Marta Vieira da Silva

Historien om da «Pelé i skjørt» var på vei til norsk toppserie

Marta Vieira da Silva endret kvinnefotballen. Da spillere verden over fikk øyne på hva hun kunne gjøre, var grensene sprengt. Norsk toppserieklubb var bare et steinkast fra å få henne i troppen.

HALL OF FAME: Marta Vieira da Silva poserer foran Maracana Stadions Hall of Fame, hvor navnet hennes også pryder veggen. Foto: Photo by Mauro PIMENTEL / AFP
HALL OF FAME: Marta Vieira da Silva poserer foran Maracana Stadions Hall of Fame, hvor navnet hennes også pryder veggen. Foto: Photo by Mauro PIMENTEL / AFPVis mer

Hun har fått kallenavnet «Pelé i skjørt» og kåret til verdens beste fotballspiller hele seks ganger. Marta Vieira da Silva (33) har formet kvinnefotballen til det bedre.

Marta, som nå spiller for Orlando Pride i USA sammen med andre store stjerner som Alex Morgan, Ali Krieger og Sydney Leroux, har tidligere vunnet prisen i 2006, 2007, 2008, 2009 og 2010.

Vanligvis er en 33-åring på randen av fotballkarrieren, men Marta holder fortsatt koken. I 2018 ble hun igjen kåret til verdens beste.

Den beste fotballspilleren kvinnefotballen noensinne har hatt, var nærme overgang til norsk toppserie i 2015. Her er historien:

«Du er en kvinne, Marta!»

Marta Vieira da Silva vokste opp i Dois Riachos, en liten landsby i Brasil. Det fantes ingen andre kvinnelige fotballspillere i byen, og Marta forteller at det var vanskelig.

- Jeg hadde ingen å følge eller se opp til, som kunne fortelle meg at disse stegene måtte jeg ta, har Marta tidligere fortalt til the New York Times.

Få ville se Marta i aksjon. Mor Dona Tereza var skrekkslagen over at dattera heller ville spille fotball enn å gå på skolen, og brødrene låste henne inne for å holde henne unna ballen.

Da hun en gang spurte mammaen sin om hun kunne få sin egen ball, fikk hun til svar: «Du er en kvinne, Marta!».

- Jeg var den eneste jenta som spilte med gutter. Noen aksepterte meg, noen gjorde ikke. Brasil er fortsatt et veldig maskulint miljø, og sport har lenge vært forbeholdt menn, så jeg hørte ofte: «Hva gjør denne jenta? Hvorfor spiller hun med gutter?», sa Marta.

Trekke seg

Gymlæreren Júlio de Freitas har fortalt at få ville akseptere å la ei jente løpe etter ballen med en haug av gutter. De var mye sterkere, men hun skilte seg fortsatt ut.

- En gang truet en trener med å trekke laget sitt fra en barneturnering hvis hun fortsatte å spille, forteller han til El Páis.

Marta møtte mye motstand i oppveksten, men fotballstjerna snudde motstanden til motivasjon og sinne til seirer.

- Jeg løp i gata uten sko. Hver gang jeg spilte hadde jeg som mål å prøve noe nytt, slik at jeg ble bedre, forteller Marta.

Gave fra Gud

Som 14-åring ble hun plukket opp av Helena Pacheco, en velkjent fotballtrener i Brasil, og veien gikk til Vasco da Gama, som lå til rette for at hun fikk sin første profesjonelle fotballkontrakt med Santa Cruz i 2002.

I dag spiller Marta i amerikanske Orlando Pride, men har vært innom flere svenske klubber som Piteå, Tyresö og Rosengård, samt andre klubber som Los Angeles Sol, FC Gold Pride og Western New York Flash.

Lise Klaveness, direktør i Norsk toppfotball, spilte med Marta i Umeå. Slik beskriver hun verdens beste fotballspiller:

- Marta er en gave fra Gud. Hun er et geni.

- Jeg har aldri sett noen som er så bra i fotball, unntatt Ronaldinho eller Maradona. Hun kunne jo ikke spille en mot en mot dem, men i forhold til kjønnet sitt er hun bedre. Hun har den farten kombinert med en utrolig balanse og teknikk. Hun har også blikk og er ikke noe ego. Hun kunne driblet forbi fire stykker hele tiden, men er god taktisk og sentrer når det lønner seg, har Klaveness tidligere sagt om superspilleren.

Nærme overgang

I 2014 til 2017 spilte hun for Rosengård i Sverige, og var med på å løfte den svenske serien til et nytt nivå. Det svenske laget vant Damallsvenskan to år på rad da Marta spilte der.

Klubben deltok også i Champions League, og da Wolfsburg var på besøk i kvartfinalen, var også en norsk superinvestor til stede.

Arne Utvik, sportslig leder og mannen bak millionsatsinga i Avaldsnes, hadde store ønsker om å få Marta til Norge. På den tida var det flere brasilianske spillere i troppen, og Avaldsnes var godt på vei til å bli en toppklubb som største utfordrer til LSK. Både brasilianske Rosana og Debinha, som spiller med Marta på landslaget, var i klubben.

Han bekrefter at Marta var nærme signering i Avaldsnes.

- Ja, det stemmer. Vi hadde skaffet pengene til å betale lønna. Hun spilte i Rosengård på den tida, og vi besøkte henne under kvartfinalen i Champions League. Agenten var også på besøk hos oss i fire dager, og vi var nærme en løsning, sier Utvik til Dagbladet.

Derimot var det sponsorproblemer som satte en stopp på drømmesigneringa.

- Puma, som er Martas personlige sponsor, hadde ikke Norge som utstillingsvindu i den perioden. Det gjorde til at overgangen gikk i vasken. Mange millioner hadde gått tapt for hennes del, og det gikk ikke på den tida, sier Utvik.

Utvik erkjenner at signeringa ville gitt et enormt løft i norsk kvinnefotball.

- Jeg tror den norske ligaen hadde gått opp et hakk og blitt mer synlig. Toppserien ville blitt satt på kartet internasjonalt. I alle fall gått fra å være en C-liga til B-liga, sier Utvik.

SLIK LURTE HUN ALLE: Ny video avslører hvordan Kinsey Wolanski (22) planla stuntet. Modellen har blitt bøtlagt etter at hun stormet banen under Champions League-finalen: Video: Youtube/ VitalyzdTv Vis mer

Hamstringskade

Nå er Marta og Brasil klare for VM i Frankrike, i det som kanskje kan bli hennes siste mesterskap. I 2017 signerte hun en toårskontrakt med Orlando Pride, og i et intervju med svenske Aftonbladet har hun sagt at det blir det siste hun gjør, inntil videre.

- Jeg kommer til å spille ut sesongen, også tar jeg en pause for å finne ut hva jeg vil gjøre videre, sa hun til den svenske avisa før sesongstart i fjor.

Brasil møter Jamaica i åpningskampen i VM. Marta sliter med en hamstringskade og er derfor utilgjengelig i første kamp. Landslagssjef Vadeo kan ikke gi noen garantier rundt når Marta blir å se på banen.

Fotballfans verden over må derfor bare vente og håpe på å se verdensstjerna i aksjon i løpet av turneringen.