Hicks saksøker Liverpool-styret og NESV for 9 milliarder

Domstol i Texas vil blokkere salget.

SEIRET: Styreformann Martin Broughton smilte bredt etter seieren i retten tidligere i dag. I kveld møttes Liverpool-styret for å fulllføre salget av klubben, og det ble dramatisk.Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefan Wermuth
SEIRET: Styreformann Martin Broughton smilte bredt etter seieren i retten tidligere i dag. I kveld møttes Liverpool-styret for å fulllføre salget av klubben, og det ble dramatisk.Foto: SCANPIX/REUTERS/Stefan WermuthVis mer

||| (Dagbladet): Liverpool-styret møttes som planlagt i London i kveld, for å diskutere salget av klubben til New England Sports Ventures, etter at Royal Bank of Scotland gikk seirende ut av rettsforhandlingene med eierne Tom Hicks og George Gillett.

NESV-eier John W. Henry overrasket pressen på stedet ved å dukke opp til styremøtet, og svarte «rimelig sikker» på Sky Sports News' spørsmål om hvor sikker han var på at klubbovertakelsen skulle gå i orden i kveld, skriver Guardian i sin livedekning.

Men det var ingenting mot dramatikken som ventet.

Flere britiske medier, inkludert nevnte Guardian og Sky Sports, melder i kveld at en domstol i Texas har utstedt en kjennelse som blokkerer salget av klubben. Kjennelsen er utstedt i forbindelse med at Tom Hicks og George Gillett saksøker Liverpool-styret ved Martin Broughton, samt Royal Bank of Scotland (RBS) og NESV, for i overkant av 9 milliarder kroner.

Dallas-domstolen hevder den har domsmyndighet i saken, og har satt en høringsdato til 25. oktober.

I søksmålet kalles NESV-kjøpet av Liverpool for en «episk svindel», og Royal Bank of Scotland beskyldes for å ha konspirert sammen med Liverpool-styret og kjøperen om å selge klubben til underpris, eller mer konkret: «Hundrevis av millioner dollar under den virkelige markedsprisen».

- Liverpool-direktørene lot seg bruke av RBS, og overså fullstendig forpliktelsene sine, skriver Hicks og Gillett i en e-post gjengitt av Bloomberg.

Blant annet skal Hicks' advokater være i besittelse av et brev fra RBS til potensielle investorer, der det gjøres klart at kun bud som ikke innebærer at Hicks og Gillett får tilbake pengene sine, ville bli vurdert.

Direktørene Christian Purslow, Ian Ayre og Philip Nash beskyldes samtidig for å ha prøvd å tjene penger på klubbens bekostning, ved å gi seg selv bonuser i millionklassen.

Spørsmålet nå er om Texas-domstolen virkelig har domsmyndighet i sagaen om Liverpool-oppkjøpet.

Ifølge kilder i Daily Telegraph kan det ha betydning at Royal Bank of Scotland er aktive i USA, at Martin Broughton er styreformann også i British Airways (som har interesser i USA), og at NESV kan anklages for å vise forakt for en amerikansk rettsinstans.

DELTOK PÅ MØTET: John W. Henry.Foto: SCANPIX/AP/Jack Dempsey
DELTOK PÅ MØTET: John W. Henry.Foto: SCANPIX/AP/Jack Dempsey Vis mer

Dette er foreløpig ikke avklart.

Vant i retten
Kjennelsen i retten i London tidligere dag gikk på at Tom Hicks og George Gillett ikke får lov til å endre på Liverpool-styret, slik de allerede har prøvd én gang.

Dermed kunne det sittende Liverpool-styret gå videre med salget til NESV som planlagt.

Hicks og Gillett ligger an til et milliardtap dersom NESV får tilslaget på klubben med sitt bud på omlag tre milliarder kroner, noe som forklarer hvorfor de kjemper med nebb og klør. NESV-budet vil slette mesteparten av gjelda på klubben, gjeld Hicks og Gillett har tatt opp.

Ved et salg etter dagens dom blir klubben klubbens renteutgifter skåret ned til beinet, og pengene kan for eksempel i stedet brukes på nye spillere og utvidet tribunekapasitet.

Men nå er det som så klart ut, plutselig kastet ut i usikkerheten - igjen.

Gerrard jublet
Liverpool-kaptein Steven Gerrard hyllet tidligere i dag rettsavgjørelsen i London.

- Det er et fantastisk utfall, og all ære til Christian (Purslow), Ian (Ayre) og styreformannen som har jobbet så hardt for dette, sier Gerrard til klubbens hjemmesider.

- Det virker som tingene utenfor banen er i ferd med å løse seg, så da må vi begynne å ordne opp på banen ved å ta tre poeng på Goodison søndag. Jeg skjønner hvor frustrerte supporterne har vært, og skjønner hva de føler. Men alle har lidd under dette, spesielt supporterne, og nå er det på tide å dra i samme retning og hjelpe hverandre framover, sier kapteinen.

Han skulle bare visst.

GIR SEG IKKE: Hicks & Gillett.Foto: SCANPIX/EPA/ANITA MARIC/ATHINAGORAS MYKONIAT
GIR SEG IKKE: Hicks & Gillett.Foto: SCANPIX/EPA/ANITA MARIC/ATHINAGORAS MYKONIAT Vis mer