Jevgenij Trefilovs trenerstil

Hissigproppen Trefilov: - Noe av det han sier er jo ikke til å tro

Jevgenij Trefilov har blitt berømt for kjeftingen og svertingen på sidelinja. Selv om han åpenbart er en god trener og klarer å skape resultater, tror Frode Kyvåg det samme aldri ville fungert i Norge.

HISSIG: Jevgenij Trefilov er en engasjert fyr. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HISSIG: Jevgenij Trefilov er en engasjert fyr. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

OSLO/MAGDEBURG (Dagbladet): De norske håndballjentene spiller kvartfinale onsdag kveld, mot en nasjon de har møtt i mesterskapssammenheng mange ganger. Russland står på motsatt banehalvdel.

Trener: Jevgenij Trefilov (62).

Den russiske bjørnen er en kjent figur for mange nordmenn, der han sedvanlig står og brøler på sidelinja, tilsynelatende fra seg av sinne. Man kan si hva man vil om Trefilov, men i tiden som trener har han tatt Russland til fem VM-gull og ett OL-gull (2016).

Og utenfor håndballbanen skal han visst være en skikkelig hyggelig fyr.

Tidligere landslagstrener, klubbtrener og håndballekspert Frode Kyvåg er grunnleggende uenig med Trefilovs trenerfilosofi.

- Jeg har verken respekt eller forståelse for hans atferd på benken. Men jeg har stor respekt for ham som trener. Jeg har også et helt annet inntrykk av han privat, sier Kyvåg til Dagbladet.

- Di forpulte geit!

Jevgenij Vasiljevitsj Trefilov

Født 4. september 1955.

Russisk landslagstrener.

Har trent laget fram til fire VM-titler. Vant OL-gull i Rio 2016. Mangler gull i EM.

Møter Norge i VM-kvartfinalen klokka 20.30 i kveld.

62-åringen var også en håndballspiller på toppnivå. Trefilov har vært trener for det russiske håndballandslaget siden 1997, og har holdt den rollen til dags dato, bortsett fra ett års pause i 2012/2013.

Det han er mest kjent for, er brølingen og veivinga fra sidelinja. Han skal være ganske hard med spillerne sine rent verbalt.

TV 2 oversatte en tirade i 2007:

«Forbanna feiginger! Hør her, din geit! Hva i helvete holder du på med? Pul mora di! Reis deg og slå ham (dommeren) i hodet! Gi vekk ballen din forpulte geit! Jeg burde gitt deg en på trynet.»

Trefilov skal også ha fiket til spillere på benken. Og han skal ha fått spillere til å gråte under en trening etter et tap for Ukraina i en VM-turnering, ifølge NRK.

Ville ikke fungert i Norge

Thorir Hergeirsson bruker ikke mye tid på å bry seg om mannen på motstanderbenken.

- Trefilov er en hyggelig fyr utenfor banen, så er han konsentrert og fokusert på sitt under kampen. Jeg tenker ikke i det hele tatt på de andre når vi spiller, heller at vi må lykkes med å få ut det vi kan, sier landslagssjefen til Dagbladet.

Frode Kyvåg har liten tro på at trenerfilosofien til Trefilov ville fungert i Norge.

- Det ville aldri fungert, så enkelt er det, sier Kyvåg.

Da han var norsk landslagstrener, var det Igor Turtsjin som var hans russiske rival. Han var lik Trefilov i stilen.

- På mange måter er det en kultur for dem. Turtsjin var like markant, for å si det mildt. Han har etterhvert skapt en kultur, en skole i Russland. Den har Trefilov og andre profilerte trenere der borte arvet. Men de kan faget sitt, og damene sier at det går inn det ene øret og ut det andre. Det er nok ikke så galt som alle tror. For oss nordmenn, som er så høflige, virker det veldig heftig, sier Kyvåg.

ULIKE: Thorir Hergeirsson og Trefilov er som natt og dag på trenerbenken. Frode Kyvåg (til venstre) er grunnleggende uenig i Trefilovs filosofi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ULIKE: Thorir Hergeirsson og Trefilov er som natt og dag på trenerbenken. Frode Kyvåg (til venstre) er grunnleggende uenig i Trefilovs filosofi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fått oversatt mye av det han har sagt, og det er jo ikke til å tro. Så grisete går det ikke an å være, mener folk flest. Her i Norge ville han jo fått sparken på timen, det ville blitt spilleropprør.

Han har møtt flere av disse trenerne utenfor banen, og støtter påstanden om at de er snille som lam privat.

- Han er kjempeålreit. Det er snille gutter. Jo sintere de er, jo mer skjerpa tror de spillerne blir. De vil nok ikke helt innrømme at de er pusekatter utenfor og ordentlige bromlebasser på banen. Men vi ser jo forskjellen, det er som to helt forskjellige personer på og utenfor banen, sier Kyvåg.

Ingen følelser, ingen håndball?

Trefilov er klar på at man skal gi alt for å nå toppen. Det la han også vekt på i et intervju med danske Fyens Stiftstidende tidligere i mesterskapet.

- Ingen følelser, ingen håndball. Slik er det. Vi er her for å oppnå gode resultater, og da skal vi gå etter det ultimate. Jeg krever det maksimale av spillerne, og de krever det maksimale av meg, sier Trefilov.

62-åringen sier at det hender at han får tilbakemeldinger på temperamentet.

- Noen ganger sier folk at jeg er aggressiv, men for meg er det en kamp, og det er bedre å være tilstede i kampen enn å la noe være uprøvet. Å uttrykke seg tydelig er viktig. Å uttrykke russisk karakter. Nå vi spiller kamp, går vi hardt til, men etterpå er vi venner, sier Trefilov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer