Hiddink: - Dette er moderne fotball

Magiske russere lekte seg til kvartfinale. Møter Nederland.

INNSBRUCK (Dagbladet.no): Russland - Sverige 2-0.

Svenskene skyldte på dommerfeil da de ble slått på overtid mot Spania. I kveld bør det ikke finnes noen unnskyldninger, bare en anerkjennelse av en russisk angrepsfotball som tidvis var fullt på høyde med det beste vi har sett i dette mesterskapet.


To scoringer fra aller øverste hylle holdt lenge til russisk kvartfinale, der de møter høytflyvende nederlendere.

- Jeg er stolt av laget mitt. De spilte moderne fotball i dag, sier trener Guus Hiddink, ifølge NTB.

Ut fra kveldens forestilling på Tivoli Arena i Innsbruck er det ingenting som tyder på at kvartfinalen blir en transportetappe for Nederland. Svenskene ville gått videre med uavgjort, men var i grunn aldri i nærheten. Mye på grunn av en magisk russer med drakt nummer 10.


Om du ikke kunne det fra før, er det like greit å lære navnet til Andrej Arsjavin med en gang.

Karantene hindret ham i å spille Russlands to første EM-kamper. Dessverre for Sverige - og heldigvis for de som verdsetter god fotball - ble han klar til den siste kampen i gruppespillet. Med strøken teknikk og utsøkt overblikk var han involert i begge de russiske scoringene, i tillegg til et utall sjanser. EM har fått en ny attraksjon - som meget vel kan havne i en større klubb enn Zenit etter sommeren.

- Arsjavin er en spiller som kan avgjøre veldig raskt hvor det er mulig å skape noe. Han er en veldig smart spiller som kan styre spillet dit vi kan gjøre skade. Selv om han ikke er i topp fysisk tilstand, visste jeg at han kan gjøre en forskjell for oss, sier Hiddink.

SKLIENDE AVGJØRELSE: Andrej Arsjavin - merk deg navnet. Her avslutter han et av Russlands mange nydelige angrep med en skråsikker kule rett forbi Andreas Isaksson. Foto: AFP/SCANPIX
SKLIENDE AVGJØRELSE: Andrej Arsjavin - merk deg navnet. Her avslutter han et av Russlands mange nydelige angrep med en skråsikker kule rett forbi Andreas Isaksson. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- Vi hadde på forhånd snakket om at Sverige ikke liker det når du søker mellomrommet mellom forsvarsfirer og midtbane. Det utnyttet han fint i dag, sier nederlenderen.

• Dette er kvartfinalene i årets EM - og alt av tabeller og resultater!

Russisk klikk-klakk

Med gnistrende pasningsfotball og stor bevegelse tok Russland kommandoen fra start. Svenskene hang tidvis ikke med i svingene, men den første store sjansen kom først etter et kvarter:

Roman Pavlyusjenko slo en knallhard markkryper inn i feltet. For en gangs skyld rakk ikke Arsjavin å stokke beina, og i god scoringsposisjon skled ballen av foten hans.

Russerne fortsatte hardkjøret, og svenskene var tydelig rystet.

Sjirkovs vakre volley direkte fra corner hadde fortjent en bedre skjebne, men skuddet strøk stolpen på feil side. Uansett lå det en russisk scoring i lufta - og den kom etter 24 minutter.

Vi har sett mange mønsterangrep i dette mesterskapet, men Pavlyusjenkos ledermål tåler sammenligningen med de aller fleste av dem.

Hiddink: - Dette er moderne fotball

Zyryanov spilte vegg med Arsjavin på høyrekanten, løftet blikket og fant en umarkert Aleksand Anyukov inne i feltet. Han la ballen til rette for Pavlyusjenko, som med en kontrollert markkryper styrte ballen helt inne i hjørnet og til fullt fortjent ledelse for Russland.

Som slett ikke mistet angrepslysten av den forløsende scoringen.

Sverige kom til hektene

Like etter tuppet Diniyar Bilyaletdinov ballen like utenfor, før Sverige i det påfølgende angrepet var minst like nær en utlikning.

Et langt framspill fra Mikael Nilsson ble stusset bakover av Henrik Larsson - som fortvilt tok seg til ansiktet da headingen hans smalt i krysstanga og ut.

I motsatt ende av banen var det igjen treverket som nektet Pavlyusjenko å bli tomålsscorer etter en ny opprulling. Likevel hevet svenskene seg mot slutten av omgangen - og kunne med litt hell gått til pause med uavgjort.

De siste fem minuttene hadde Fredrik Ljungberg og Mikael Nilsson hver sin sjanse til å utlikne, men begge gangene skjøt svenskene med løskrutt.

Russland hadde kontroll

Sverige måtte jage scoring i 2. omgang, men i stedet åpnet de seg for russiske kontringer. Det straffet seg allerede etter fem minutter.

En strålende gjennombruddspasning åpnet hele det svenske forsvaret, og Arsjavin misbrukte ikke sjansen igjen da pasningen kom fra Zhirkov.

Sverige var nede i knestående - og de kom seg aldri opp igjen.

For selv de naturligvis overtok mye av spillet, greide sjelden Zlatan Ibrahimovic & co å spille seg til de store mulighetene.

De var det i stedet Russland som hadde, særlig da svenskene blottla seg bakover etter hvert som klokken tikket ubønnhørlig mot slutten.

I sluttminuttene misbrukte russerne gigantiske sjanser alene med Isaksson, men det spilte ingen rolle.

Sverige var slått, avansementet var sikret og jobben var gjort.

Nå seiler Russland opp som en «dark horse» til å gå hele veien.

Guus Hiddink var stolt av sine russiske spillere etter oppvisningen mot Sverige, men han frykter trøtte bein i lørdagens kvartfinale.

- Problemet før kvartfinalen mot Nederland er at vi har bare to dager til restitusjon. Nederland brukte B-laget sitt mot Romania i går, og deres beste spillere har hatt fem eller seks dager på å hente seg inn, sier han.

- Jeg har ikke 20 spillere som er nesten like gode, slik Nederland har.

1-0: Og da hadde allerede en annen potensiell stjerne åpnet det røde ballet, Roman Pavlyuchenko lurte svenskene etter halvspilt førsteomgang.
DÅRLIG KVELD FOR NOEN: De russiske spillerne feirer det første praktmålet foran en gjeng mindre imponerte svensker.
TRISTA BROR: Svenskene depper etter å ha innsett nederlaget.
TRUET ALDRI: Henrik Larsson fikk dette brassesparket på mål, men særlig nærmere scoring enn det kom ikke Sverige i kveld.
TØFF KAMP: Zlatan Ibrahimovic gjorde så godt han kunne, slet og sto på, men akkurat som her, ble han for det meste stoppet av gode russere.
STILLE, SØTA BROR: Russerne og Arsjavin feirer den andre scoringen, ballen ligger igjen i det svenske nettet.