STÅR BAK: Sjefsdesigner Hilde Hoff i Skigo er arkitekten bak Johaug-trikoten. -  Vi mener at det norske flagget kan vises på en god måte, også på klær, sier hun til Dagbladet.
STÅR BAK: Sjefsdesigner Hilde Hoff i Skigo er arkitekten bak Johaug-trikoten. - Vi mener at det norske flagget kan vises på en god måte, også på klær, sier hun til Dagbladet.Vis mer

Hilde designet skidressen som Johaug får pepper for

- Var ikke meningen å støte noen.

(Dagbladet): - Jeg må innrømme at å se bakdelen av våre fremste landslagsjenter ikledd skibukser utformet med det norske flagget, er langt fra det jeg og mange med meg synes er akseptabelt, skrev æresmedlem Knut Korsæth i Norges Idrettsforbund i en kronikk i Sportsanalyse 1. januar.

80-åringen, som også har en fortid som fylkesmann i Oppland og har vært medlem av idrettstyret i fire år, mener flagget skal være «rent» og at Therese Johaug burde holdt seg for god til å bruke skidressen hun stilte opp i under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen.

Ble utfordret
Sjefsdesigner Hilde Hoff i Skigo er arkitekten bak Johaug-trikoten.

Oppland Arbeiderblad kunne i november fortelle at Hoff ble utfordret av Johaug og Johan Kjølstad til å lage «den beste og råeste skidressen».

Fram til i går hadde hun ikke hørt et vondt ord om løsningen hun endte opp med.

Hoff har respekt for at noen kan mene at konkurranseklær ikke skal se ut som det norske flagget, men hun er ikke enig med Korsæth om at den aktuelle skidressen viser manglende respekt for skrevne og uskrevne flaggregler.

- Det har ikke vært hensikten å støte noen som har sterke følelser for flagget. Vi ønsket heller å tenke litt nytt, og vi mener at det norske flagget kan vises på en god måte, også på klær, sier hun til Dagbladet.

- Lov å tenke nytt
Korsæth fortalte Dagbladet i går at han hadde sendt kronikken sin til gjennomlesning hos barnebarnet før det ble publisert, og at vedkommende hadde et noe mer liberalt syn på saken.

SKAPTE REAKSJONER: Therese Johaug vant åpningsrennet på Beitostølen i den kontroversielle skidressen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SKAPTE REAKSJONER: Therese Johaug vant åpningsrennet på Beitostølen i den kontroversielle skidressen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Han skrev vel tilbake at «dette var greit morfar, friske takter, men det er ikke sikkert min generasjon tenker det samme som deg», sa den tidligere fylkesmannen.

Hilde Hoff peker også på at tidene har endret seg.

- Jeg tror dette handler om at noen har de opplevelsene fra etterkrigstiden, som vi i denne generasjonen ikke har opplevd. Om vi hadde levd da, ville vi kanskje hatt samme oppfatning. Jeg forstår reaksjonen til både morfaren og barnebarnet, men tidene har endret seg, og det er kanskje lov til å tenke litt nytt uten at den eldre generasjonen trenger å føle seg støtt, sier hun.

Reglene først
Therese Johaug var i egen klasse på Beitostølen og slo Marit Bjørgen i begge distanseløpene. På 10 kilometer klassisk knuste hun Rognes-dronningen med over 50 sekunder.

Med andre ord ble det en svært hyggelig helg både for Johaug og Hilde Hoff.

Men:

- Vi forholder oss til regler, og hvis dette utløser en debatt som munner ut i at slike skidresser skal være ulovlige, så forholder vi oss til det.

HELFIGUR: Her viser Hilde Hoff hvordan drakta hun selv har designet, ser ut i helfigur.
HELFIGUR: Her viser Hilde Hoff hvordan drakta hun selv har designet, ser ut i helfigur. Vis mer

Samtidig ser hun ikke helt hvordan en stor profil som Johaug, som er en av Norges mest populære idrettsutøvere, kan vise manglende respekt for flagget gjennom å bruke den spesialdesignede dressen.

Stolt
- Jeg mener man kan snu det på hodet. Therese er en sunn, norsk idrettsutøver. Jeg vil si det bare skaper positive assosiasjoner å se flagget på henne, det er noe som gjør meg stolt. Men jeg har ikke det forholdet til flagget som han (Korsæth) har, så sånn sett kan jeg forstå at noen kan bli støtt.

- Han mener bakdelen til folk ikke er et sted for det norske flagget - synspunkter på det?

- Selve flagget og korset er på siden av venstre lår, så jeg ser ikke helt hva han mener med baken. Det er noen striper der, men det kunne vært hva som helst, sier Hoff.