PRIMOZ ROGLIC: Vant den 17. etappen i årets Tour de France. FOTO: NTB Scanpix.
PRIMOZ ROGLIC: Vant den 17. etappen i årets Tour de France. FOTO: NTB Scanpix.Vis mer

Tour de France 2017:

Historisk etappeseier til tidligere skihopper

Sloveneren Primoz Roglic var overlegen på den 17. etappen.

(procycling.no): En knallhard alpeetappe stod på menyen for Tour de France-feltet onsdag. Col d'Ornon, Col de la Croix de Fer, Col du Télégraphe og til slutt legendariske Col du Galibier skulle bestiges på veg mot mål i Serre Chevalier.

Opp dagens siste fjell distanserte sloveneren Primoz Roglic de andre bruddkameratene, og kunne kaste seg utfor mot mål.

LottoNL-Jumbo-rytteren har personlig rekord i hoppbakken på 183 meter. Etter å ha lagt vekk hoppskiene i 2011, har han blitt en av verdens beste sykkelryttere.

Med dagens seier ble Roglic den første rytteren fra Slovenia til å vinne en etappe i Tour de France.

Over toppen av Col du Galibier angrep Romain Bardet, og fikk med seg Chris Froome, Rigoberto Uran og Warren Barguil. Fabio Aru tapte over halvminuttet, sammen med Dan Martin og Louis Meintjes.

Til slutt ble Uran nummer to og Froome nummer tre.

Etter å ha overlevd nye angrep tok Chris Froome dermed et langt steg mot å sikre seg den gule trøya. Morgendagens knallharde avslutningen opp til mytiske Col d'Izoard er det største gjenstående hinderet for den kenyanskfødte briten.

Marcel Kittel i bakken

Få kilometer før dagens første kategoriserte stigning smalt flere ryttere i bakken i, blant dem den Marcel Kittel i den grønne trøya.

Kittel måtte bytte sko og sykkel som følge av velten, og hang på legebilen et par minutter for å lappe sammen skrubbsår.

Senere på etappen kom nyheten om at tyskeren måtte bryte rittet. En ufattelig trist beskjed, som fjerner all spenning i kampen om spurttrøya.

Les også: Marcel Kittel måtte bryte Tour de France.

MARCEL KITTEL: I bakken. Mannen med fem etappeseire i årets Tour de France måtte til slutt bryte rittet. Foto: NTB Scanpix.
MARCEL KITTEL: I bakken. Mannen med fem etappeseire i årets Tour de France måtte til slutt bryte rittet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Kristoff veltet

På veg ned fra Col d'Ornon gikk også Alexander Kristoff i bakken. Bildene viste at nordmannen blødde i ansiktet, og hadde tydelige smerter.

Rapporter fortalte undervegs at røntgen ventet nordmannen etter passering av mål i Serre Chevalier.

Etter velten jobbet Kristoff seg opp igjen til feltet, hvor han raskt ble del av en grupetto.

KRISTOFF: gikk i bakken, men kom seg på sykkelen igjen. Foto: NTB Scanpix.
KRISTOFF: gikk i bakken, men kom seg på sykkelen igjen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

33 ryttere i brudd

Omtrent samtidig etablerte dagens brudd seg, anført av Michael Matthews og Team Sunweb.

Med seg i gruppen fikk australieren Roglic, De Gendt, Kiserlovski, Swift, Geschke, Pauwels, Gautier, Frank, Edet, Gallopin, Chavanel, Voeckler, Roche, Chaves, Herrada, Mollema, Molard, Wyss, Atapuma, Moinard, Gogl, Van Baarle, Cink, Navarro, Pantano, Timmer, Poljanski, Bettiol, Perichon, Feillu, Minaard og Castroviejo.

Col d’Ornon

Team Sunweb og Albert Timmer satt farten, med den innlagte spurten i tankene. På veg opp klarte dagens etappevinner Primoz Roglic å velte, men kom seg opp igjen i feltet.

Thomas De Gendt var den første til å angripe mot toppen. Michael Matthews la seg på hjul, og kastet sykkelen forbi Lotto-Soudal-rytteren over. Sunweb-rytteren sperret med det poeng for lagkamerat Barguil.

Innlagt spurt

Thomas De Gendt og Michael Matthews fikk luke over toppen, og holdt unna ned i dalføret mot Allemont.

