Hilde jublet med forbildet Ahonen

- Rødmer litt når han sitter ved siden av, sier 20-åringen.

BISCHOFSHOFEN (Dagbladet.no): Norges bestemann, Tom Hilde, er godt fornøyd med dagens sjetteplass - og ikke minst fortsatt fjerdeplass i Hoppuka.

Men enda mer jublet han da finske Janne Ahonen fulgte opp med 138 meter, vant suverent og sikret seg et strålende utgangspunkt foran siste renn i morgen.

- Ahonen er fantastisk! Når han er dårlig, blir han nummer fem. Målet mitt er å komme dit han er en dag, skryter Hilde, mens forbildet står på sletta og jubler - på sin måte.

- Kan faktisk smile

Også i torsdagens nettmøte nevnte Asker-gutten at finnen med steinansiktet er hans største forbilde i hoppbakken.

- Han er en artig skrue, og han kan faktisk smile også, hevder Hilde.

Men til tross for den store fascinasjonen, snakker han ikke særlig med den ti år eldre kollegaen på toppen av bakken før rennene starter.

- Blir nesten litt rød

SUVEREN: Finske Janne Ahonen slo østerrikerne på hjemmebane i dag. En av hans mange beundrere, er Norges Tom Hilde. Foto: REUTERS/SCANPIX
SUVEREN: Finske Janne Ahonen slo østerrikerne på hjemmebane i dag. En av hans mange beundrere, er Norges Tom Hilde. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Nei, han er en av de jeg har aller størst respekt for. Jeg blir nesten litt rød når han sitter ved siden av, røper Hilde.

- Har han vært et idol i den forstand at du har hatt plakater på rommet og den slags?

- Nei, så ille har det ikke vært. Men hadde jeg vært autograf-jeger, ville jeg ha spurt om autografen. Det gjør jeg ikke nå, forsikrer Hilde for Dagbladet.no. 

- Ahonen er den største

Også Norges landslagssjef, finske Mika Kojonkoski, hyller sin triumferende landsmann.

- For meg er Ahonen den største hopperen. Han vinner Hoppuka, tror jeg. Mentalt er han på et annet nivå enn alle andre, fastslår Norges trener, som ikke er like fornøyd med sitt eget lag.

- Ærlig talt så konkurrerer vi ikke i toppen, og det er en veldig vanskelig følelse for meg, sier han - etter at han fredag nektet å senke hoppuke-målet om en nordmann på pallen og tre mann blant de ti beste. I dag lyktes ingen av delene.

Hilde jublet med forbildet Ahonen
DRØMMER OM Å BLI LIKE GOD: Tom Hilde vet at det er mye om å gjøre, men han vil gjerne bli like god som Janne Ahonen en dag.