Hisset seg opp:
- Amatørenes verk

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener det er historieløst å snakke om «norsk hoppkrise».

REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen erkjenner at resultatene ikke har vært gode nok denne sesongen, men synes det er tull å snakke om krise. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen erkjenner at resultatene ikke har vært gode nok denne sesongen, men synes det er tull å snakke om krise. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INNSBRUCK (Dagbladet): Norge spilte ingen hovedrolle i storbakkerennet i VM lørdag. Tyskeren Markus Eisenbichler tok VM-gull i Bergiselbakken i Innsbruck. På de neste plassene fulgte landsmannen Karl Geiger og den «ukjente» sveitseren Killian Peier.

Beste nordmenn ble Johann André Forfang og Robert Johansson på sjuende- og åttendeplass. Målet var medalje, men igjen måtte de norske hopperne spille annenfiolin. Dermed fortsetter den blytunge sesongen.

Der det var jubeloverskrifter i fjor, må trener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen tåle mer negativitet i år. Det er disse to som har det øverste ansvaret for de norske resultatene.

Etter lørdagens renn var det langt mellom smilene. Og tonen fra omgivelsene var kritisk. Blant annet fikk Bråthen spørsmål i pressesonen om hvordan Norge skal snu det som har utviklet seg til å bli den verste sesongen under Stöckl.

- Vi føler ikke at vi må snu noen ting, sier han.

- Robert Johansson har hatt sin beste sesong noensinne. Johann André Forfang er omtrent på det nivået han har vært tidligere. Halvor Egner Granerud er inne i sin beste sesong. Andreas Stjernen er litt «så der», men han hadde sin beste hoppuke i karrieren. Anders Fannemel har vært tvers av i år. Og Daniel-André Tande har vært ute mesteparten av sesongen med skader, sier Bråthen på sletta i Bergiselbakken.

Så hisser han seg en smule opp:

- Å se på dette som helsvart og krise, er amatørenes verk - og det trenger ikke vi gjøre. Det er det masse folk rundt oss som gjør. Vi må konsentrere oss om hvordan vi skal ta ut det laget er godt for, både i morgen (lagkonkurranse) og videre i VM.

- Har du fått mange tilbakemeldinger i årets sesong?

- Det er prisen du må betale når du driver med noe folk er interessert i. Da blir du hausset opp når det går bra og er en idiot når det går dårlig. Når sjuende- og åttendeplass er krise, vitner det om at folk ikke har historisk perspektiv. Så enkelt er det. Men vi er glade for at folk forventer mer av oss.

Ikke til finaleomgangen

Verst var dagen for Halvor Egner Granerud. Han kom ikke engang til finaleomgangen og endte på 33. plass. Etter landing skar den ene skien ut, noe som gjorde at han nesten holdt på å falle.

Andreas Stjernen mislyktes totalt i sitt andre hopp. Etterpå sto frustrasjonen tydelig å lese i ansiktene til de to nordmennene. Stöckl gikk etter rennet rett i et møte før søndagens lagkonkurranse. Da Dagbladet møtte ham i tårnet i Bergiselbakken, oppsummerte han dagen slik:

- Det var positivt for Johansson og Forfang. Men dessverre var det ikke godt nok til å kjempe om en topplassering. Det var litt trist med det dårlige nedslaget til Forfang i det første hoppet.

Tromsø-hopperen fikk problemer med at bindingen løsnet i nedslaget. Dette har også skjedd tidligere.

- Hva er forskjellen på sesongen dere hadde i fjor og i år?

- Forskjellen er at vi ikke hopper bra nok på ski, svarer Stöckl.

- Grunnen til dette er sammensatt. Det går på tekniske ting og den utstyrsmessige utviklingen som har skjedd. En liten endring i regelverket treffer oss på en eller annen måte. Summen av dette er at vi sliter med å ha utøvere øverst på pallen. Det er trist å se at våre hoppere sliter med å kjempe om topplasseringer, noe de gjorde for bare ett år siden.

Topphopperne ute

Stöckl påpeker det faktum at Tande er ute med skade og at Kenneth Gangnes ble tvunget til å legge opp. Disse har vært Norges enere de siste åra. I kjølvannet har de andre slitt med å hoppe stabilt, men enkeltresultater har vært gode - med blant annet to OL-bronser til Johansson i fjor og OL-sølv til Forfang.

- Det er her vi er for tida. Vi hadde muligheten, men grep den ikke, sier Bråthen.

- Det er ikke dårlig å bli nummer sju og åtte i dette sirkuset her, men det er ikke godt nok. Samtidig er det viktig å presisere at dette er herresida og ikke damesida, påpeker han og tenker på suverene Maren Lundby blant jentene.

- Tar du vekk de beste fra Polen og Tyskland, vil det se dårlig ut for dem også. Jeg håper gutta klarer å nullstille seg og går offensivt til verks i lagkonkurransen. Det er ikke mye som skal til, så kjemper vi om medaljer. Det vil være en stor seier hvis vi tar medalje i lagkonkurransen, sier Bråthen.

PS: Norge stiller med det samme laget i lagkonkurransen søndag klokka 14.45. Det betyr at unggutten Thomas Aasen Markeng ennå ikke får VM-debuten sin.

FAKTA

Hopp, menn (HS130):

Gull: Markus Eisenbichler, Tyskland 279,4 (131,5-135,5).

Sølv: Karl Geiger, Tyskland 267,3 (131-130,5).

Bronse: Killian Peier, Sveits 266,1 (131-129,5).

Nordmennene: 7) Johann André Forfang, Norge 250,9 (132,5-125,5), 8) Robert Johansson, Norge 248,9 (128-129), 29) Andreas Stjernen 185,5 (124,5-102). Ikke til finaleomgangen: 33) Halvor Egner Granerud 103,0 (116,5).

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer