HATTRICKHELT: Gonzalo Higuaín ble tremålsscorer for Argentina, godt hjulpet av medspillere som Lionel Messi og Sergio Agüero.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
HATTRICKHELT: Gonzalo Higuaín ble tremålsscorer for Argentina, godt hjulpet av medspillere som Lionel Messi og Sergio Agüero.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDTVis mer

Higuaín med første VM-hattrick på åtte år

Sendte Argentina et langt skritt mot gruppeseier.

||| (Dagbladet): Argentina - Sør-Korea 4-1.

Mange har brukt den første gruppespillsrunden på å etterlyse hvor den feiende flotte angrepsfotballen man fikk se i Tyskland i for fire år siden har gjort av seg siden forrige VM.

På mesterskapets sjuende dag fikk man imidlertid se en spiss som gjorde noe ingen gjorde i 2006; notere seg for tre mål i én og samme kamp.

Gonzalo Higuaín ble nemlig den første siden Pauleta i Portugals 4-0 seier mot Polen i 2002 til å score et hattrick i en VM-kamp da Argentina fant fram finspillet mot Sør-Korea på Soccer City.

1: Gonzalo Higuaín fikk en enkel oppgave med å styre en forlenget dødball videre i mål da han fikk stå helt umarkert på bakre stolpe og avslutte.Foto: SCANPIX/AP Photo/Lee Jin-man
1: Gonzalo Higuaín fikk en enkel oppgave med å styre en forlenget dødball videre i mål da han fikk stå helt umarkert på bakre stolpe og avslutte.Foto: SCANPIX/AP Photo/Lee Jin-man Vis mer

Den argentinske stjerneangriperen har skapt seg et navn som en av de mest produktive målscorerene i Europa i Real Madrid-trøya de siste par sesongene.

Etter at Diego Maradona nylig oppdaget at franskfødte Higuaín faktisk kan representere Argentina på landslagsnivå, har han gjort det samme for «La Albiceleste».

Mot overraskende defensivt orienterte sørkoreanere kom landslagsmål nummer tre, fire og fem da et livlig Argentina bygget videre på de gode offensive tendensene de viste mot Nigeria.

- Det gjør meg lykkelig å vinne og at jeg bidrar med noe for laget. Vi fortjente å vinne, og vi vil fortsette å dyrke stilen vår, sier den beskjedne tremålsscoreren, ifølge Eurosport.

Selvmål
Men det var faktisk en sørkoreaner som startet scoringsballet for argentinerne.

2: Enda enklere fikk han det da Lionel Messi skjøt i innsiden av stolpen og han kunne styre ballen i tomt bur fra et par meter, riktignok i offisde.Foto: SCANPIX/AP Photo/Ivan Sekretarev
2: Enda enklere fikk han det da Lionel Messi skjøt i innsiden av stolpen og han kunne styre ballen i tomt bur fra et par meter, riktignok i offisde.Foto: SCANPIX/AP Photo/Ivan Sekretarev Vis mer

Park Chu-young var særdeles uheldig da mannen foran ham dukket i stedet for å klarere Lionel Messis dødballinnlegg fra venstresida.

Ballen spratt i stedet i leggskinnet på en fullstendig uforberedt Chu-young før den endte opp i nettmaskene bak en like uforberedt Jung Sung-ryong i det sørkoreanske målet.

Da var det spilt 16 minutter, og Sør-Koreas opprinnelige plan om å møte argentinerne lavt, for så å satse på kontringer, hadde allerede slått feil.

Gavepakker
Snaut halvtimen var spilt da Argentina slo til på dødball igjen. Maxi Rodriguez slo inn foran mål og traff hodet på innbytter Nicolas Burdisso, som akkurat hadde kommet inn for en lårskadd Walter Samuel. Midtstopperen forlenget med en stuss mot bakre stolpe.

Der sto bare Higuaín, og en av verdens farligste angripere takker vanligvis ikke nei til en slik gavepakke. Det gjorde han heller ikke og styrte ballen enkelt forbi Sung-ryong.

3.: Higuaíns tredje fulltreffer kom etter et strålende oppbygd argentinsk angrep han selv var med på å starte.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
3.: Higuaíns tredje fulltreffer kom etter et strålende oppbygd argentinsk angrep han selv var med på å starte.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT Vis mer

I det folk var i ferd med å finne fram kuleramma på Soccer City, sørget en ualminnelig sløv Martin Demichelis for unødvendig fornyet spenning i kampen da han ikke enset en agressiv Lee Chung-yong.

Bolton-kometen stjal enkelt ballen fra den uoppmerksomme midtstopperen før han plasserte ballen kaldt og rolig utenfor Sergio Romeros rekkevidde.

