- Hinsides all fornuft, sier ekspert. Men Bjørndalen er langt fra den eldste

Blir som en ungfole etter et dykk i historien.

HOLDER KOKEN. Ole Einar Bjørndalen er enestående i norsk toppidrett på flere områder. Han topper med antall verdenscuptriumfer. Og han topper i alder. Men det finnes eldre utøvere i andre idrettsgrener. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
HOLDER KOKEN. Ole Einar Bjørndalen er enestående i norsk toppidrett på flere områder. Han topper med antall verdenscuptriumfer. Og han topper i alder. Men det finnes eldre utøvere i andre idrettsgrener. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen vant et verdenscuprenn i Østersund onsdag.

Det var hans 95. verdenscuptriumf. Ingen har flere enn ham. 

Men det spesielle er at han vant rennet 41 år gammel.

Nordmannen ble flankert på seierspallen etter 20 kilometeren av russeren Alexej Volkov og tyske Simon Schempp.

I midten sto en 14 år eldre konkurrent.

- En eksepsjonell idrettutøver, sier to nestorer i idrettshistorikk.

Per Jorsett mener at Bjørndalen står i en særstilling, når det gjelder alder.

- Han er nokså enestående ja. Jeg kommer ikke på noen som kan sidestille seg med ham i norsk toppidrett, sier 95 år gamle Per Jorsett. Som har en anselig alder å være stolt av selv også.

Tom A. Schanke påstår at den personen som er mer strukturert enn Ole Einar Bjørndalen ikke finnes.

- Det Bjørndalen gjør er hinsides all fornuft, sier Schanke.

Og han fortsetter:

- Det er derfor han har holdt et så høyt toppnivå i så mange år. Og det han viste i Østersund betyr at det slett ikke behøver å være over etter denne sesongen. Får han en eller to medaljer i VM i Holmenkollen, er det bare to år til neste OL, sier Schanke.

Dykk i historien Dagbladet har foretatt et lite dykk i historien, og har funnet fram noen eksempler av utøvere som har holdt koken en stund.

Det finnes eldre topper i andre øvelser gjennom tidene. De eldste finner man i mindre krevende fysiske grener som for eksempel skyting, snooker og dart. Den eldste landslagsspilleren er i dart. 76-årige John Magowan fra Nord Irland er fortsatt aktiv.

Golf er også en idrettsgren man kan bedrive en stund. Her topper sørafarikanske Gary Player. Han regnes som en av de beste golfere gjennom alle tider. Og er i alle fall en av de mer uoppslitelige toppspillerne. Han er fortsatt aktiv 79 år gammel.

Mer fysikk Så over til noen av de grenene som krever noe mer fysikk.

Italieneren Maurilio De Zolt huskes for hans eiendommelige løpestil. Ingen kar som strakk ut steget akkurat. Men en fyr som ofte ble sist sliten. Han tok VM-gull på 50 kilometer i 1987. Sju år etter vant han OL-gullet i stafett på Lillehammer. Da var han 43 år.

De Zolt huskes også for en ganske frodig påstand. At han nesten daglig inntok opptil to flasker rødvin.

Gordie Howe
er en hockeyspiller fra Canada det står respekt av. Han ga seg ikke før han var 52 år. Han avsluttet sin aktive karriere i 1980 etter 35 år som profesjonell, der han tilbrakte 25 år i NHL, verdens tøffeste hoceyliga.

Rett kølleblad Tøffingen gjorde et én kamps-comeback for Detroit Vipers 69 år gammel.

Det ble et kjennetegn for Howe, at han behersket både venstre og høyre spill og hadde alltid rett kølleblad.

Martina Navratilova var bortimot uoppslitelig. Hun var født i Tsjekkoslovakia i 1956. Men hun hoppet av til USA i 1975. Hun har en imponerende karriere som endte med at hun spilte inn 21,6 millioner dollars.

Hun spilte sin siste kamp i toppen i US Open i 2006. En mixed-finale med Bob Bryan som hun vant. Da var hun en måned fra å fylle 50 år.

Boksing er faktisk en sport som flere har holdt på med lenger enn hva normalt er. Om det er alle slagene mot hodet som er medvirkende årsak til noen karrierer som kanskje burde vært avsluttet før, kan selvfølgelig diskuteres.

Men amerikanske George Foreman er den eldste tungvekter som holdt en verdensmestertittel. Han er i alle fall oppegående med suksess som innovativ forretningsmann. Han promoterte den såkalte Foreman-grillen, som det ble solgt over 100 millioner eksemplarer av over hele verden.

Da han gjorde comeback i 1994 og slo ut 27-åringen Michael Moorer, hadde Foreman fylt 45 år. Han bokset sin siste kamp, da han var 48 år. Foreman ønsket å gjøre et nytt comeback, da han var 55 år gammel. Men det ble det aldri noe av. Ryktene forteller at kona hadde en avgjørende stemme, da planene ble skrinlagt.

Foreman blir slått av landsmannen Bernand Hopkins, som fortsatt er oppført som aktiv. Han tapte sin siste kamp i lett tungvekt i fjor, 50 år gammel.

Den eldste fyren som har gått en profesjonell kamp i ringen er amerikaneren Saoul Mamby. Han var 60 år, da han gjorde comeback etter ti års fravær fra ringen og bokset en kamp i 2008. En kamp han tapte på poeng over ti runder.

Sjuende far i huset Men alle blir unge og lovende i forhold til polske Stanislaw Kowalski. Han er den eldste registrerte idrettsutøveren gjennom alle tider. Stanislaw Kowalski er friidrettsutøver. Han er 105 år og fortsatt aktiv. 28. juni i år løp han 100 meter på 34,50. Og sjuende far i huset slang diskosen sju og en halv meter.