MEKTIG: Agent Jorge Mendes (t.h.) med Cristiano Ronaldo, Carlo Ancelotti og en kvinnelig gjest under filmpremieren på Ronaldos film. Foto: Ian West/PA Wire/NTB Scanpix
MEKTIG: Agent Jorge Mendes (t.h.) med Cristiano Ronaldo, Carlo Ancelotti og en kvinnelig gjest under filmpremieren på Ronaldos film. Foto: Ian West/PA Wire/NTB ScanpixVis mer

Historien om superagent Jorge Mendes, som fikser fotballens største overganger

Det startet med klessalg på et loppemarked i Lisboa.

(FourFourTwo): Cristiano Ronaldo, José Mourinho og et dusin andre stoler på ham. Han er med på å bestemme lykken til stjernespillere og toppklubber. Men hvem er Jorge Mendes (50)?

Det var en av de beste dagene i Cristiano Ronaldos unge liv. Han var 18 år gammel og var i ferd med å skrive under for Manchester United. Det skulle seinere vise seg å være første steg på veien til å bli den beste spilleren i verden, og mannen som hjalp ham var agent Jorge Mendes.

Mendes var også begeistret for avtalen.

- Du skal skrive under på kontrakten og så skal vi drikke litt sjampanje, sa han til Ronaldo.

Men det ble ingen sjampanjefeiring. Papirene ble signert og ikke lenge etterpå var Mendes tilbake på telefonen i jakten på andre avtaler. Han returnerte til Ronaldos hotell seinere på kvelden, men feiringen var allerede over.

Det er ikke noe irritasjon i stemmen når Ronaldo forteller historien - mer fornøyelse. Konklusjonen er at dette er Jorge, det er slik han er. Ronaldo er Mendes' største fan, og ser på ham som en del av familien. Han er som en storebror og farsfigur i ett. Han har tidligere uttalt følgende om agenten: «En god mann.. en ekte venn.. et utrolig menneske».

Telefonepisoden er et tilbakevendende tema når det gjelder Mendes. I dagene da José Mourinho var Real Madrid-trener, og Ronaldo var stjernespiller (sammen med andre Mendes-klienter som Pepe, Ricardo Carvalho, Angel Di Maria og Fabio Coentrao), skal agenten ha ringt til klubbpresident Florentino Pérez opptil 25 ganger i døgnet.

- Det handlet alltid om forskjellige ting, sier Perez med latteren løst.

Deportivo La Coruna-president Augusto Cesar Lendoiro har uttalt at han ikke var sikker på om Mendes var en mann som var bundet til telefonen, eller om telefonen kom med et menneske festet til. Mendes ringte en gang til Peter Kenyon klokka to på natta for å gi beskjed om at han kom til å ringe ham tilbake klokka tre.

- Hvorfor ringte han meg ikke bare klokka tre, da? undret den tidligere Manchester United- og Chelsea-direktøren.

Sist vi sjekket hadde Mendes fire telefoner, og Ronaldo har regnet fram til at han bruker 20 timer i døgnet på å prate i dem. Det er slik han klarer å opprettholde det mest verdifulle agenturet i bransjen, med en spiller-portefølje som er verdt rundt 700 millioner pund. Det er slik han klarer å låne øret til så mange mektige klubbpresidenter. Og det er slik han har blitt kongen på overgangsmarkedet, og også en av de mest mektige mennene i dagens moderne fotball.

Tidligere år Jorge Mendes ble født i Lisboa i januar 1966, og bodde sammen med andre ansatte i firmaet Petrogal, hvor faren hans jobbet. Mora hans var hjemmeværende og vevde hatter og kurver av strå. I helgene pleide Mendes å ta buss nummer 28 til stranda Fonte da Telha hvor han solgte moras produkter.

Han solgte også gammelt tøy på loppemarked. En av vennene hans hadde en markedsbod like i nærheten og tjente rundt 500 escudos om dagen - nok penger til å kjøpe lunsjmat og en togbillett hjem, med litt snacks på veien. Mendes tjente på sin side ti ganger så mye.

Mendes spilte fotball på den lokale banen i Petrogal som lå 50 meter fra leiligheten, og da banen var opptatt spilte han i gatene og brukte benker som mål. Om sommeren jobbet han i isfabrikken Cornetto, hvor jobben hans var å holde kjeksen mot slutten av prosessen, slik at isen ikke rant ut på gulvet. Han fleipet om at han hadde den viktigste jobben i verden.