Det var det siste som skjedde i en første omgang der Argentina hadde vært best i alt, noe som var en skikkelig vitamininnsprøytning for blodfattige sørkoreanere.

- Det var noe som kunne skjedd alle, og det hadde ingenting å si for oss. I stedet gjorde det oss sterkere. Bortsett fra den feilen, var ikke koreanerne i stand til å holde på ballen, og langt mindre kontrollere kampen, sier Maradona.

Nær utligning
Men Sør-Korea skulle komme farlig nær en utligning etter pause da kaptein Park Ji-sung fant Yeom Ki-Hun med en strålende stikker.

BRUKBART FORNØYD: Diego Maradona tok tremålsscorer Gonzalo Higuaín av banen åtte minutter før slutt, og dømt utifra velkomsten som ventet ham på benken, tyder mye på at Maradona var brukbart fornøyd med innsatsen.AP Photo/Ivan Sekretarev
BRUKBART FORNØYD: Diego Maradona tok tremålsscorer Gonzalo Higuaín av banen åtte minutter før slutt, og dømt utifra velkomsten som ventet ham på benken, tyder mye på at Maradona var brukbart fornøyd med innsatsen.AP Photo/Ivan Sekretarev Vis mer

Sistnevnte ble imidlertid for fiks for sitt eget beste, og valgte en løsning med utsiden av foten alene med Romero.

Det var en avslutning som endte i nettveggen.

Byttet inn svigersønnen
I stedet overtok argentinerne atter en gang fullstendig over, og Maradona fikk full uttelling da han erstattet Carlos Tevez med sin egen svigersønn, Sergio «Kun» Agüero kvarteret før slutt.

Bare to minutter seinere lå nemlig ballen i nettet og kampen var punktert med Agüero i en regissørrolle. Han fant nemlig Lionel Messi på gjennomløp med en perfekt vektet pasning.

Dette har ikke vært Messis mesterskap så langt i form av scoringer, og selv ikke på to forsøk ville ballen over streken. Den siste avslutningen endte imidlertid i innsiden av stolpen og trillet videre langs streken hvor Higuaín fikk stukket fram en fot, og dermed ble det uttelling likevel. Riktignok sto Higuaín i marginal offsideposisjon, og sånn sett skulle ikke målet vært godkjent, men det ble det.

Vakker avslutning
Da hersket det ingen diskusjon rundt Argentinas siste og vakreste mål for ettermiddagen. Ballen gikk hurtig og presist mellom Higuaín, Messi og Agüero før sistnevnte traff førstnevnte med et kreminnlegg.

SELVMÅL: Park Chu-young (nr. 10) var maksimalt uheldig da ballen traff ham i leggen og overlistet keeper. Det var forøvrig første gang i VM-historien at Argentina har profittert på et selvmål.Foto: SCANPIX/REUTERS/David Gray
SELVMÅL: Park Chu-young (nr. 10) var maksimalt uheldig da ballen traff ham i leggen og overlistet keeper. Det var forøvrig første gang i VM-historien at Argentina har profittert på et selvmål.Foto: SCANPIX/REUTERS/David Gray Vis mer

Higuaín steg til værs og headet ballen tilbake mot det hjørnet den kom fra, og dermed var Sung-Ryong etterlatt uten mulighet til å avverge at argentineren ble tremålsscorer.

Det var populært hos en smørblid fotballgud på sidelinja, som tok av Higuaín like etterpå for tilsynelatende å kunne kysse og klemme litt ekstra på hattrickhelten, før de øvrige spillerne ble overøst med tilsvarende kjærtegn ved kampslutt.

Mot gruppeseier
Maradona hadde uansett god grunn til å være fornøyd:

Med sterke 4-1 mot Sør-Korea skal det nemlig mye til om Argentina ikke vinner gruppe B og dermed møter presumptivt svakere motstand i åttedelsfinalen.

Og så lenge spillerne framover på banen leverer som de gjorde i dag, er det ikke mange som bekymrer seg for at defensiven ikke kan måle seg med de øvrige turneringsfavorittene.

UKONSENTRERT: Martin Demichelis fulgte ikke med i timen da han lot Lee Chung-yong stjele ballen og redusere for Sør-Korea like før pause.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
UKONSENTRERT: Martin Demichelis fulgte ikke med i timen da han lot Lee Chung-yong stjele ballen og redusere for Sør-Korea like før pause.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE Vis mer

- Koreanerne var aldri i nærheten av å ha kontroll på oss, selv om de scoret et mål. Jeg har 23 spillere som er villig til å blø for drakta. Det gjør at du får litt ro i sjelen, sier Maradona, ifølge NTB.