Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astma i langrenn:

- Hinsides. Rapporten framstår som et bestillingsverk for Norges skiforbund

SOK-leder Peter Reinebo sår tvil om hele astmarapportens verdi. Langrennskomiteen avviser at granskingsutvalget var inhabilt.

KRITIKK: Leder i utvalget som gjennomgikk medisinbruken i langrennssporten, Katharina Rise (t.v) og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, da de møtte pressen før arbeidet kom i gang.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITIKK: Leder i utvalget som gjennomgikk medisinbruken i langrennssporten, Katharina Rise (t.v) og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, da de møtte pressen før arbeidet kom i gang. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Leder i Sveriges olympiske komité (SOK), Peter Reinebo, fastholder at de gjorde nok for å dele informasjon med utvalget som gransket medisinering i norsk langrenn, til tross for at epostene hans ble tolket annerledes av utvalget.

- At SOKs leger gir muntlig feedback, har møter i Oslo, at SOK er åpne for å ta imot det Norske skiforbundet og den Norske olympiske komiteen i Stockholm, samt at vi er klare til å presentere et oppsummeringsdokument, er vel knappest å gi avslag eller ikke dele. Vi er derimot forsiktige med hvordan vi overleverer vår dokumentasjon og hvordan den anvendes, samt at den ikke tas ut av sammenheng.

Samtidig kommer Reinebo med en nådeløs dom over både utvalget og rapporten:

- SOK opplever at flere av granskingens konklusjoner er helt hinsides ut fra SOKs syn på medisin, idrett og etikk. Dessuten framstår rapporten som et bestillingsverk for oppdragsgiveren, det Norske skiforbundet, skriver Reinebo i en epost til Dagbladet.

FYRER LØS: SOK-topp Peter Reinebo .
Foto: Henrik Montgomery / TT /
FYRER LØS: SOK-topp Peter Reinebo . Foto: Henrik Montgomery / TT / Vis mer

- Uavhengig

Den beskrivelsen møtes med forundring hos leder for langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad.

- Jeg har ikke tidligere registrert at noen har stilt spørsmål ved utvalgets uavhengighet. Utvalget ble sammensatt i samarbeid med Antidoping Norge og deres søsterorganisasjoner i Finland, Sverige og Danmark, sier han til Dagbladet.

- Som leder av langrennskomiteen kjente jeg ikke noe av innholdet i rapporten før et døgn før pressekonferansen. Jeg kan ikke forstå hvordan vi kunne håndtert dette på en mer uavhengig måte. Ellers brukte utvalgsleder god tid på punktet om habilitet i sin presentasjon på pressekonferansen, sier Skogstad.

Ordkrig

Ordkrigen rundt rapporten har fortsatt i uka etter den pressekonferansen, mye på grunn av en seksjon der det står skrevet at Sverige ikke var villige til å dele sine rutiner og retningslinjer rundt blant annet diagnostisering av astma.

SOK-leder Peter Reinebo reagerte kraftig på de formuleringene, og holdt sin egen pressekonferanse mandag denne uka.

Samtidig står granskingsutvalget på sitt, eksemplifisert blant annet med epost-utvekslingen Dagbladet publiserte tidligere i dag.

Astmautvalgets leder, Katharina Rise, skriver følgende om saken i en epost til Dagbladet:

«Et av våre anbefalte tiltak overfor Skiforbundet og/eller Idrettsforbundet, evt. i samarbeid med de nordiske særforbundene er blant annet å ta initiativ overfor FIS for å sikre nasjonal og internasjonal oppmerksomhet mot utøvernes helseproblemer og bedre forebyggende tiltak. Da er det meget viktig at medisinsk virksomhet knyttet til landslagene preges av åpenhet og at positive medisinske tiltak blir kommunisert internasjonalt slik at alle lands utøvere kan bruke de medisinske fordelene som har positiv dokumentar effekt.

I anledning utvalgsarbeidet ønsket vi informasjon fra blant annet SOK som vi ikke mottok innen rapporten ble ferdigstilt. Det hadde vært ønskelig slik at vi kunne hatt et bredere informasjonsgrunnlag for våre vurderinger og anbefalinger. Vi håper svenske idrettsorganisasjoner bidrar videre i det eventuelle framtidige arbeidet som Skiforbundet eller andre organisasjoner iverksetter for å følge opp våre anbefalinger, eksempelvis at det etableres et felles forum for leger fra ulike land som har de samme faglige og etiske problemstillinger for å komme fram til tiltak som bidrar til å beskytte langrennsutøvernes helse.»

PS! Det stemmer ikke helt at ingen har stilt spørsmål ved utvalgets habilitet. VG stilte blant annet noen slike da granskingskommisjonens sammensetning ble kjent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media