<strong>GULL:</strong> Jakob Ingebrigtsen er EM-vinner på 3000 meter innendørs. Foto. NTB scanpix
GULL: Jakob Ingebrigtsen er EM-vinner på 3000 meter innendørs. Foto. NTB scanpix Vis mer

Friidretts-EM innendørs

Historisk EM-gull til Jakob Ingebrigtsen

Knuste konkurrentene i Glasgow. Tidenes yngste vinner på distansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var duket for brødreduell i finalen på 3000 meter under friidretts-EM lørdag kveld.

I en nervepirrende finale duellerte Jakob og Henrik mot hverandre og resten av Europas eliteløpere. Den duellen var det Jakob som gikk seirende ut av med tiden 7.56,15.

- Vi snakket om det før start: «Dette her har vi». Det var sykt i Berlin, men det er like kjekt når det fortsetter, sier Jakob til NRK etter løpet.

Mot slutten av løpet forsøkte Henrik å rykke fra sin yngre bror og resten av feltet, men framstøtet lykkes ikke.

- Jeg synes Jakob nølte litt, så jeg tenkte «Jeg vil ha den gullmedlajen». Så jeg gikk for det så mye jeg klarte, men det ble lit tidlig og litt hardt, forklarte Henrik overfor statskanalen.

- Jeg ble veldig overrasket når du gikk der. «Hva skjer nå!? Hva gjør du!?», sa Jakob om sine tanker da broren prøvde seg.

- Jeg vet at Henrik er en ekstremt sterk løper. Selv om han ikke sier det til oss selv, så ser vi det når han får 3.-plass i dette selskapet. Han viser at han er på nivå med meg og Filip, skrøt lillebroren.

Det var Norges første gull i innendørs-EM gjennom historien. Jakob Ingebrigtsen er også tidenes yngste vinner på denne distansen.

Bronse til Henrik

- Jeg tror Henrik setter sin lit til Jakob, og det tror jeg er lurt, spådde pappa Gjert Ingebrigtsen før finalen i intervju med NRK. Jakob hadde vært raskest i semifinalene, og var også den aller største favoritten i finalen.

Det ble en nervepirrende finale, hvor de to brødrene kjempet innbitt mot konkurrentene. Britene Andrew Butchard, Chris O'Hare og Sam Atkin prøvde å utfordre de to nordmennene, som la seg i tet sammen fra start.

Jakob og Henrik dikterte tempoet, og fikk sånn sett løpet slik de ville fra start. Det var imidlertid mye bytting av posisjoner underveis, men begge brødrene holdt seg helt fremme i feltet hele veien.

På de siste 1000 meteren satte Jakob Ingebrigtsen opp tempoet betraktelig, og feltet strakk seg. 18-åringen viste sin styrke, men ble tett fulgt av broren og O'Hare. De tre kjempet innbitt på den siste runden, men duellen ble vunnet av Jakob. Han var sterkst på oppløpet, mens Henrik akkurat tapte sølvduellen mot O'Hare.

Jakob Ingebrigtsen skal springe finale på 1500-meter allerede i morgen.

Lett videre - slo rekord

Jakob Ingebrigtsen hadde ingen problemer med å avansere til finalen på 3000 meter fra fredagens semifinale. 18-åringen lå lenge i front og løp kontrollert inn til heatseier med tiden 7.51,20. Det gjorde han tross angrep fra konkurrentene.

Tiden var en forbedring av Ingebrigtsens europeiske U20-rekord på distansen innendørs. Sandnesgauken løp inn til 7.56,75 i et sololøp i en nordisk friidrettslandskampen i Bærum i februar.

Henrik Ingebrigtsen ville ikke være noe dårlige enn lillebror og kvalifiserte seg også til finalen. 28-åringen lå lenge i front, men ble slått av britiske Chris O'Hare på oppløpet. Tiden til eldstebror Ingebrigtsen lød på 7.53,80 i semifinalen.

I finalen møttes de alle, og der var altså sterkest

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer