Liverpool kan miste tittelen igjen

Historien som kan gjenta seg er Liverpools store frykt og mareritt

Liverpool har tapt 11 poeng i Premier League siden nyttår. Igjen kan det bli vinterformen som knuser drømmen om det første ligamesterskapet på 29 år.

LIDENSKAPEN HAR INGEN FORNUFT: Liverpool-fansen forteller verden hva fotball, LFC og ligainnspurten handler om i den røde delen av Liverpool på Goodison Park søndag ettermiddag. Det er synonymt med alt. Og nå har frykten, den som forteller at enda en god mulighet til å vinne den første ligatittelen på 29 år kan sløses bort for tredje gang på ti år, kommet krypende nok en gang. Det er synonymt med mareritt. Foto: Matt West / BPI / REX / SHUTTERSTOCK / NTB Scanpix
LIDENSKAPEN HAR INGEN FORNUFT: Liverpool-fansen forteller verden hva fotball, LFC og ligainnspurten handler om i den røde delen av Liverpool på Goodison Park søndag ettermiddag. Det er synonymt med alt. Og nå har frykten, den som forteller at enda en god mulighet til å vinne den første ligatittelen på 29 år kan sløses bort for tredje gang på ti år, kommet krypende nok en gang. Det er synonymt med mareritt. Foto: Matt West / BPI / REX / SHUTTERSTOCK / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LIVERPOOL GIKK INN i 2019 med sju poengs forsprang på Manchester City. 3. januar hadde de muligheten til å øke forspranget til ti. Men 2–1 tapet på Etihad forandret alt, reduserte forspranget til fire poeng og forandret dynamikken i Premier League.

Siden det har Jürgen Klopps mannskap tapt åtte poeng på de åtte siste kampene.

Den offensive grådigheten vi forbinder med Liverpool har tatt lange pauser.

Laget har (nesten) sluttet å bite.

DE TI SISTE åra har ligalederen på den tradisjonsrike Boxing Day (26. desember) vunnet Premier League åtte av ti ganger. De to gangene det ikke har skjedd har vært Liverpool det førende laget. Første gang i 2008/2009 sesongen, så i 2013/2014.

I 2009 ble Liverpool nummer to, fire poeng bak Manchester United.

I 2014 ble de nummer to igjen, to poeng bak Manchester City.

MED 27 POENG igjen å spille om, har stadig flere begynt å snakke om at Liverpools elendighet kan gjenta seg en tredje gang. Da ligaledelsen forsvant på Goodison søndag ettermiddag - 0-0 mot Everton var Liverpools fjerde uavgjorte kamp på de åtte siste i Premier League - var Manchester City tilbake på toppen for første gang siden serierunde 15.

Da Liverpool gikk av banen uten å ha scoret mål var det for tredje gang på de fem siste kampene.

Det er først og fremst der skoen trykker.

SIDEN LIVERPOOL tapte for Manchester City har de holdt nullen i fem av de åtte ligakampene. Det er mestertakter. 1-1 hjemme mot Leicester, 1-1 borte mot West Ham, 0-0 borte mot et veldig redusert Manchester United og 0-0 borte mot Everton er det ikke. Men det er ikke først og fremst resultatene i seg selv som plager Liverpool, det er alt du finner bak resultatene.

Angrepsspillet som ikke lenger fungerer.

Angrepstrioen - Sadio Mané, Mo Salah og Roberto Firmino - som ikke fungerer.

Den offensive dynamikken som altfor ofte er fraværende.

ETTER 15 SERIERUNDER så toppen av Premier League slik ut:

  • 1 Manchester City 45–7 41
  • 2 Liverpool 30–6 39

ETTER 20 SERIERUNDER var mye veldig annerledes:

  • 1 Liverpool 48–8 54
  • 2 Manchester City 54–16 47

OG ETTER 29 serierunder er Liverpools store frykt at tabellen begynner å likne skremmende mye på en historie de kan fra før:

  • 1 Manchester City 76–20 71
  • 2 Liverpool 64–15 70

DA LIVERPOOL TOK over tabelltoppen og slo Manchester United 3-1 på Anfield i desember, var målgjennomsnittet på det tidspunktet det samme som i 2017/2018-sesongen, 2,1 scoringer per kamp. Før Manchester City på Etihad var det økt til 2,4, mot 2,3 i slutten av desember året før. Men siden det, selv etter 4-3 mot Crystal Palace, 3-0 over Bournemouth og 5-0 mot Watford, er det sunket til 1,7, mens det vinteren 2018 holdt seg stabilt på 2,3.

Det ser du på angrepsspillet.

Det ser du på tabellen.

Det se du i ansiktene til Jürgen Klopp og spillerne.

GJENNOM HELE FORRIGE sesong slapp Liverpool inn 38 mål, et baklengsmål i snitt per kamp. Da 2018 ble 2019 var denne sesongens snitt 0,4. Etter 25 runder hadde det sneket seg opp til 0,6, men etter fire strake ligakamper uten baklengsmål er det nede på 0,51.

Det er mestertakter og mye bedre enn Manchester City i fjor (0,71).

Det er mye bedre enn Manchester City i år også (0,69).

4. MARS 2018 var Liverpool 18 poeng bak Manchester City på andreplass, ett poeng foran Manchester United. Nå er de ett poeng bak City, og tolv foran United. Forskjellen er enorm, framgangen også, men så blir spørsmålet om det holder.

Ved sesongslutt var Liverpool 25 poeng bak City og plutselig seks poeng bak Manchester United.

I FJOR VÅR hadde Liverpool Champions League som høyeste prioritet. Det er en forklaring. Premier League var aldri noe tema. Til det var de for langt bak. Men nå er begge deler på tallerkenen, spesielt Premier League-trofeet, og skal Jürgen Klopp og gutta komme ut på topp, er det offensiven veldig mye handler om.

Når den biten sitter er Liverpool ligaens beste og mest attraktive lag.

Det handler egentlig bare om å jage spøkelsene på dør og finne seg sjøl.

Klarer Liverpool det, går dette bra.

Klarer de det ikke vil historien gjenta seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer