Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historien om Stevie og Michelle er nesten ikke til å fatte

Downs syndrom, mistet sin mor, mistet en søster, brakk ryggen på ni steder, kraniebrudd og hjerneblødning.

BRØT BARRIERER. Steven (t.v.) og Michelle Payne (t.h.) skrev historie, da de vant et av verdens største galoppløp. Hun som historiens første kvinnelige jockey, og han som oppasser av vinnerhesten Prince Of Penzance. Steven har Downs syndrom. Foto: EPA/NTB Scanpix
BRØT BARRIERER. Steven (t.v.) og Michelle Payne (t.h.) skrev historie, da de vant et av verdens største galoppløp. Hun som historiens første kvinnelige jockey, og han som oppasser av vinnerhesten Prince Of Penzance. Steven har Downs syndrom. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): De er uadskillelige. De vokste opp sammen som de to yngste i en søskenflokk på ti.

De har alltid tilbrakt det meste av sin tid sammen. Og de deler leilighet.

Men Stevie og Michelle har en livshistorie som nesten ikke er til å fatte.

Tirsdag skrev de to historie, da de vant The Melbourne Cup. Et av verdens største galoppløp med hesten Prince of Penzance.

Michelle Payne ble første kvinnelige jockey til å vinne i løpets 155-årige historie.

Eneste høne Hun var eneste høne i kurven mot 23 konkurrenter av hva som australsk galoppsport gjennom historien har sett på som det sterke kjønn. Hun ga et stikk til sjåvinistene i seiersintervjuet.

- De fleste har sett på menn som sterkere på hesteryggen. Nå fikk jeg motbevist det. Jeg vil takke treneren og eierne, som hadde troen på meg, sa Michelle over mikrofonen på Flemington Racecourse.

Stevie og Michelle skrev historie sammen. Steven har Downs syndrom og ble tirsdag et forbilde på en pioner i australsk galoppsport. Som psykisk utviklingshemmet med daglig ansvar for en galopphest. Stevie, som alle kaller ham, ryddet en vei som var fylt opp av stengsler og fordommer. Hestens trener Darren Weir ga Stevie tillit som oppasser og leier på den store dagen for Prince Of Penzance.

Skryter av Stevie - Han er minst like flink som noen. Han har en egen kjemi med hestene, sa Weir om kvalitetene til Stevie etter den store triumfen. Michelle sier at Stevie har banet vei for andre med Downs syndrom til å få troen på at de også kan jobbe med galopphester.

Stevie har sørget for at Prince Of Penzance har fått sine timer i svømmebassenget. Han har stelt hesten i boksen og kjørt ut utallige trillerbårer med møkk. Han har leiet hesten på lange turer. Han har salet av og på. Stevie har fått hesten til å trives i hverdagen.

Tirsdag var det helligdag i den australske storbyen Melbourne. Det er det hvert år, en stor folkefest når det største løpet i Australia arrangeres.

Ellevill jubel Stevie leide hest og rytter rundt før løpet. Spent og stolt. Og han var den første til å ta imot Michelle og Prince Of Penzance etter at løpet var over. Han jublet, hoppet og spratt på vei mot sin søster og hesten.

Mer enn 100 000 tilskuere jublet ellevilt for Stevie, Michelle og Prince Of Penzance.

Michelle fikk spørsmål om hva som var det største øyeblikket på den australske TV-stasjonen Live 7 news etter at hun hadde fått av seg jockeydrakten og sto i kjole med pokalen i hendene.

- Var det øyeblikket, da du krysset mållinjen først, eller var det da du kunne gå av hesten og gi broren din en stor klem?, spurte intervjueren fra studio.

Michelle svarte:

- Det var så godt å gi ham den klemmen. Stevie viser ikke ofte sine følelser. Men han strålte av lykke og stolthet. Det var så stort for oss, sa Michelle Payne.

«Har det noen gang vært et mer inspirerende øyeblikk i galopphistorien?», skriver den australske journalisten Adam Pengily i theage.com.