På den tiden var det ingen som kalte ham Jorge. Kallenavnet hans var Cabanas. Det var det alle kalte ham, og det var slik han introduserte seg selv for gamle naboer da han returnerte til Petrogal som en del av 2012-dokumentaren «Jorge Mendes: The Super Agent» som ble vist på portugisiske SIC.

I en av de mest opprivende scenene i dokumentaren, ser Mendes gjennom gamle nyhetsartikler i foreldrenes gamle hjem når han treffer noen naboer. De ser ikke ut til å kjenne ham igjen i det hele tatt.

- Jeg er Cabanas, sier han.

- Ah, Cabanas, svarer de, mens de ser ut som noen spørsmålstegn.

Så får seerne se en middag hvor Mendes er vert på en lokal restaurant. En gjeng førtiåringer ler av historier fra gamle dager, og kanskje ser de på fyren i dress samtidig som de lurer på hvorfor han lyktes, og de ikke gjorde det.

Men med Mendes - og kanskje dette stemmer for alle som er like suksessfulle som han er, iallfall i den bransjen - virker det alltid som det er to sider av historien. Ja, gjenforeningen virket å være tilgjort, men en nabo virket opprørt over hele situasjonen.

- Den dagen var han i telefonen mer enn han var med oss. Han husket ikke halvparten av folkene han møtte under filmingen, sier han til magasinet So Foot.
 
Forlot Lisboa Mendes reiste fra Lisboa da han var 20 år, etter at en tragedie rammet familien. Kona til broren døde og Mendes flyttet til Viana do Castelo for å være i nærheten av sin bror og nevø. Han spilte for klubben Vianense i lavere divisjoner da han i 1989 åpnet en videosjappe som fikk navne Samui Video, og lå i et avsidesliggende kjøpesenter.

- Jeg visste det var et spøkelsessenter, men det hadde én ting jeg trengte: mange parkeringsplasser, fortalte han til SIC.

- Jeg tjente mye mer på å jobbe i videokiosken enn å spille for noe fotballag. Det kan ha vært det som forandret alt for meg.

Han oppgraderte seinere fra videokiosk til nattklubber, og det var i klubben Luz do Mar nære grensa til Spania at han møtte profesjonelle spillere fra Braga, Porto og Vitoria Guimaraes.

Han spilte fortsatt fotball ved siden av. Da han ble invitert til å spille for Lanheses, takket han ja på betingelsen at han skulle få styre reklamen på stadion. Klubbpresident Rogerio Goncalves kunne ikke tro at klubben mottok ekstra inntekter fra Mendes, som selvfølgelig tok prosenter som provisjon.

Det var i nattklubben han møtte Nuno Espirito Santo i 1995, en keeper i Guimaraes som drømte om å spille for Porto som et springbrett til La Liga. Mendes hadde sine egne drømmer. Han ville at Nuno skulle skrive under for Deportivo La Coruna, så han kjørte 300 kilometer fra Viana do Castelo og ventet hver dag i håp om å snakke med klubbpresident Lendoiro. Mendes ante ikke hva han skulle si til ham, men Lendoiro bestemte seg for å møte ham etter en stund, og han signerte seinere Nuno.

- Følelsene han legger i ting og måten han legger det fram på gjør det veldig vanskelig å si «nei» til noe han foreslår, sier Lendoiro.

Mendes tok ikke ei krone fra Nuno-avtalen, og duoen ble venner for livet. Historien har en typisk Mendes-farget lykkelig slutt: Nuno endte opp med drømmeklubben Porto og Mendes ga ham seinere sin første trenerjobb i Rio Ave. Etter to suksessfulle sesonger i klubben dro han til Valencia sommeren 2014 for å trene La Liga-klubben.

- Jeg er her takket være Jorge Mendes, sa Nuno på Valencias pressekonferanse i 2014.

- Og hva er problemet med det? Han er min agent og han gjør jobben sin.

Mendes skaffet også Valencia en ny eier, Peter Lim, som i januar 2015 kjøpte Mendes-klient Enzo Perez fra Benfica for 25 millioner euro.

Voksende uro Nuno-avtalen satte Mendes i gang. Det neste målet var å erobre hjemlandet Portugal. Han gjorde det seint i 1990-åra, og utnyttet en uenighet mellom Porto-president Pinto da Costa og den ledende portugisiske agenten på den tida, Jose Veiga. Mendes-klient Costinha dro til Porto fra Monaco samtidig som Jorge Andrade og Deco slo følge med ham. I mellomtida passet Veiga på spillere som Luis Figo, Nuno Gomes og Fernando Couto.

