Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historien gjentok seg for Slovenia

Lille Slovenia er klar for sitt første VM-sluttspill i fotball, etter å ha holdt favoritten Romania til 1-1 på bortebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien gjentok seg for Slovenia, to år etter at landet kvalifiserte seg til sitt første EM-sluttspill. Omspilltriumfen mot rumenerne var nesten en tro kopi av sensasjonsseieren over Ukraina i 1999.

På hjemmebane vendte slovenerne 0-1 til seier 2-1 både da og nå. Milan Acimovic scoret i begge kampene, og vinnermålet var begge ganger et fenomenalt skudd fra langt ute på siden over en feilplassert keeper.

Begge ganger klarte slovenerne 1-1 i returkampen på bortebane mot et hjemmelag i gule trøyer som presset voldsomt. Dermed er vintersportsnasjonen med snaut to millioner innbyggere klar for sluttspill igjen.

Mladen Rudonja sendte Slovenia i føring med sitt første landslagsmål, i sin 53. landskamp. Portsmouth-spissen fikk stå helt alene på venstresiden i det 56. minutt.

Rudonja ropte forgjeves på pasning fra Milan Osterc, som uklokt valgte å gå alene, men utrolig nok trillet ballen til ham da Osterc ble felt. Rudonja skrudde ballen forbi keeper.

Romania utlignet snaut ti minutter senere da Cosmin Contra fikk stå alene og sikte seg inn fra over 25 meter. Men tross massivt press klarte ikke hjemmelaget å score målet som ville tvunget fram ekstraomganger.

En heading i tverrliggeren var det nærmeste rumenerne kom inntil de fire minutter på overtid mente seg snytt for straffe. Hellmut Krug vinket spillet videre da en hjemmespiller tilsynelatende ble felt, og TV-reprisene tyder på at han gjorde rett. Rumeneren kastet seg teatralsk etter å ha fått en liten dytt.

Slovenias landslagssjef Srecko Katanec sa tidligere på dagen at han ville trekke seg dersom laget tapte. Nå utsetter den gamle storspilleren karrieren som klubbtrener et drøyt halvår til.

- Nå er jeg virkelig lykkelig. Vi satset alt på å nekte Romania det første målet, og vi lyktes, sa han.

Det slovenske laget gikk ubeseiret gjennom gruppespillet, hvor de endte bak Russland men foran Jugoslavia. I forrige EM-kvalifisering tapte Slovenia to ganger for Norge, men kvalifiserte seg likevel.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!