Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historisk dokument gitt til OL-museet i Lausanne

Nå er giveren avslørt.

MNIFEST; Det originale manifestet for de olympiske leker, en tale som Pierre de Coubertin skrev i 1892, har blitt donert til Det olympiske museet i Lausanne. Foto: Mark RALSTON / AFP / NTB Scanpix
MNIFEST; Det originale manifestet for de olympiske leker, en tale som Pierre de Coubertin skrev i 1892, har blitt donert til Det olympiske museet i Lausanne. Foto: Mark RALSTON / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det originale manifestet for de olympiske leker, en tale som Pierre de Coubertin skrev i 1892, har blitt donert til Det olympiske museet i Lausanne.

Det 14 sider lange historiske manuskriptet er det eneste kjente eksemplaret av en tale som Pierre de Coubertin holdte på Sorbonne i Paris i 1892. Coubertin etablerte Den internasjonale olympiske komité i 1894 og regnes også som grunnleggeren av de moderne olympiske leker.

Manuskriptet har blitt donert til Det olympiske museet i Lausanne av den russiske finansmannen Alisjer Usmanov, som er president i Den internasjonale fekteforbundet (FIE).

Usmanov kjøpte manuskriptet på en auksjon i New York i desember 2019 for 8,8 millioner dollar. At det var Usmanov som var kjøperen, ble først kjent på mandag, i forbindelse med overrekkelsen av manuskriptet.

KJØPTE DOKUMENTET: Alisjer Usmanov. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB Scanpix
KJØPTE DOKUMENTET: Alisjer Usmanov. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB Scanpix Vis mer

Hele dokumentet skal nå stilles ut som del av en fast utstilling.

Thomas Bach, presidenten i Den internasjonale olympiske komité, uttaler dette på IOCs hjemmeside:

«I dag er vi vitne til et historisk øyeblikk. På den ene siden er vi vitne til dette historiske dokumentet, manuskriptet med talen som la det filosofiske grunnlaget for den olympiske bevegelsen. På et annet nivå er vi vitne til et historisk øyeblikk ved at manuskriptet kommer tilbake til sitt olympiske hjem, der det hører hjemme.»