Eliteserien

- Historisk dag

Forrige uke fikk norske dommere for første gang teste ut VAR i praksis.

DOMMERSJEF: Terje Hauge er dommersjef i Norges Fotballforbund. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
DOMMERSJEF: Terje Hauge er dommersjef i Norges Fotballforbund. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): - I dag er en historisk dag i norsk fotball.

Ordene tilhører dommersjef i Norges Fotballforbund (NFF), Terje Hauge.

På bane 35 på Ekebergsletta har norske dommere nemlig fått opplæring i VAR, og for første gang har de trent på VAR i reelle situasjoner.

- Det er første gang dommerne trener på VAR i praksis. Det betyr at vi kobler dommer på VAR-stasjonen. Tidligere har vi trent offline i VAR-bussen, men aldri i en ekte kamp. Nå er det reelt, og dommeren er ute og dømmer en fotballkamp med ekte spillere, situasjoner og avgjørelser, sier Hauge til Dagbladet.

VAR-UTDANNING: På bane 35 på Norway Cup fikk norske dommere trening på VAR i praksis. Foto: Martin Daldosso / Dagbladet
VAR-UTDANNING: På bane 35 på Norway Cup fikk norske dommere trening på VAR i praksis. Foto: Martin Daldosso / Dagbladet Vis mer

- Lang vei å gå

I fjor høst vedtok NFF at VAR skal implementeres i Eliteserien. Nå har opplæringen startet for fullt, og til tross for at det bare er drøyt seks måneder til en ny sesong sparkes i gang, er ikke dommersjefen bekymret.

- Tror du norske dommere er klare når VAR implementeres neste sesong?

- Det er jeg ganske sikker på, men vi har fortsatt en lang vei å gå i forhold til utdanning. Det er mye praktisk trening som trengs.

En av dommerne som var med på opplæringen var Emilie Torkelsen. Hun har erfaring som hoveddommer fra OBOS-ligaen og Toppserien. I tillegg har hun figurert som fjerdedommer i en rekke Eliteserie-kamper.

TRENT: Emilie Torkelsen har fått trening i VAR. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
TRENT: Emilie Torkelsen har fått trening i VAR. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

- Det har vært veldig kjekt å få trene på VAR. Det er fantastisk å få teste det ut her på Norway Cup. Man hører jubelen rundt, og det er god stemning, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg kjente at før vi kom hit var jeg spent på hvordan det ville være å være på banen. Det å få beskjed på øret om at man har gjort feil. «Den skal gjøres om». «Det er straffe». Det kjennes annerledes ut, så det har vært topp å få prøve det ut.

Hun mener det er greit å få trent et sted med mindre press.

- Det er fint å få prøve VAR-utdanningen i det uformelle. Man kan teste seg fram og finne ut av hvordan kommunikasjonen best mulig skal fungere.

Forstår reaksjonene

VAR har møtt sterk motstand i Norge. Så seint som onsdag uttalte Bodø/Glimt-stjerna Amahl Pellegrino at han er imot VAR.

- Jeg er ikke for VAR. Vi trenger andre midler i Eliteserien. VAR kommer ikke til å hjelpe Eliteserien uansett, sa han til Direktesport etter storseieren mot Zalgiris.

VAR: En operatør og to VAR-dommere sitter klare for trening i VAR-bussen på Ekebergsletta. Foto: Trond Reidar Teigen.
VAR: En operatør og to VAR-dommere sitter klare for trening i VAR-bussen på Ekebergsletta. Foto: Trond Reidar Teigen. Vis mer

Hauge har forståelse for at spillere kan reagere på innføringen.

- Jeg har full forståelse for det. Det er et bilde jeg kjenner igjen fra andre ligaer. Man ønsker å ha det slik det er, man ønsker at fotballen skal leve sitt liv og at følelser skal leve. Man tenker at VAR er med på å drepe den første spontanitet. Likevel må vi huske at VAR bare skal ta åpenbare og kritiske avgjørelser og ikke begynne å dømme fotballkamper.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer