SKJEDDE DET?: Det var mesterskapet hvor 17 år gamle Pele ble verdenskjent. Det var mesterskapet hvor franske Just Fontaine scoret 13 mål i et VM - en rekord som forsåvidt fortsatt står, og det var mesterskapet hvor det svenske hjemmelaget tok sølv. Her brasilianske Garrincha som forserer Mel Hopkins fra Wales under kvartfinalen i Göteborg. Eller var det egentlig Göteborg? Foto: AFP PHOTO/INTERCONTINENTALE/NTB SCANPIX
SKJEDDE DET?: Det var mesterskapet hvor 17 år gamle Pele ble verdenskjent. Det var mesterskapet hvor franske Just Fontaine scoret 13 mål i et VM - en rekord som forsåvidt fortsatt står, og det var mesterskapet hvor det svenske hjemmelaget tok sølv. Her brasilianske Garrincha som forserer Mel Hopkins fra Wales under kvartfinalen i Göteborg. Eller var det egentlig Göteborg? Foto: AFP PHOTO/INTERCONTINENTALE/NTB SCANPIXVis mer

Historiens største «svindel»: - VM i 1958 ble aldri spilt i Sverige

- Det er skremmende.

Få med deg alt fra Brasil i VM direkte

(Dagbladet): Konspirasjonsteorier finnes innenfor de fleste fagfelt og kommer i alle farger og fasonger.

Heller ikke fotballens verden er skånet for slike, men spekulasjonene om den største svindelen av dem alle viste seg å være en svindel i seg selv.

Et av tidenes VM Verdensmesterskapet i 1958 er husket som et av de historiens aller beste.

Det var mesterskapet hvor 17 år gamle Pele ble verdenskjent. Det var mesterskapet hvor franske Just Fontaine scoret 13 mål i et VM - en rekord som forsåvidt fortsatt står, og det var mesterskapet hvor det svenske hjemmelaget tok sølv.

Men selv disse etablerte sannheten kan altså betviles(?).

Ble spilt i USA I 2002 ga nemlig svenske Johan Löfstedt ut en film der han lanserte den mildt sagt sjokkerende ideen: VM i 1958 ble aldri spilt i Sverige. Det ble derimot spilt i Los Angeles.

Dette bygget han opp med historiker Bror Jacques de Wærns teorier om at bygninger som kunne skimtes på flere bilder ikke eksisterer i Göteborg, og at skyggene spillerne kastet bare kunne oppstå under solforhold som de man har i California.

Alt var en stor konspirasjon med utgangspunkt i den amerikanske etterretningen som ville finne ut hvor stor gjennomslagskraft TV hadde i befolkningen, og at det var en del av CIAs propaganda i forbindelse med den kalde krigen.

I tillegg hadde han intervjuet en Olof Arnell som ble presentert som lederen for en organisasjon kalt «Konspiration 58». Han fortalte at han og organisasjonen kjempet for å få sannheten fram i lyset.

Det ble heller ikke mindre troverdig av at Löfstedt hadde snakket med daværende UEFA-president Lennart Johansson. Han sa at han hadde mottatt en rekke trusler fra denne mystiske organisasjonen, og at han i lengre tid hadde måttet gå med politivakter for å føle seg trygg.

Men alt var bare tåkeprat.

Skremmende Etter at filmen var ferdig kunne en beskjed leses klart og tydelig øverst i rulleteksten. Alt var oppspinn og fiksjon.

Löfstedt hadde klart å overbevise alle de prominente deltakerne i filmen, tidligere spillere såvel som den aldrende UEFA-presidenten, om å være med på prosjektet hans for å vise folk hvor lett det er å la seg lure. At man ikke skal tro alt man ser på TV eller leser på internett.

- Jeg og vennene mine satt og diskuterte et TV-program om folk som nektet for at Holocaust fant sted. Vi begynte å tulle med ting det vil være idiotisk å nekte for. Som en tikronings eksistens eller at OL i 1912 ble arrangert i Stockholm. Så tenkte vi på VM i 1958. En time senere hadde vi begynt å planlegge denne filmen. En «mockumentary», sier Löfstedt til fourfourtwo.com.

Samtidig ble Löfsted skremt av hvor mange som faktisk trodde på budskapet i filmen hans og ikke fikk med seg at det hele var en avansert spøk.

- Langt flere enn jeg trodde forstod ikke at filmen bare var svindel, og det forbauser meg den dag i dag. Det er skremmende hvor lett det er å føre publikum bak lyset, sier han.

Filmen hans blir fortsatt vist i svenske skoler som et eksempel på hvor viktig det er å være kritisk til den informasjonen man får og hvor den kommer fra.

Få med deg alt fra Brasil i VM direkte