Giro d'Italia:

Hinault om Froomes Giro-seier: - Det er en skandale

Mener Froome ikke hører hjemme i historiebøkene.

KRITISK: Bernard Hinault (til høyre) er svært krass i uttalelsene sine, etter at Chris Froome vant Giro d'Italia. FOTO: Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images
KRITISK: Bernard Hinault (til høyre) er svært krass i uttalelsene sine, etter at Chris Froome vant Giro d'Italia. FOTO: Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Etter et utrolig comeback i giroens siste uke kunne Chris Froome løfte Trofeo Senza Fine i Roma, søndag kveld.

Dermed har 33-åringen nå vunnet alle tre Grand Tours, altså Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España, men ikke bare det; han står også som regjerende vinner av alle tre - en bragd bare Bernard Hinault og Eddy Merckx har klart før ham.

Samtidig kan den historiske bragden bare være midlertidig, ettersom britens salbutamol-sak ennå ikke er løst. Briten avga en urinprøve som viste det dobbelte av den tillate dosen av astmamedisinen, under fjorårets Vuelta a España. Skulle han bli dømt i saken vil han minste seieren i rittet.

Kritisk

Mens saken er under etterforskning står Froome fritt til å konkurrere, noe som har fått mange til å reagere. Samtidig rår det uenighet om hvorvidt Froome vil miste resultatene sine denne sesongen, om han skulle bli dømt.

Hinault, som gjorde det samme i 82- og 83-sesongen, er ikke fornøyd med at Froome nå har inntatt den eksklusive listen med Merckx og ham selv.

- Froome hører ikke hjemme på den listen. Han avga en positiv prøve under vueltaen og senere viste B-prøven seg positiv, så han har brukt doping og må suspenderes, er den klare talen i et intervju med belgiske Het Laatste Nieuws.

- Ikke en del av sportens legende

Dem femdoble Tour de France-vinneren mener briten aldri skulle ha startet det italienske etapperittet, og setter spørsmålstegn ved tidsbruken.

- Hvorfor må vi vente så lenge på en avgjørelse? De to italienerne (Alessandro Petacchi og Diego Ulissi, begge med samme overskridelse som Froome) ble suspendert mye raskere. Med hvilken rett får Froome så mye tid til å finne en forklaring? Er det fordi Team Sky har så mye penger?

Froome ble gjort kjent med prøvens funn under VM i Bergen, i slutten av september i 2017, mens saken ble kjent for offentligheten i desember.

Ettersom astmamedisinen salbutamol er et særskilt stoff og kan brukes med tillatelse (så lenge man holder seg innenfor de lovlige grensene), så står man fritt til å konkurrere. Det er opp til Froome å bevise at han er uskyldig og det er ingen gitte tidsrammer for når saken må fremlegges.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HISTORISK, FOR NÅ: Chris Froome fullførte sitt historiske raid og går inn i historiebøkene sammen med Bernard Hinault og Eddy Merckx. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images
HISTORISK, FOR NÅ: Chris Froome fullførte sitt historiske raid og går inn i historiebøkene sammen med Bernard Hinault og Eddy Merckx. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images Vis mer

Mens Froomes sak har eksistert i åtte måneder nå, tok det ni måneder før konklusjonen falt i Ulissis sak, som Hinault refererer til. i Petacchis sak tok det over elleve måneder.

- Alt er veldig trist. Froome er ikke en del av sportens legende, grunnet imaget han gir sporten? Man kan også starte touren snart. Det er en ekte skandale. Dette må stoppe.

Ren samvittighet

Den uoppklarte situasjonen var naturligvis et av de store samtaleemnene under Giro d'Italia, spesielt etter den firedoble Tour de France-vinnerens mesterlige comeback.

Etter en berg og dalbane de to første ukene, grep Chris Froome og Team Sky rittet i sin hånd på den 19. etappen mellom Venaria Reale og Bardonecchia, og Froome angrep 80 kilometer fra mål opp Colle delle Finestre.

Stuntet var nok til å plassere ham i den rosa trøyen, etter å ha hentet inn flere minutter på konkurrentene, og på den påfølgende etappen til Cervinia stod han i mot Tom Dumoulins angrep og sikret Giro-seieren.

Etter etappen ble han igjen spurt om saken.

- Det er åpenbart noe vi jobber med. Jeg har ren samvittighet. Som jeg har sagt, når tiden er riktig så vil all informasjonen bli delt med alle og jeg er sikker på at folk vil se det fra mitt synspunkt.

Flere trakk linjer til Floyd Landis sin utrolige prestasjon under Tour de France i 2006. Amerikaneren vant touren, men senere mistet han den etter å ha testet positivt for doping. Konfrontert med sammenligningene fortsatte han å være kategorisk.

- Hør, jeg kan forstå parallellene eller sammenligningene som blir trukket av enkelte, men jeg har all mulig trygghet på at [Giro-seieren] vil stå, sa han, med implikasjon om at han opererer innenfor regelverket.

Det er ennå ingen tegn på når en konklusjon i saken faller og forrige uke uttalte UCI-president Davide Lappartient til Cyclingnews.com at han ikke kan garantere at saken er lukket innen Tour de France starter i juli.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer