Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hinault tror rytterne tåler Tinkovs trippel

Andre frykter for dopingkappløp.

ÅRETS TRIUMFATOR: Med Chris Froome og Alberto Contador ute av dansen, vant Vincenzo Nibali enkelt. Neste år ønsker styrtrike Oleg Tinkov å se de fire store i giroen, touren og vueltaen. Bernard Hinault (t.h.) mener det er fullt mulig.  AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
ÅRETS TRIUMFATOR: Med Chris Froome og Alberto Contador ute av dansen, vant Vincenzo Nibali enkelt. Neste år ønsker styrtrike Oleg Tinkov å se de fire store i giroen, touren og vueltaen. Bernard Hinault (t.h.) mener det er fullt mulig. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG Vis mer

(procycling.no): Den russiske sykkeleieren Oleg Tinkoff vil se Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Chris Froome og Alberto Contador head-to-head i de tre største etapperittene.

Om rytterne stiller opp, vil han stå klar med én million euro i bonuspenger.

Utspillet har fått blandet mottakelse i sykkelverdenen:

- Å sykle både Giro d´Italia og Tour de France i toppform er praktisk talt umulig, mener Nibali.

Tidligere har han uttalt at den russiske milliardæren kommer med utspillet for å sette seg selv i godt lys.

Hinault i eksklusiv klubb Bernard Hinault er en av kun syv ryttere som har vunnet både giroen og touren i én og samme sesong.

Det maktet han både i 1982 og 1985.

Derfor er det kanskje heller ikke så rart at han mener Tinkovs utfordring er realiserbar.

- Dagens sykkelkalender byr på lengre perioder for å hente seg inn igjen mellom de store etapperittene. Derfor mener jeg det er mulig. Etter min mening kan man ikke bare sykle giroen og touren med ambisjoner, men også vueltaen.

På toppen av det hele mener 59-åringen fra Yffiniac det er mulig å vinne VM i samme slengen.

- Ja, dersom ruta er tøff nok. Etter både giroen og touren kan man legge inn en hvileperiode på tre uker, før man avslutter med vueltaen og VM.

- Vil ikke tilbake til Pantanis dager At mange rynker på nesen av utspillet fra Tinkoff-Saxo-eieren har nok med sykkelsportens pill råtne historie å gjøre.

Den siste rytteren som tok «den store dobbelen» var Marco Pantani i 1998.

Han var en kronisk doper som endte livet på et hotellrom i Rimini.

- Pantanis karrierevei er noe jeg ikke ønsker å igjen, men jeg tror Tinkovs utspill i sosiale medier kan få sykkelsporten tilbake i feil spor. Tiden etter Pantani viser at ryttere, med noen sjeldne unntak, som forsøker å ta dobbelen, vanligvis sprekker eller faller bakover i sammendraget. Selv under dopingæraen Lance Armstrong dominerte, påpeker Philip Gomes i sin spalte hos SBS Cycling Central.

Han mener et større fokus på å vinne flere av de store rittene i en og samme sesong, vil gjøre veien tilbake til dopingondet kortere.

- Under press om at man skal sykle touren en måned etter å ha vunnet, eller gjort en sterk prestasjon i giroen, kan en utøver bli fristet til å ty til forbudte midler for å innfri kravene som stilles. Dette kan munne ut i et gjensyn med fortidens våpen, mener han.

Hva mener du? Er det et steg i riktig retning å få de beste rytterne til alle de tre store - eller øker det faren for at sykkelsporten vender tilbake til «de glade dopingdagene»?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling