Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historien bak det ikoniske Eriksen-bildet: - Jeg har aldri hatt mer flaks i mitt liv

Nesten-fallet på vei mot OL-gull.

MOT GULL: Her kjører Stein Eriksen ned til OL-gull på hjemmebane i 1952. Dagbladets fotograf Johan Brun kalte dette sitt beste sportsbilde i et intervju i 2005. Foto: Johan Brun/Dagbladet
MOT GULL: Her kjører Stein Eriksen ned til OL-gull på hjemmebane i 1952. Dagbladets fotograf Johan Brun kalte dette sitt beste sportsbilde i et intervju i 2005. Foto: Johan Brun/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): OL-helten Stein Eriksen gikk bort i går, 88 år gammel.

Han er en av Norges aller største skihelter, som tok OL-gull og -sølv under mesterskapet på hjemmebane i Oslo i 1952.

Et av de mest ikoniske bildene fra mesterskapet er der Eriksen nærmest liggende i snøen er på vei til OL-gull i storslalåm. Tidligere Dagbladet-fotograf Johan Brun har tatt det - og kaller det sitt beste sportsbilde.

- Siden alt fungerte så godt det gjorde med så knapp tid... Det var jo ikke bare å ta et bilde og få sendt det avgårde så fort. Men alt fungerte. Så det er vel omtrent den største flaksen jeg har hatt i hele mitt liv, sier Brun til Dagbladet.

- Flaks Siden papirfristen for Dagbladets ettermiddagsavis på den tiden var allerede klokka 12 og Eriksen hadde et seint startnummer, var tida knapp. Derfor hadde Brun plassert seg i bunnen av bakken slik at han fortest mulig kunne kjøre ned til mørkerommet og gjøre klart bildet.

DØD: Stein Eriksen døde søndag.
Foto: Bjørn Finstad  / Aftenposten
DØD: Stein Eriksen døde søndag. Foto: Bjørn Finstad / Aftenposten Vis mer

- Han var jo favoritten, og startet nokså seint. Jeg kjørte løypa flere ganger for å se hvor jeg burde ta bilder, men endte opp med at jeg måtte ta det så langt ned som mulig for å rekke avisen. Han var jo nesten i mål. At det ble et såpass bra bilde, det var jo bare flaks. Det var et av de stedene det kunne gått riktig galt, sier Brun.

- Jeg fikk jo liksom orde for meg at jeg hadde hatt jævlig mye flaks, men jeg hadde ikke noe i mot det, legger han til.

Brun fulgte skisporten som fotograf, og kjente derfor til Eriksen.

- Han var en veldig hyggelig fyr, og klar over sin posisjon.

- En pioner Eriksen var i sin tid kjent som en elegant i alpinbakken, og revolusjonerte stilen. Han vant OL-gull i storslalåm på hjemmebane i 1952. I VM i svenske Åre to år senere hentet han hjem ikke mindre enn tre gull.

- Han er noen generasjoner eldre enn meg, men alle har fått med seg ham. Han var en pioner på sitt felt, som ble verdenskjent og fremmet skiidretten. Han var genuint interessert i skiidrett og alt som var. Senest VM i Vale, fikk vi oppleve at navnet er synonymt med skiidrett i USA. En pioner innen sitt felt, sier alpinsjef Claus Ryste til Dagbladet.

Eriksen etterlater kona Francoise, fire barn og fem barnebarn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media