På den innlagte spurten var Matthews ikke overraskende overlegen, og tok 20 nye poeng i spurtkonkurransen. Med Kittel ute av rittet er det uansett umulig for noen av de øvrige rytterne å ta igjen australieren i spurtkonkurransen.

Contador angriper

Som ventet hadde Alberto Contador mark i rumpa. I bunnen av Col de la Croix de Fer klinket spanjolen til, og fikk med seg Quintana. Colombianeren måtte derimot raskt slippe bakhjulet til El Pistolero.

I teten holdt De Gendt og Matthews stand lenge. De resterende rytterne i bruddet fikk først fart på seg når Contador nærmet seg bakfra.

CONTADOR: Ikke uventet angrep Trek-Segafredo-rytteren. Foto: NTB Scanpix.
CONTADOR: Ikke uventet angrep Trek-Segafredo-rytteren. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Gogl, Pantano og Mollema, som satt i dagens brudd, fikk etter tur ansvaret for å taue lagkapteinen opp Croix de Fer. I teten fikk De Gendt og Matthews besøk av Daniel Navarro.

Col de la Croix de Fer

Som ventet ble farten for høy for den australske spurteren, som ble tvunget til å slippe få kilometer fra toppen.

Thomas De Gendt var først over toppen, og kapret 20 nye klatrepoeng. Navarro fulgte like bak.

Primoz Roglic ledet an resten av bruddgruppa, og tok 12 klatrepoeng. Hovedfeltet fulgte tre minutter etter.

Col du Télégraphe

Bruddet, anført av Contador og Mollema, hadde over tre minutter til feltet ved foten av Télégraphe.

Roglic, Frank, Gallopin, Navarro, Moinard, Atapuma, Cink, Mollema, Contador og Pauwels rev seg raskt løs fra resten av bruddet.

Nederlenderen Mollema sørget for høy fart, og over toppen var avstanden tre minutter og 45 sekunder.

Primoz Roglic var først over toppen. Mollema nummer to, Pauwels nummer tre.

Col du Galibier

Sloveneren Primoz Roglic var den første til å angripe. Contador slo følge, det samme klarte så vidt belgieren Serge Pauwels. Atapuma og Frank kjempet seg opp igjen til trioen i front.

I tetgruppen angrep Roglic og Pauwels etter tur når toppen nærmet seg. Til slutt maktet den tidligere skihopperen fra Slovenia å rive seg løs fra resten av gruppen.

Dan Martin var den første til å angripe blant sammenlagtfavorittene. Kwiatkowski, Landa og Nieve gjorde jobben for å holde farten oppe for Froome. Irren ble raskt kjørt inn.

Angrep fra Bardet

Med tre kilometer til toppen angrep franskmannen. Froome og Uran var de eneste to som klarte å følge. Den italienske mesteren Fabio Aru fikk det tungt, og måtte slippe.

Det tok likevel ikke lang tid før feltet av sammenlagtfvoritter samlet seg igjen.

Primoz Roglic økte ledelsen sakte men sikkert. På toppen var sloveneren over minuttet foran colombianeren Darwin Atapuma.

Bardet var likevel ikke ferdig. Mot toppen angrep franskmannen igjen og igjen. Mikel Landa og Fabio Aru måtte slippe, og over toppen var italieneren Aru 18 sekunder bak konkurrentene Froome, Bardet, Barguil og Uran.

Utforkjøring mot mål

På veg ned klemte Roglic til, og holdt unna for den jagende gruppen.

Mikel Landa fikk raskt kontakt med gruppen til den gule trøya. Fabio Aru fikk selskap av Dan Martin, Louis Meintjes, Darwin Atapuma, Alberto Contador og Matias Frank på veg utfor.

Gruppen til Froome hold høyere fart, og holdt unna for Aru og co nedover i dalføret. På veg mot Serre Chevalier økte avstanden til over 40 sekunder.

Simon Yates ble en av dagens store tapere. Over toppen var Orica-rytteren halvminuttet bak den gule trøya. I utforkjøringene tapte briten mer og mer. Bedre ble det ikke av at Louis Meintjes, som er den eneste reelle utfordreren til å ta den hvite trøya, satt sammen med Aru lenger fremme.

Til slutt vant Primoz Roglic. Rigoberto Uran vant spurten blant sammenlagtfavorittene, foran Chris Froome og Romain Bardet.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!