Det forandrer seg totalt sommeren 2002 da duoen tok samme fly fra Milano til Lisboa. En artikkel publisert i den portugisiske avisa Record 15. oktober 2002 forklarer hva som skjedde:

«Mendes oppsøkte Veiga for å spørre ham om rykter som Veiga allerede hadde startet.. Det ble starten på en slåsskamp som endte med at de ble liggende på gulvet, med Mendes på toppen mens Veiga dro i slipset hans».

I forvirringen som oppsto plukket Mendes opp telefonen til Veiga, som hadde falt på gulvet (det er ikke kjent om han ga den tilbake).

Sommeren 2002 gjenomførte Mendes sin første avtale med en Premier League-klubb da han fikset Hugo Viana til Newcastle for 12 millioner pund, takket være et samarbeid med Paul Stretfords firma Proactive Sports Management. Og september samme år avsluttet Maria Dolores Aveiro (mora til 17 år gamle Ronaldo) kontrakten med Veiga og sluttet seg til Mendes. I løpet av noen måneder var Ronaldo Manchester United-spiller.

En annen agent, Pini Zahavi, hjalp å åpne døra til Chelsea, og det var fordelaktig at Chelseas nye direktør Peter Kenyon hadde jobbet med Mendes på Ronaldo-avtalen. Det hjalp Mendes til å hente José Mourinho og de to Porto-spillerne Ricardo Carvalho og Paulo Ferreira til Stamford Bridge i 2004. Fire år seinere slo de tidligere Porto-spillerne José bosingwa og Deco følge.

Mendes-metoden Mendes-metoden er tydelig. Når han jobber med en klubb, er det sjeldent for å være pådriver for overgangen til én spiller. Det handler om mer enn det. Ofte representerer han treneren også, eller så har han et ønske om å hjelpe klubben.

Det var det Braga ønsket da de inngikk samarbeid med ham i 2006.

- Vi var en liten klubb som ville gjøre Braga kjent i Portugal og Europa, sier president Antonio Salvador.

I løpet av fem sesonger ble Braga nummer to i ligaen, kom til finalen i Europa League og vant den portugisiske cupen (i 2013).

- Jeg fortalte Jorge alltid at min ambisjon var at denne klubben skulle være en vinnerklubb, og takket være Jorge skjedde det, sier Salvador.

Det går likevel ikke alltid bra. Besiktas signerte seks Mendes-spillere - Ricardo Quaresma, Simao Sabrosa, Hugo Almeida, Julio Alves, Sidnei og Bebe - i løpet av 12 måneder i 2010/11-sesongen. De tre sistnevnte spilte bare 20 kamper totalt. Da Besiktas-president Yildirim Demiroren dro for å ta på seg jobben som tyrkisk fotballpresident, var arvtaker Fikret Orman etterlatt med spillere som var dyre i drift med en lav markedsverdi.

Klubber som Dynamo Moskva, Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona, Deportivo La Coruna, Monaco og Manchester United har alle brukt flere «Mendes-spillere» for å forbedre spillertroppen.

Det har vært klager på Mendes' metoder. Superagent Mino Raiola klager over at Mendes tenker for mye på inntekter og ikke på hva som er best for sine klienter. Formation (tidligere Proactive Sports Management) havnet på kant med Mendes etter Ronaldos United-overgang, samtidig som tre portugisiske agenter gikk ut og mente han ikke var redelig. Ana Almeida gikk til sak og hevdet at Mendes hadde stjålet Nani fra henne. Jorge Baidek mente det samme om José Mourinho. Goncalo Reis sa på sin side at Bebe var hans klient fram til sjokkovergangen til England.

Og i Real Madrid mente motstandere at Mendes fikk andre privilegier mens Mourinho var manager. Andre agenter måtte tilsynelatende spørre om tillatelse til å være på treningsfeltet tidligst tre dager før, mens Mendes tilbrakte store deler av dagen på Mourinhos kontor.

Den spanske journalisten Diego Torres er forfatter av boka «The Special One: The dark Side of José Mourinho». Han hevder at Mourinho og Mendes vurderte å kjøpe Hugo Almeida, som var klienten til Gestifute (stort agentfirma i Portugal som ledes av Mendes). Den overgangen kom aldri lenger enn til diskusjonsbordet.

Venn med alle Advokaten til Mendes, Carlos Osoria de Castro, er helt sikker på at Mendes' oppførsel alltid er innenfor lovverket.

- Han er besatt av loven, sier de Castro.

Andre sier at han er ærlig, åpen og genial når det gjelder sosiale forhold.

- Han forsvarer folkene han representerer, men forsøker også å hjelpe klubben så mye han kan, sier Perez.

