- Higet aldri etter å bli best

Idrettspresident Tove Paule (57) er øverste leder for all idrett i Norge. Men ekstra rørt blir når hun snakker om Vestfossen IF.

- Jeg er nok ikke like myk som jeg en gang var, ler Tove Paule da Dagbladet får idrettspresidenten til å hoppe i treningsdressen og besøke turnhallen for å mimre om hennes inngangsport til idretten:

Turngruppa i Vestfossen IF i Øvre Eiker i Buskerud.

Tove var ikke mer enn tre og et halvt år da den 15 år eldre storesøsteren Inger Marie dro henne med seg på et turnparti første gang.

Det var klaff fra første stund.

- Jeg var slett ikke lovende og aldri den som higet etter å bli best. Jeg var redd bommen, og har vel bare to konkurranser i hele mitt liv hvor jeg ikke datt av den, he-he, sier Tove Paule til Dagbladet.

Tidlig frivillig

Men Tove fant et miljø hvor hun trivdes. Det handlet ikke om å være best. Paules drivkraft var samholdet og tilhørigheten hun fant i klubben. Verdier som siden har holdt henne i idretten.

Storesøster Inger Marie (72) var aktiv trener fram til i fjor og stiller nå på veteranpartier i gamleklubben. Hun er også æresmedlem i Vestfossen IF for sin lange og betydningsfulle tjeneste i turngruppa.

TURN HELE LIVET: Idrettspresident Tove Paule ga seg tidlig som aktiv turner, men turningen har likevel vært en viktig del av hennes liv, som trener, dommer og sosialt møtested. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
TURN HELE LIVET: Idrettspresident Tove Paule ga seg tidlig som aktiv turner, men turningen har likevel vært en viktig del av hennes liv, som trener, dommer og sosialt møtested. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Selv om Tove Paule ikke gjorde det stort som utøver så ble turningen en stor del av livet hennes. Hun fant glede i treninga, men det er på organisasjonsdelen Tove Paule har brukt mest av sin tid innen idretten.

Turndommer i 39 år

Hun var ikke mer enn 16 da hun begynte nedtrappingen som turner. Å trekke seg ut av idretten var derimot uaktuelt. Tove fortsatte i Vestfossen IF som trener og dommer, samtidig som hun også hoppet rett inn tillitsmannsapparatet på kretsnivå - som medlem av teknisk utvalg i Buskerud Gymnastikk- og turnkrets.

- Det var nok å gjøre selv om jeg sluttet å turne aktivt selv. Som trener er det gøy å se framgang hos andre, og gleden de får når de mestrer noe, sier Tove Paule.

Først da hun ble idrettspresident i 2007 ble Tove Paule et kjent navn for folk flest. De færreste vet at hun har vært dommer i turn i 39 år - 25 av dem på internasjonalt nivå, og at hun i perioden 1978 til 2000 gikk veien fra medlem i teknisk komité til å bli generalsekretær i turnforbundet.

I tillegg har Paule vært leder av turngruppa i Vestfossen IF i flere perioder og hun har sittet i klubbens hovedstyre.

Grasrotbesøk

- Jeg ville ikke vært president i dag om jeg ikke hadde hatt den brede grunnskoleringen i idretten. Jeg har gått gradene på ulike nivåer i norsk idrett, og kjenner til alle utfordringene små og store idrettslag må slite med, sier Tove Paule.

- Higet aldri etter å bli best

Noe av det hyggeligste hun gjør som idrettspresident er alle klubbesøkene hun setter av tid til.

- Jeg er veldig opptatt av grasrota. Det er der aktiviteten skapes, og det er idrettslagene vi er til for. Dessuten er det hyggelig at de setter pris på at idrettspresidenten kommer på besøk, sier Paule.

Like hyggelig var ikke tida rundt idrettsstyrets nei til Tromsø-OL i 2018. Idrettens evne til å samle folk er det hun har satt størst pris på med idretten. Nå fikk hun føle hvor splittende den også kan være. Det var tøffe tider for idrettens grunnverdier om idrettsglede, fellesskap og ærlighet.

- Jeg har fått noen stygge SMS-er, men alt i alt føler jeg at min posisjon i norsk idrett er styrket etter OL-avgjørelsen. Jeg har iallfall fått massiv støtte, sier hun til Dagbladet.

IL@Skolen

Hennes egen klubb er blant de mange idrettslagene på grasrota som gjør en utmerket jobb i lokalsamfunnet. Vestfossen IF er ett av tre idrettslag i Buskerud som er med på samarbeidsprosjektet IL@Skolen - hvor idrettslag, skole, kommune, fylke og idrettskrets sammen tar ansvar for barn og ungdom, med aktiviteter i og rett etter skoletida.

