Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Himmel og helvete for Brann i Europa

Her er fem opp- og nedturer i Branns europacuphistorie.

På onsdag spiller Brann mot Everton i UEFA-cupen. Her er noen av bergensernes tidligere kamper i Europa:

Slo ut storlaget PSV, 1996

Helter på bortebane: Brann knuste Cercle Brügge 2-3 borte og 4-0 hjemme i første runde av cupvinnercupen i 1996. Dermed ventet gigantene PSV Eindhoven med stjerner som Jaap Stam. Branns storlag med Jan Ove Pedersen, Mons Ivar Mjelde og Tore André Flo lot seg ikke skremme. På Stadion ledet Brann 2-0 etter to mål av Mål-Mons. Da skjedde det. Cocu fikk sette inn 2-1 i siste spilleminutt. Der og da så avansementet ut til å forsvinne. Men Brann bestemte seg for å gi alt i returkampen. Etter 35 minutter satte Hasund inn 1-0 i Eindhoven. Flo doblet i andre omgang. PSV maktet kun å score to ganger mot slutten. Brann videre med 4-3.

Slått ut av Åtvidaberg FF, 2006

Håpløst mot svenskene: Brann kan gå fra det fantastiske til det håpløse. I UEFA-cupen i 2006 var det håpløsheten som regjerte. Svenske Åtvidaberg FF kom til UEFA-cupen etter å ha tapt den svenske cupfinalen mot Djurgården 2-0 i 2005. Laget spilte på Sveriges nest høyeste nivå, og de fleste regnet med at Brann ville få lett match. I hjemmekampen scoret Migen Memelli tre mål for Brann, men Åtvidaberg greide likevel 3-3. Brann hvilte flere spillere, og Åtvidaberg skjøt i både stolpe og tverrligger. Til bortekampen var stjernene på plass, men amatørlaget fra Sverige reddet 1-1, tross Branns stolpetreff på overtid. Brann slått ut på bortemål.

Liverpool på Stadion, 1997

Geir Hasunds store kveld: Høsten 1996 herjet Brann med både Brügge og PSV Eindhoven i Europa. Premien var kvartfinalebillett i cupvinnercupen. Brann trakk verst, eller kanskje best, tenkelige motstand - engelske Liverpool. En kjølig marskveld fikk et fullsatt Stadion se et heltent Brann-lag. Fra avspark fosset Brann i angrep. Før minuttet var passert var Tore André Flo (bildet) alene med keeper, men han misset. Ti minutter seinere var Robbie Fowler som vanlig på plass, og dermed ledet Liverpool. Men Geir Hasund nektet å tape denne kampen. Han satte inn utlikningen til 1-1 etter pause. I bortekampen på Anfield ble Liverpool for sterke, og vant 3-0.

Storsmell mot QPR, 1976

UAVGJORT HJEMME: Toré Andre Flo og Brann spilte 1-1 mot Liverpool i Bergen i 1997. Men drømmen brast i bortekampen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
UAVGJORT HJEMME: Toré Andre Flo og Brann spilte 1-1 mot Liverpool i Bergen i 1997. Men drømmen brast i bortekampen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Engelskmennene et hakk for store: Engelsk fotball har alltid stått sterkt i Norge, mye takket være tippekampene. Norske lag mot engelske helter i europacupen på 70- og 80-tallet gikk sjeldent bra. Stortap avløste stortap. Oppgjøret mellom Brann og Queens Park Rangers fra London i første runde av UEFA-cupen i 1976 ble ikke noe unntak, selv om Brann klarte seg brukbart på bortebane. Engelskmennene vant bare 4-0. Bornies scoret hat trick, mens Masson (bildet) puttet på den siste. Hjemme i Bergen ble det verre. QPR, som tapte det engelske ligagullet til Liverpool med ett poeng året før, vant 7-0. Webb, Givens (2), Bornies (3) og Thomas scoret.


Nesten mot Werder, 1998

Drama i Bremen: Brann rundspilte Werder Bremen i UEFA-cupen på hjemmebane i 1998. Etter mål fra Arne Vidar Moen og Kjetil Løvvik, vant Brann 2-0. Det kunne vært mye mer. På overtid skjøt Gylfason fra 50 meter, et skudd som keeper aldri hadde reddet hadde det truffet mål. I returkampen ble det tøffere. Werder fikk mål før pause, og gikk opp til 2-0 ved Wiedner i andre omgang. Men Brann holdt stand, og kampen gikk til ekstraomganger. Det ble et fyrverkeri. Men til slutt fikk Jurij Maksimov ballen i mål for tyskerne til 3-2 sammenlagt. Spikkeren i kista sørget Werder-spiller Håvard Flo for med 4-2.

• Har du ei sportsliste? Her sender du den til Sportmagasinet!

INGEN SJANSE PÅ ANFIELD: Robbie Fowler & Co. vant enkelt i returkampen.
PINLIG: For halvannet år siden ble bergenserne slått ut av Europa av amatørene Åtvidaberg fra Sverige.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media