- Det gjelder ikke bare Real Madrid. Jeg vet at han har et godt forhold til mange klubber i Spania, og det er derfor han er nummer en på det området.

Det hører også til sjeldenhetene, for Mendes jobber tett på rivalklubber som Real Madrid, Barcelona og Atlético Madrid; Manchester United og Chelsea; Fenerbahçe og Galatasaray. For ikke å snakke om at han jobber med både Porto og Benfica, og samtidig skaffer dem gode penger for spillerne sine.

Begge klubbpresidentene Pinto da Costa (Porto) og Luis Felipe Vieira (Benfica) dukket opp på dokumentaren «The Super Agent» for å takke Mendes for hjelpen med spillersalg.

- Vi har fått inn flere hundre millioner euro, men landet setter ikke pris på det.

Mendes sies å stå bak 68 prosent av alle spilleroverganger i Portugals tre største klubber på 2000-tallet.

Det hjelper også at han ofte skaffer klubbene nye eiere, slik han gjorde med Lim i Valencia og Dmitry Rybolovlev i Monaco. Så fort det skjer, følger ofte flere spilleravtaler med på lasset.

Men det er også et annet punkt i Mendes arbeidsmodell, et punkt som er helt på kanten til det advokat de Castro kaller «lovlig». Det settes i forbindelse med etterforskningen til engelske The Guardian, som september 2014 skrev at Mendes tilsynelatende hadde en interessekonflikt. Han opererte som agenten til to spillere som hadde fått de økonomiske rettighetene kjøpt opp av et Jersey-basert fond, et fond som Mendes også ga råd til. Dette kan være et brudd på FIFAs offisielle forskrifter, hvor et punkt slår fast at spilleragenter skal unngå alle interessekonflikter i jobben.

En nøkkelpartner i tredjeparts eierskap av spillere er Peter Kenyon, Mendes tidligere samarbeidspartner i United og Chelsea. Et prospekt fra 2012 hevdet at Gestifute og Opto (Kenyons selskap) valgte ut fotballtalenter som fond kunne kjøpe andeler i, før de ble solgt videre med fortjeneste for investorene. Klubber som var involvert i slike eierskap skal ha vært Porto, Benfica, Sporting Braga og Atlético Madrid.

Mendes eller Gud? Diego Costas reise fra en by i Brasil til Stamford Bridge gir også et innblikk i Mendes' arbeidsmetoder og innflytelse. Costa sonet en lengre dom for voldelig oppførsel da han spilte for Barcelona Esportivo Capela.

- En dag kom en mann som jobbet for Jorge Mendes for å møte meg, sier Costa til El Pais.

- Jeg vet ikke hvorfor jeg fikk lov til å spille den dagen. Jeg vet ikke om det var ham (Mendes) eller Gud, men jeg fikk spille.

- Da kampen var over tilbydde denne personen meg en kontrakt for å spille for Sporting Braga, og det var slik jeg kom til Europa.

Seks måneder seinere kjøpte Atlético Madrid 50 prosent av Costas økonomiske rettigheter for 1,5 millioner euro. Investorene som eide den andre halvparten må ha vært fornøyde da Atlético solgte ham til Chelsea for 40 millioner euro.

Kanskje det var dette som fikk Monaco-fans til å male veien foran inngangen til klubbens treningssenter med ordene: «Mendes = mafia».

Som de Castro sier:

- Jo mer du kikker, jo mindre ser du.

Først erobret Mendes Portugal, så erobret han verden. Det er tre store klubber som spiser fra hånda hans og han kontrollerer skjebnen til noen av verdens beste spillere - og noen av klubbene også.

- Jorges største fordel er at han er ærlig, oppriktig og profesjonell, har Ronaldo sagt til SIC i forbindelse med dokumentaren.

- Alt han har oppnådd har han fortjent. Ingen jobber så hardt som han gjør. Hvis du ser på markedet, klubbene han jobber med, spillerne han representerer, overgangene han fikser, er det ingen tvil om at han er nummer en.

Hva skjer videre? Mendes spurte seg en gang det samme spørsmålet, og vurderte å bli klubbpresident.

- Det er en mulighet, men jeg kan ikke tenke på noe som ikke er mulig for øyeblikket.

Det vil se ut som et merkelig karrierevalg siden han allerede har utøvende makt i åtte klubber allerede, uten nedturene og med mange flere oppturer.

Og det kommer alltid et nytt overgangsvindu.

(Denne artikkelen dukket første gang opp i marsnummeret av magasinet FourFourTwo i 2015).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.