I tillegg får alle barn i alderen 4-8 år i Vestfossen og Ormåsen tilbud via barnehagene og skolene om å bli med i idrettslaget.

På enkelte alderstrinn er oppslutningen helt opp mot 98 prosent!

- Idretten er ofte limet i lokalsamfunnet, og grunnlaget for at folk fortsetter i klubben sin legges i barne- og ungdomssåra. Av alle i bygda er over halvparten medlemmer i Vestfossen, roser Paule.

Idrettspresidenten trekker også fram klubbens omfattende verdimanifest, hvor det blant annet fastslås at Vestfossen IF skal være et samlingspunkt for bygdas befolkning, skal være inkluderende, støtte antirasisme og arbeide for et rusfritt miljø.

100 år i 2010

Selv er hun i dag passivt medlem. Men kontingenten betales naturligvis selv om hun ikke er aktivt med i styre og stell lenger.

Som idrettspresident er Tove Paule uansett en godt synlig ambassadør for klubben.

- Ja, jeg vil alltid være medlem av Vestfossen IF. Og selv om jeg har flyttet til Drammen har jeg fortsatt kontakt med mange av turnjentene. Det er alltid like hyggelig når vi treffes.

I januar 2010 fyller klubben 100 år. Tove er naturligvis allerede invitert, og forespurt om hun kan si noen ord i forbindelse med jubileet.

- Da kommer jeg helt sikkert til å si ting som vil gjøre meg rørt, for jeg har opplevd mange gode ting i den klubben, sier Tove Paule.

Stillingen i «Klubben i mitt hjerte»

Spesialidrettslag under 100 medlemmer:
1. Janus FK - Trondheim

2. Realkameratene FK-Trondheim

3. Wam-Kam Fotballklubb 

4. Skeid Fotball

5. Vålerenga Ishockey Elite 

6. Petroleum FK Trondheim 

7. Hasunds Hund FK 

8. NAF Motorsport Ålesund Knattecrossklubb 

9. Jevnaker Bordtennisklubb

10. Vålerenga Basket 

11. Silkefot, FK

12. Fana Ishockeyklubb

13. Valdres FK

14. Vålerenga Innebandy klubb

15. FK Hattrick Fredrikstad

16. Vålerenga Ski

17. Vålerenga Cricket Klubb

18. Muselunden Frisbeeklubb

19. Flisbyen Ballklubb

20. Innherred Basketballklubb

Spesialidrettslag over 100 medlemmer:
1. Rosenborg Ballklub

2. Vålerenga Fotball

3. Bodø/Glimt FK

4. Stabæk Fotball

5. Brann Spkl

6. Lillestrøm Sportsklubb 

7. Aalesunds FK 

8. Sparta Sarpsborg Ishockeyklubb

9. Fredrikstad Fotballklubb 

10. Sandnes Ulf

11. Viqueens Cheerleaders

12. Moss Fotballklubb

13. Tromsø IL

14. Vålerenga Ishockey

15. Oslo Hiphop Klubb

16. Viking FK

17. Odds Ballklubb

18. Vålerenga Håndball

19. Molde FK

20. Lillehammer Ishockeyklubb

Fleridrettslag under 500 medlemmer:
1. Siddis Sportsklubb

2. Roterud IL 

3. Hemnes IL

4. Holum IL

5. Gjerstad IL

6. Dalselv IL

7. Valldal IL 

8. Vålerenga amerikansk Fotball 

9. Ellingsrud IL

10. Nesjar IF 

11. Stadlandet IL

12. Træna UIL

13. Glassverket IF

14. Sport Torghatten IL

15. Hønefoss Sportsklubb

16. Mercantile Ski- Og Fotballkl.

17. Høken, SK

18. Leksdal IL

19. Korgen IL

20. Mo IL

Fleridrettslag over 500 medlemmer:

1. Fram IF

2. Heming IL 

3. Sjetne IL

4. Øystese IL

5. Bardu IL

6. Skeid

7. Trygg/Lade Sportsklubb

8. Mjøndalen IF

9. BRODD IL

10. Vålerengens IF

 11. Asker Skiklubb

12. Njård

13. IK Start

14. Konnerud IL

15. Alta IF

16. Mysen IF

17. Ullern IF

18. Vestnes Varfjell IL

19. IL Hødd

20. Ready

RINGENES KVINNE: Det er ikke akkurat OL-ringene Tove Paule henger i, men som idrettspresident er hun opptatt av både topp og bredde i norsk idrett.