det overrasket meg ikke at han vant i dag. Olsson blir tøff å slå i år. Jeg er klar til å ta opp kampen med ham, varsler Tønseth.

- Jeg går for pallplasseringer i verdenscupen, også seirer, men pallplasseringer er mest realistisk å sikte seg inn på.

- Didrik kan bli årets mann

Niklas Dyrhaug og Petter Northug tror imidlertid at Tønseth kan vinne mange renn denne sesongen.

ÅRETS MANN:  Niklas Dyrhaug tror Didrik Tønseth kan bli mannen å slå denne sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅRETS MANN:  Niklas Dyrhaug tror Didrik Tønseth kan bli mannen å slå denne sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Didrik er kjempegod. Det vet jeg alt om. Jeg trener jo med ham. I fjor følte jeg ikke at han fikk ut potensialet sitt. Han slet litt med ryggen og fikk ikke ut det han var god for. Nå har han åpnet som en gud. Hvis han holder seg frisk, tror jeg han kan bli årets mann, forteller Dyrhaug.

- Enda bedre enn Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug?

- Nå skal jeg ikke legge noe sykt press på Didrik, men at han får gjennombruddet i verdenscupen i år, er jeg sikker på. Det sa jeg faktisk i fjor også, men da ødela skadene. Jeg har ventet på det. Didrik kan vinne verdenscuprenn, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Hylles av Northug

Northug støtter Dyrhaugs konklusjon.

- Didrik kan absolutt bli årets mann med en god start på sesongen og Tour de Ski. Da kan han kjempe om verdenscupen sammenlagt. I tillegg kommer det et VM. Didrik brenner for å bli best. Nå er han i en veldig gunstig alder for å gå fort på ski. Vi får håpe han holder seg skadefri, sier Northug.

- Jeg klarte å holde følge med Didrik i en runde i dag, så måtte jeg begynne å gå meg ned. Didrik har aldri vært sterkere. Vi har sett det på trening, men nå har han fått det ut på ski. At han har gått bra her på Beitostølen, er ikke overraskende. Men Didrik overrasket meg med måten han slo alle med blanke ski og staking i går.

- Skader har ødelagt mye

Tønseth er svært glad for at skadeplagene endelig er vekke.

- Skader har ødelagt mye for meg. Det er det verste som skjer som toppidrettsutøver. Det er en heldigvis en stund siden forrige skade nå.

- Dyrhaug mener du kan bli årets mann. Tror du også det?

- Niklas er årets mann. Han er Norges store mann. Men kanskje jeg kan utfordre han der. Jeg tror det kan bli en bra sesong, sier Tønseth til Dagbladet.

Overkroppsforvandlingen

I sommer omtalte 25-åringen seg som svak i overkroppen overfor Dagbladet.. Likevel staket han fra alle i går.

- Er det her du har tatt de største stegene? Hva viser testresultatene?

- Jeg har blitt sterkere i overkroppen, men jeg har ikke noen eksakte tall, svarer Tønseth.

- Men stakinga i går var vel et bevis nok i seg selv?

- Ja, det var bra det. Jeg har tydeligvis fått lønn for strevet. Klassiskløpet var enda bedre enn i dag. Det er godt å se at ting stemmer.

Tønseth går ikke morgendagens sprint. Neste konkurranse blir dermed verdenscupåpningen i Kuusamo neste helg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!