Historisk dag i doping-kampen

Fullt gjennomslag for den internasjonale dopingkoden i København i går. - Dette er en historisk dag for idretten, sier IOC-president Jacques Rogge.

Verden går nå sammen i kampen mot doping. Med et regelverk der Norge har spilt en hovedrolle i forarbeidet. Alle 80 deltakerland og samtlige idretter skal undertegne dokumentet som gir full støtte til antidopingkoden.

49 regjeringer har allerede undertegnet dokumentet. 23 andre kommer til å gjøre det i løpet av kort tid. WADA (verdens antidopingbyrå), som har jobbet med det nye regelverket siden 1999, har som mål at alle nasjoner skal være tilsluttet antidopingkoden innen Torino-OL i 2006.

Norge rost

- For oss i Norge er ikke dette noe nytt, men nå er vi blitt enige om gjeldende regler for hele OL-bevegelsen. Det er fantastisk fint, sier idrettspresident Kjell Kran til NTB.

Det norske opplegget i WADA med at samtlige deltakerland og idretter er blitt hørt og føler deleierskap i det nye verdensomspennende regelverket, ble fullrost i flere avslutningstaler. Det ble lagt fram som en framtidig modell og forbilde for kommende internasjonale saker.

Tautrekking

Ingen land får ha deltakere i kommende OL om ikke signaturen for dette nye regelverket foreligger. Alle framtidige arrangørland skal også ha signert.

FIFA (det internasjonale fotballforbundet) var den mest tilbakeholdne av de tunge organisasjonene. Sammen med det internasjonale sykkelforbundet mener FIFA at en toårig karantene i enkelte saker vil være for hardt.

Men i løpet av tre dagers tautrekking ble det klart at også de to mest skeptiske, og to av de aller mektigste forbundene, aksepterer WADAs nye antidopingkode.

Davids sistemann

Det betyr to års utestengelse for første tilfelle av doping. Og en minimumsstraff på et år hvis delvis uskyld kan bevises.

Det betyr også at nederlandske Edgar Davids ble siste fotballspiller som slapp unna med fire måneder utestengelse for bruk av anabole steroider.

SIGNATUR MOT DOP: Delegatene på antidopingkongressen i København undertegner antidopingkoden etter tre dagers intens møtevirksomhet.