Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Historien er så bisarr at ord blir fattige

Hva tenkte egentlig Gullit da han tok jobb hos en mordmistenkt bølle med tiger som kjæledyr?

DØMT TIL Å MISLYKKES:Ramzan Kadyrov er ikke bare president i fotballklubben Terek Grozny, han styrer også Tsjetsjenia med jernhånd og har både drap, kidnappinger og tortur på samvittigheten. Denne uka sparket han Ruud Gullet fra trenerjobben, på grunn av overdreven festing. - Det er helt vilt at Gullit ikke skaffet seg en rådgiver før han tok på seg en slik jobb, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til Dagbladet. Foto:    EPA/KAZBEK VAKHAYEV
DØMT TIL Å MISLYKKES:Ramzan Kadyrov er ikke bare president i fotballklubben Terek Grozny, han styrer også Tsjetsjenia med jernhånd og har både drap, kidnappinger og tortur på samvittigheten. Denne uka sparket han Ruud Gullet fra trenerjobben, på grunn av overdreven festing. - Det er helt vilt at Gullit ikke skaffet seg en rådgiver før han tok på seg en slik jobb, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til Dagbladet. Foto: EPA/KAZBEK VAKHAYEV Vis mer

(Dagbladet): Denne uka fikk Terek Grozny-trener Ruud Gullit et ultimatum av presidenten i klubben, Ramzan Kadyrov.

- Vinner du ikke neste kamp, er du ferdig.

Et selvmål av Sergey Omelyanchuk i siste ordinære spilleminutt gjorde at Grozny tapte 0-1 borte mot Amkar. Klubbpresident Kadyrov - som også styrer republikken Tsjetsjenia med hard og undertrykkende hånd  - holdt ord og ga Gullit fyken.

Allerede før han formelt kvittet seg med treneren, tok han for seg Gullit på Terek Groznys egen hjemmeside. Der hevdet han at nederlenderen hadde brukt mer tid på barer og diskoteker enn på fotballaget.

Selv velger Gullit å se det komiske i situasjonen.

- Dette har vært en helt vill historie. Jeg vet ikke om jeg er sparket, men jeg har allerede tatt farvel. Jeg må bare le. Jeg visste at dette verken var et vanlig land eller en vanlig fotballiga. Men historien er så bisarr at ord ikke strekker til. Først truer presidenten meg, så taper vi i siste minutt etter et selvmål, og deretter hører jeg fra folk hjemme i Nederland at jeg er sparket. Hva annet kan jeg gjøre enn å se humoren i det hele? Jeg ville fått fyken selv om vi hadde vunnet, mener han.

Inviterte Maradona og Figo
Mange vil nok uansett si at Gullit kan takke seg selv, etter å ha takket ja til en jobb hos en mann som styrer et totalitært regime. Ramzan Karyrov er personlig anklaget i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for flere tilfeller av tortur, han er mistenkt for å stå bak drap på menneskerettighetsforkjempere som har motarbeidet ham, og for å satt en leiemorder til å likvidere en tsjetsjensk asylsøker på åpen gate i Wien.

Privat har han en tiger som kjæledyr, han har sin egen private dyrehage, en våpensamling av gull og en luksusbiler i hopetall.

SAMLET ET STJERNELAG: Anført av Diego Maradona hentet Ramzan Kadyrov i forrige måned et stjernelag med gamle storheter til en oppvisningskamp i Grozny. Motstanderen? Kadyrov selv, pluss noen kompiser og eks-stjerner. Presidenten la selv opp til fire mål i 5-2-seieren. Foto:  AFP PHOTO
SAMLET ET STJERNELAG: Anført av Diego Maradona hentet Ramzan Kadyrov i forrige måned et stjernelag med gamle storheter til en oppvisningskamp i Grozny. Motstanderen? Kadyrov selv, pluss noen kompiser og eks-stjerner. Presidenten la selv opp til fire mål i 5-2-seieren. Foto: AFP PHOTO Vis mer

I mai arrangerte han en stjernekamp av de sjeldne foran 30 000 tilskuere - der han inviterte fotballegender som Diego Maradona, Luis Figo, Robbie Fowler, Steve McManaman og Fabian Barthez til å spille en oppvisningskamp. Motstanderen var Kadyrov og et knippe av hans kompiser.

Diktatoren la opp til fire av fem mål i 5-2-seieren - selvsagt (en video fra kampen kan ses her).

Med andre ord virker ikke ordet «stormannsgalskap» veldig frammed når man skal beskrive Ramzan Kadyrov. Gullit nekter likevel å ta selvkritikk.