Se den rørende pressekonferansen med Stevie og Michelle på denne youtube-lenken.

Daily Mail beretter om den sterke historien til Stevie og Michelle.

Mor og søster omkom Mor Mary omkom i en billulykke, da Michelle bare var seks måneder gammel. Men det ble ikke slutt på tragedien med denne ulykken.

Den eldste søsteren døde tragisk i 2007 etter et fall med hest under trening. Brigid ble lagt i koma, men døde av skadene hun hadde pådratt seg.

Faren tok seg av oppdragelsen av ti barn, blant andre Stevie og Michelle. Han var galopptrener. Og galopp skulle prege livet for samtlige. Åtte av barna har ridd løp som jockeys i Australia.

Ikke Stevie. Han ble oppasser i stedet. Og han ble en dyktig en. En oppasser som fikk en vinner i Melbourne Cup.

Michelle ble en god jockey. Hun vant sitt første løp allerede som 15-åring.

Ulykkene Men så kom ulykken. Den første av to svært alvorlige ulykker på galoppbanen.

MÅLLINJEN. Her skjer det. Prince Of Penzance og Michelle Payne krysser mållinjen først i et av verdens største galoppløp, The Melbourne Cup.Foto: EPA/NTB Scanpix
MÅLLINJEN. Her skjer det. Prince Of Penzance og Michelle Payne krysser mållinjen først i et av verdens største galoppløp, The Melbourne Cup.Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer

Det var i et løp i 2004. Hesten hun red snublet, og Michelle gikk i bakken i stor fart. Hun pådro seg kraniebrudd og en blødning i hjernen.

Familien hennes, med faren Paddy i spissen bønnfalt henne om å gi opp ridningen etter den alvorlige ulykken. Men Michelle var sta. Hun ønsket å fortsette som jockey.

Så kom den andre ulykken. Michelle ramlet av hesten rett etter at startboksene åpnet seg for et løp i 2012. Hun pådro seg ni kompresjonsbrudd i ryggsøylen, brakk kragebeinet og flere ribbein.

Hun vurderte å legge opp etter den ulykken. Men så bestemte hun seg igjen. Om å fortsette.

Tirsdag kom den store belønningen. Hele familien var til stede for å se henne ri. For nå kan det være slutt. Michelle har søkt om trenerlisens fra neste år.

Trakk det perfekte sporet Lørdag fikk Stevie i oppdrag å trekke startposisjonen til Prince Of Penanze. Michelle hadde på forhånd sagt, at ønskeboksene i starten var en eller to.

Stevie smilte til sin søster, da han viste opp brikken med nummer en på, av 24 mulige.

Prince Of Penzance hadde fått den innerste startboksen.

Det kan ha blitt helt utslagsgivende for løpsutfallet. Distansen i løpet er tøffe 3200 meter. Og det var en innvendig reise underveis, som Michelle hadde håpet å gi hesten.

Det fikk den.

Åpningen kom perfekt ut på oppløpet. Hesten hadde fått spare nødvendig med krefter innvendig. Prince Of Penzance spurtet forbi ledergruppen og holdt unna for angriperne. Til hundre i odds.

- Hundred to One! Hundred to One, ropte eierne da de kom inn i vinnerpaddocken.

Til hesten sin, som kameratgjengen hadde kjøpt i all hemmelighet for 50 000 dollars. Og de hadde holdt handelen hemmelig for koner og kjærester.

Tirsdag galopperte Prince Of Penzance inn 3,1 millioner australske dollars, og et trofé av 18 karat gull, verdsatt til 175 000 dollars.

Historien til Stevie og Michelle er som et filmmanus.

SKREV HISTORIE. Michelle og Stevie Payne skrev historie tirsdag som vinnere av The Melbourne Cup. Foto: AFP/NTB Scanpix
SKREV HISTORIE. Michelle og Stevie Payne skrev historie tirsdag som vinnere av The Melbourne Cup. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media