Historiens største «svindel»: - VM i 1958 ble aldri spilt i Sverige

- Det er skremmende.

SKJEDDE DET?: Det var mesterskapet hvor 17 år gamle Pele ble verdenskjent. Det var mesterskapet hvor franske Just Fontaine scoret 13 mål i et VM - en rekord som forsåvidt fortsatt står, og det var mesterskapet hvor det svenske hjemmelaget tok sølv. Her brasilianske Garrincha som forserer Mel Hopkins fra Wales under kvartfinalen i Göteborg. Eller var det egentlig Göteborg? Foto: AFP PHOTO/INTERCONTINENTALE/NTB SCANPIX
SKJEDDE DET?: Det var mesterskapet hvor 17 år gamle Pele ble verdenskjent. Det var mesterskapet hvor franske Just Fontaine scoret 13 mål i et VM - en rekord som forsåvidt fortsatt står, og det var mesterskapet hvor det svenske hjemmelaget tok sølv. Her brasilianske Garrincha som forserer Mel Hopkins fra Wales under kvartfinalen i Göteborg. Eller var det egentlig Göteborg? Foto: AFP PHOTO/INTERCONTINENTALE/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Få med deg alt fra Brasil i VM direkte

(Dagbladet): Konspirasjonsteorier finnes innenfor de fleste fagfelt og kommer i alle farger og fasonger.

Heller ikke fotballens verden er skånet for slike, men spekulasjonene om den største svindelen av dem alle viste seg å være en svindel i seg selv.

Et av tidenes VM Verdensmesterskapet i 1958 er husket som et av de historiens aller beste.

Det var mesterskapet hvor 17 år gamle Pele ble verdenskjent. Det var mesterskapet hvor franske Just Fontaine scoret 13 mål i et VM - en rekord som forsåvidt fortsatt står, og det var mesterskapet hvor det svenske hjemmelaget tok sølv.

Men selv disse etablerte sannheten kan altså betviles(?).

Ble spilt i USA I 2002 ga nemlig svenske Johan Löfstedt ut en film der han lanserte den mildt sagt sjokkerende ideen: VM i 1958 ble aldri spilt i Sverige. Det ble derimot spilt i Los Angeles.

Dette bygget han opp med historiker Bror Jacques de Wærns teorier om at bygninger som kunne skimtes på flere bilder ikke eksisterer i Göteborg, og at skyggene spillerne kastet bare kunne oppstå under solforhold som de man har i California.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer