High tec rett fra skauen

O-løperne har alltid vært blant de beste på teknologi. Nå er det i ferd med å revolusjonere sporten.

NY SPORT:  Informasjonsteknologien er i ferd med å revolusjonere o-sporten. Nå kan du følge hvilken som helst løper fra mobilen din. FOTO: Jens Kløvrud.
NY SPORT: Informasjonsteknologien er i ferd med å revolusjonere o-sporten. Nå kan du følge hvilken som helst løper fra mobilen din. FOTO: Jens Kløvrud. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AMMERUD SKOLE (Dagbladet): Ok; det er ikke stappfullt med publikum som følger verdenscupen her i skolegården, men det er noe fresht med denne sporten som gjør at det er mulig å tro at den kan nå ett av de røffeste målene i norsk idrett:

•• I 2020 skal en prosent av Norges befolkning drive med orientering.

Det betyr godt over et fordoblet medlemstall fra dagens rundt 22 000. Men du skjønner hvordan dette kan spre seg når du ser de ivrigste tilskuerne henter opp Carl Godager Kaas sin spurt inn til årets første verdenscupseier på mobilen, mens resten tilbys full  kontroll på stillingen via GPS-målingene på storskjermen.

O-LØP pleide å være i skauen med utøvere som virret rundt for seg selv før en eller annen vant. Sist helg var sporten symbolsk nok flyttet inn blant de høyeste blokkene i Groruddalen -- ett av Norges tettest befolkete områder. For nå gjelder det å bli sett for å få flere til å forstå at det å kunne bruke et kart egentlig er en lære for livet for hvem som helst.

Det er der teknologien kommer inn. O-sporten har tradisjonelt hatt draget på teknologene. Det er årsaken til at denne idretten i årevis har vært ledende innen databasert informasjonsflyt. Den kunnskapen brukes nå til å gjøre selve konkurransen mer spennende:

- Teknologien gir et helt nytt innblikk i hva dette dreier seg om, sier Bjørnar Valstad. Den gamle storløperen er blitt generalsekretær i orienteringsforbundet. Han er en av mange forkjemper for å gjøre miljøet tilgjengelig. Da er det mange små brikker som må på plass for å åpne opp.

DETTE målområdet i drabantbyen er en av dem. Det siste tiåret er sprinten blitt stadig mer populær internasjonalt. Det betyr orientering i byer, parker og tettsteder, med nye krav til de beste løperne:

- Sterke nasjonale norske idretter har tradisjonelt strittet imot slike omstillinger. Vi er seine til å endre holdning, mener Valstad, og har rett. I flere år har de norske løperne slitt med å holde følge med mellomeuroperne fordi våre beste har vegret seg for å satse også på sprint. Slik minner den tilretteleggingen for et bredere publikum som o-sporten nå gjennomfører internasjonalt , om de første sesongene da langrenn flyttet fra skau til stadion.

Den gang var det vi nordmenn som klaget mest.

DET murrer litt i o-miljøet nå også, men ikke mer enn at det å bruke Groruddalen som utstillingsarena for en mer åpen idrett fikk en samlet oppslutning. Resultatet kan bli deretter. Gjennom hele helgen konkurrerte rundt 1 000 løpere side om side med verdenseliten i et løpsprogram som har omfattet alt fra en ganske sjelden norsk verdenscup-seier til skattejakt med kart for de minste. Alt sammen i et område som er tenkt å være sentralt om Norge får vinter-OL i 2022.

Nettopp det peker på den samme nødvendigheten av fornying for å få med nye generasjoner. Der er signalene gode for norsk o-løp. Rekutteringen blant de yngste er på vei opp. I år er hele 30 000 barn fra grunnskolen med på orientering på dagtid.

Da er det noe med o-folket som er i ferd med å bli kult for mange flere enn den faste familien.

INN I BYEN:  Moderniseringen av 0-sporten har ført Mari Fasting (nummer 3 i verdenscupen søndag) og resten av denne skogsidretten rett inn i byen. FOTO: Jens Kløvrud.
INN I BYEN: Moderniseringen av 0-sporten har ført Mari Fasting (nummer 3 i verdenscupen søndag) og resten av denne skogsidretten rett inn i byen. FOTO: Jens Kløvrud. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer