Historisk EPO-testing

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Her konstaterer IBU-president Anders Besseberg at Liv Grete Skjelbreid Poirée (27) og den øvrige verdenseliten er blitt testet for bloddopingstoffet EPO - for aller første gang i Norge.

EPO-testing ble også foretatt under Sydney-OL, men IBU-presidenten hevdet stolt i går at EPO-testen er den aller første som er gjennomført av et internasjonalt forbund som en skikkelig og juridisk holdbar test for å avsløre ulovlig bruk av bloddopingmiddelet EPO - med to års utestengelse ved positive tilfeller.

Men på dette punktet blir han tilbakevist av Jim Stray Gundersen, som er lege ved Toppidrettsenteret.

- EPO-testene som ble tatt under enkeltdistanse-VM på skøyter i Salt Lake City sist helg skal også være juridisk holdbare, sier norsk-amerikaneren til Dagbladet.

- Viktig test

Uansett er gårsdagens test den første som blir gjennomført i Norge - og Liv Grete Skjelbreid Poirée var uansett glad for at de endelig blir testet skikkelig for EPO.

- Jeg har ikke noe å frykte, så jeg er ikke redd for resultatet. Nå er det viktig at det blir gjort et skikkelig arbeid for å rydde opp i alle ryktene om dopingmisbruk i skiskyttermiljøet, sier hun til Dagbladet.

- Tilliten borte

Men om Besseberg i går var stolt over at IBU endelig kan gjennomføre en EPO-test, så var han samtidig svært skuffet og forbannet over toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, som han nå har mistet all tillit til.

- Stensbøl har spredd usannheter rundt IBUs antidopingarbeid ved å si at 20- 40 utøvere ble avslørt for bloddoping i Holmenkollen i fjor. Da viser han at han ikke klarer å skille mellom forskningsarbeid og reelle dopingtester, sier Besseberg - som i går la fram tall og grafer som viser at samtlige som ble EPO-testet i forskningsøyemed under Kollen-VM i fjor lå under de tillatte grensa for hematokrittmålinger.

Men han sa ikke ett ord om blodprofilen i de tilfellene som viste unormale verdier. Det er disse sakene Stensbøl etterlyser informasjon om.

- Følger ikke opp

Han refererer til en pressemelding etter Kollen-VM i fjor, hvor Anders Besseberg skriver at de hadde funnet interessante resultater som krever videre forskning og forklaringer.

- For det første vil jeg tilbakevise at jeg skal ha sagt at de unormale verdiene er tegn på at noen er avslørt for bloddoping. Men de er så interessante at det vil gagne idretten om Besseberg viser åpenhet rundt dette.

- For det andre har jeg aldri snakket om hematokrittmålingene. For meg er de uinteressante. Jeg har hele tida snakket om blodprofiler, sier Stensbøl - som erkjenner at gårsdagens EPO-test er et skritt i riktig retning.

- Men jeg har også registrert at både utøvere, trenere og vi i Olympiatoppen har vært mer utålmodige enn hva IBU har vært, legger han til.

Stensbøl tror heller ikke gårsdagens EPO-test er god nok til 100 prosent sikkert å avdekke blodmanipulasjon.

- Det er den samme som ble brukt i Sydney-OL og den er foreløpig ikke god nok. I OL satte IOC grenseverdiene så høyt at sikkerhetshensyn. Først om rundt tre måneder vil man ha en helt sikker metode, sier Stensbøl.

- Må holde munn

Anders Besseberg mener det har vært hans soleklare plikt å hemmeligholde blodprofilene.

- Det var betingelsen vi skrev under på overfor utøverne. Da kan ikke jeg gå ut med slik informasjon. Husk at dette bare er forskningsresultater for å finne en godkjent metode for å avsløre EPO, sier IBU-presidenten.

EPO-TESTET: Liv Grete Skjelbreid Poiré og IBU-president Anders Besseberg tilbake i testrommet i Holmenkollen en snau time etter den ordentlige testen i går.