- Jeg angrer ikke på noe. Jeg har i hvert fall sørget for å sette Terek Grozny på kartet - før hadde ingen engang hørt om klubben.

Stormannsgal
Kadyrov har som mål at Terek Grozny skal vinne Champions League innen fem år. I så fall har han dårlig tid, for klubben ligger tredje sist i den russiske toppdivisjonen, med 12 poeng på 13 kamper.

Så gjenstår det å se hvor lenge Kadyrov synes det er morsomt å ha en fotballklubb som leketøy. Og om noen internasjonale fotballkapasiter gjør en like slett hjemmelekse som Gullit før de setter kursen mot Nord-Kaukasus og Grozny.

- Det er helt vilt at Gullit ikke skaffet seg en rådgiver før han tok på seg en slik jobb. Det sier litt om hvordan sportsverden og den politiske verden har ulike nettverk og samtaler der de ikke møtes, sier forsker Julie Wilhelmsen i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet.

- Tsjetsjenia har vært et voldssamfunn i 20 år. I dag sitter de igjen med Kadyrov, som har fått posisjonen han har fordi de russiske styrkene ikke greide å få has på Tsjetsjenias opprørsstyrker. I fredstid ville Kadyrov aldri fått en politisk posisjon. Han er sjef for sin fars sikkerhetsstyrker, som i sin tid ble valgt av Putin som Russlands marionette i Tsjetsjenia. Ramzan Kadyrov er en primitiv bølle i utgangspunktet. Men fordi Moskva er såpass avhengige av ham, har han fått gjøre nesten akkurat som han vil. Per i dag er han veldig autoritær og styrer med jernhånd. Han har fått kontroll over republikken ved hjelp av våpen, men også gjennom tortur, bortføringer og hele lista av menneskerettighetsbrudd. På den måten han han sørget for at det er relativt rolig i Tsjetsjenia i dag, sier hun.

ENDA EN STJERNEKAMP: I mars inviterte Ramzan Kadyrov brasilianske VM-helter fra 1994 og 2002 til oppvisningskamp mot et lag fra Grozny. Han scoret selv to mål i kampen, og Gullit hadde neppe annet valg enn å la ham spille hele kampen.Foto:   REUTERS/Sergei Karpukhin
ENDA EN STJERNEKAMP: I mars inviterte Ramzan Kadyrov brasilianske VM-helter fra 1994 og 2002 til oppvisningskamp mot et lag fra Grozny. Han scoret selv to mål i kampen, og Gullit hadde neppe annet valg enn å la ham spille hele kampen.Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer

At han kritiserte Gullit for overdreven festing og natterangling i all offentlighet var ikke tilfeldig, tror NUPI-forskeren.

- At han ikke liker at Gullit går på barer og omgir seg med damer, har å gjøre med at han kjemper mot radikale islamister. Kadyrov har forsøkt å gjenopplive mer tradisjonell islam ved å stramme inn på en rekke områder, som for eksempel alkohol, for å «overby» de ekstreme islamistene. Gutta på skauen har en appell med sitt radikale islamistiske budskap, og unge gutter er tiltrukket av ideologien. For å vinne terreng har han de siste årene trappet opp på islamske symboler i samfunnet. Blant annet er det blitt forbudt å nyte alkohol, han vil at kvinner skal gå med skaut og skyter painballkuler på dem som ikke gjør det.

- Kadyrov har bygd Europas største moské, og nå vil han ha Europas beste fotballag. Så når Gullit sier ja til å ta en sånn stilling, er det helt hårreisende og veldig ignorant. Kardyrov er en klassisk diktator, enten er man mot ham eller med ham. Man må mene det han mener, og gjøre det som passer inn i hans bilde, sier Wilhelmsen

Moskva beskytter Kadyrov
Hun forteller at russiske myndigheter ikke liker Kardyrov, og at det er kritiske røster mot måten han bruker pengene som overføres fra det russiske statsbudsjettet.

Men de beskytter ham fortsatt - han har tross alt greid å opprette en viss ro i republikken.

Så gjenstår det å se om boblen sprekker til slutt. For Gullits del tok det under et halvt år.

MENTE GULLIT VAR FOR GLAD I NATTELIVET: Selv har Ramzan Kadyrov innført strenge regler for alkohol og påkledning - kvinner som ikke går med skaut risikerer å bli skutt på med paintballgevær. Foto: AFP PHOTO/MURAD NUHAYEV
MENTE GULLIT VAR FOR GLAD I NATTELIVET: Selv har Ramzan Kadyrov innført strenge regler for alkohol og påkledning - kvinner som ikke går med skaut risikerer å bli skutt på med paintballgevær. Foto: AFP PHOTO/MURAD NUHAYEV Vis mer