Historiens verste Tour-ulykker

Kaggestad ikke rystet etter blodig søndag.

(Dagbladet.no): Den danske fjellgeita Michael Rasmussen sikret seg den gule ledertrøya, men havnet likevel litt i skyggen på søndagens høydramatiske Tour de France-etappe.

På etappen mellom La Grand-Bornand og Tignes var det bokstavelig talt «Bloody Sunday», for å si det som Bono.

T-Mobiles kaptein Michael Rogers måtte bryte etter å ha deiset i asfalten, mens David Arroyo stupte over autovernet for å ikke krasje inn i Rogers.

CSC-rytter Stuart O\'Grady sa takk for seg etter å ha brukket fem ribbein, kragebeinet og punktert en lunge.

Patrik Sinkewitz gjorde dagen enda dystrere for T-Mobile da han kolliderte med en tilskuer etter målgang. Sinkewitz brakk nesa, mens tilskueren havnet i koma, som han mandag ettermiddag våknet opp fra.

- Ikke ille

TV 2-ekspert Johan Kaggestad er likevel ikke det spor rystet over ulykkene han har sett så langt i årets Tour.

- Det vi har sett har vært puslete greier. Jeg har sett mye i sykkelsporten, og det har ikke vært noe spesielt ille i Tour de France i år, sier Kaggestad til Dagbladet.no.

Historiens verste Tour-ulykker

Selv om rytterne kjører i hastigheter rundt 100 kilometer i timen på det forteste, har det bare skjedd to ganger i Tour de France-historien at ryttere har omkommet etter velt. Til sammen har fire ryttere mistet livet.

Her er tourens verste ulykker:

1995:

I utforkjøringen fra Col de Portet d\'Aspet krasjet OL-mesteren Fabio Casartelli hodet i en stein, i en hastighet på nesten 100 km/t. Italieneren døde i helikopteret på vei til sykehus.

Casartelli brukte ikke hjelm, men flere eksperter har hevdet at det uansett ikke kunne reddet livet til Motorola-syklisten, på grunn av den voldsomme kraften han traff steinen med.

- På etappen dagen etter kjørte alle syklistene rolig gjennom løypa, med Motorola-laget i front. Det var avklart med enken, sier Kaggestad.

1935:

Spanjolen Francesco Cepeda falt ned i en kløft på vei ned fra Col du Galibier. Cepeda pådro seg kraniebrudd og døde noen dager senere.

MINNESMERKE: På Col de Portet d\'Aspet står det et minnesmerke til ære for OL-mesteren fra 1992, Fabio Casartelli, som døde under en Tour de France-etappe i 1995. Foto: flickr.com
MINNESMERKE: På Col de Portet d\'Aspet står det et minnesmerke til ære for OL-mesteren fra 1992, Fabio Casartelli, som døde under en Tour de France-etappe i 1995. Foto: flickr.com Vis mer

1967:

Dehydrert, og med en blanding av amfetamin og alkohol i kroppen, sjanglet amerikanske Tom Simpson seg opp Mont Ventoux. Selv om han falt av sykkelen insisterte han på å fortsette.

- Sett meg opp på sykkelen igjen! ropte Simpson til tilskuerne - og de gjorde som han ba om.

Til slutt ble han liggende for godt. Munn-til-munn-metoden ble iverksatt og Simpson ble etter hvert påført oksygenmaske. Men det var nytteløst - Tom Simpson var død av utmattelse.

Dosene med amfetamin og alkohol var ikke dødelige i seg selv, men amfetaminet tillot Simpson å presse seg mer enn kroppen kunne klare.

1910:

Den franske rytteren Adolphe Heliere druknet da han badet i Middelhavet under en hviledag.

<B>FORSVANT OVER AUTOVERNET:</B> David Arroyo stupte over autovernet for å unngå sammenstøt med Michael Rogers.
MISTET LIVET:</B> Fabio Casartelli traff en stein med voldsom kraft, og døde av hodeskadene. Italieneren brukte ikke hjelm.
<B>DØDE AV UTMATTELSE:</B> Med amfetamin og alkohol i kroppen presset Tom Simpson kroppen mer enn den kunne klare. Her forsøker en sykepleier å få liv i ham etter kollapsen i 1967.
<B>IKKE RYSTET:</B> Johan Kaggestad er ikke skremt over ulykkene så langt i Tour de France. Her får Stuart O\'Grady behandling.